Dokument je vendarle podpisan, pogajanja so bila dolgotrajna in naporna. Foto: MMC RTV SLO
Dokument je vendarle podpisan, pogajanja so bila dolgotrajna in naporna. Foto: MMC RTV SLO
Kolektivna pogodba podpisana

Ta je temelj novega plačnega sistema za 150.000 javnih uslužbencev. S podpisom pogodbe so potrdili uvrstitev v plačne razrede, kar naj bi popravilo dolgoletna nesorazmerja med plačami javnih uslužbencev.

"Sistem je pravičnejši, ker odpravlja številna nesorazmerja. Tistim, ki so bili v zdajšnjem sistemu podcenjeni, daje višje plače. O absolutni pravičnosti ne moremo govoriti, lahko pa govorimo o pravičnosti, da je sistem dogovorjen med nami vsemi," je dejal Virant.

Ne gre za predvolilno darilo
Vstop v nov plačni sistem se bo zgodil septembra, plače javnim uslužbencem pa se bodo dvignile za približno 13 odstotkov v štirih obrokih. Virant ob tem še poudarja, da to ni predvolilno darilo ampak logična posledica šestletnih pogajanj.

Z Virantovo izjavo, da so v tej zgodbi vsi zmagovalci in da ni poražencev se strinja tudi vodja sindikalne pogajalske ekipe Doro Hvalica. Meni tudi, da so v šestih letih tako do konca uzakonili socialni dilalog. Ob napovedi podpisa pogodbe je Virant napovedal, da bo treba čez leto ali dve analizirati delovanje pogodbe in verjetno izvesti tudi kakšne popravke.

En sindikat bo še počakal
Podpis pogodbe pred parafiranjem aneksa h kolektivni pogodbi za dejvnost vzgoje in izobraževanja ter spremljajočega dogovora pa je zavrnil le sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti. Pogajanja so namreč še v teku, s njim pa se bo opredelilo zniževanje pogojev za napredovanje vzgojiteljic v strokovne nazive.

Kmalu bi vse padlo v vodo
Ni pa veliko manjkalo, da bi vse padlo v vodo, saj se je zapletlo v vojski. Minister za obrambo Karel Erjavec je dejal, da je le branil pridobitve, ki so bile zagotovljene že z zakonom o službi v Slovenski vojski in so jim prinašale dodatne ugodnosti.

Na koncu je vozel, ki se je zapletel med Virantom in Erjavcem presekal premier Janez Janša. Ob zaključku je Erjavec dejal, da "politiki vedno najdejo pametne rešitve".

Kolektivna pogodba podpisana