Igor Kadunc je bil do aprila letos generalni direktor RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Igor Kadunc je bil do aprila letos generalni direktor RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

To je po seji povedal predsednik nadzornega sveta Mladen Terčelj.

Nadzorni svet je z razpisom iskal novega direktorja, saj bi se sedanjemu direktorju Bojanu Veselinoviču petletni mandat iztekel konec leta. Vendar pa je Veselinovič 30. septembra predčasno odstopil zaradi neuspešnih pogajanj z direktorjem vladnega urada za komuniciranje Urošem Urbanijo glede financiranja javne službe STA, ki je zaustavljeno od začetka leta. Odpovedni rok se mu bo iztekel konec meseca, nadzorniki pa so odločili, da bo Kadunc vodenje družbe prevzel sprva kot v. d. direktorja, 1. januarja 2022 pa nastopil poln mandat.

Odločitev je bila sprejeta z večino glasov nadzornikov, je dejal Terčelj. Kadunc je bil edini kandidat, ki se je prijavil na razpis za direktorja.

Terčelj je ob tem ocenil še, da bo novi direktor prišel na to mesto s svežimi močmi in bo lahko nadaljeval pogovore z vlado, za katere pa upa, da bodo konstruktivni.

Zaposleni pričakujejo ureditev finančnih razmer in zagotavljanje uredniške avtonomije

Predstavniki zaposlenih na STA-ju so v izjavi po seji zapisali, da upajo na tvorno sodelovanje z novim direktorjem, od katerega v prvi vrsti pričakujejo ureditev finančnih razmer agencije in hkrati zagotavljanje uredniške avtonomije ob ohranjanju zaposlenosti.

"Enako pričakujemo tudi od predstavnika lastnika STA-ja, torej vlade Republike Slovenije," so dodali. Zaznali so namreč, da so bili z vladne strani izraženi pomisleki do prihodnjega direktorja, kljub temu pa pričakujejo, "da to ne bo izgovor za nadaljnje finančno izčrpavanje agencije in iskanje izgovorov za nespoštovanje dveh zakonov in tudi vladne uredbe".

"Prav je, da bi obrnili nov list"

Kadunc se je na imenovanje odzval na Facebooku. Kot je zapisal, imenovanja ne jemlje kot kakršno koli zmago, "kajti ne jaz ne STA nisva in ne smeva biti v vojni ali biti bitk s komer koli". STA je tu, da opravlja odgovorno funkcijo, meni in dodaja, da bo naredil vse, da bo pri tem uspešen.

"Hvala članom nadzornega sveta STA-ja, ki verjamete, da lahko prispevam k delovanju ene od ključnih ustanov za dobro delovanje medijev v Sloveniji. Ravno v teh dneh smo slišali, da so dobro delujoči mediji nujni pogoj za dobro delovanje demokracije. In STA je ena od hrbtenic tega," je poudaril Kadunc.

Na vprašanje, kako se bo lotil reševanja težkega finančnega položaja, je v dodatni izjavi za STA Kadunc ocenil, "da je prav, da bi obrnili nov list" in se lotili reševanja zadev s stališča, da se bliža konec leta, da je treba to leto urediti financiranje na najboljši mogoči način in se predvsem posvetiti pogodbi za vladno financiranje za novo leto. Ob tem opozarja, da je pomembno, da se nakazuje skorajšnja odločitev sodišča v postopku, v katerem STA terja vlado za neizplačana sredstva, "ki bo nakazala smer, kako urediti to financiranje za letos in morda v prihodnje".

Vladnega predloga pogodbe o financiranju javne službe ne pozna podrobno, glede na to, kar je o njej slišal, pa je "očitno, da je ta trenutek ni mogoče podpisati", je še dejal.

Trenutno, ko še ni seznanjen s podrobnostmi, tudi ne vidi razlogov, da bi kot prihodnji direktor ustavil katerega od sodnih postopkov, s katerimi STA poleg izterjave plačila za javno službo med drugim izpodbija tudi vladno uredbo o izvajanju javne službe STA. "Če bi prišli do soglasja pri temeljih za normalno delovanje, pa bi bil premislek verjetno na mestu. Bistveno je, da se zagotovi ne le stabilno financiranje javne službe, ampak tudi da se omogoči STA-ju, da lahko deluje na trgu in pridobi dovolj tržnih prihodkov," je še dejal Kadunc.

Med letoma 2017 in 2021 je vodil RTV Slovenija

Kadunc je že po vloženi kandidaturi na družbenih omrežjih zapisal, da se je prijavil zato, ker je (pravilno) ocenil, da se ne bo prijavil noben izkušen menedžer, ker je usoda STA-ja zelo negotova in ker zakon ter razpis zahtevata izjemne pogoje, to je 10 let delovnih izkušenj v medijih ali z njimi, od tega vsaj pet let vodstvenih izkušenj. "Prijavil sem se, ker je celo direktor Ukoma (Uroš Urbanija, op. a.), če sem ga prav razumel, povedal, da tudi vladna stran nima kandidata," je dodal.

STA si po njegovih besedah zasluži direktorja, ki se bo spopadel z vsemi izzivi, ki so po finančnem izčrpavanju pred njo. "Verjamem, da jim bomo s kolektivom, ki je podelil novemu odgovornemu uredniku 98,5-odstotno podporo, kos," je zapisal. Po njegovih besedah se nima nihče pravice igrati s tako pomembno medijsko ustanovo, zato misli, da morajo vsi, ki ji lahko kakor koli pomagajo, to tudi storiti.

Kadunc je sicer nekdanji generalni direktor Radiotelevizije Slovenija. Največji javni medijski zavod je vodil v letih 2017‒2021. Bil pa je tudi pomočnik direktorja od 1996 do 2001.

Kot piše v njegovem blogu, je bil v svoji preteklosti med drugim direktor banke, papirnice, hotela, Filmskega sklada in celo materinskega doma, pa tudi predavatelj s področja bančništva, financ, podjetništva, vodenja in kontrolinga.