Opozicija si na različne načine prizadeva, da bi ustavila sprejetje zakona o davku na nepremičnine po nujnem postopku. Foto: BoBo
Opozicija si na različne načine prizadeva, da bi ustavila sprejetje zakona o davku na nepremičnine po nujnem postopku. Foto: BoBo
Proračun čez finančni odbor DZ-ja
Nepremičninski davek naprej po izrednem postopku

Predsednik SLS-a Franc Bogovič, eden izmed pobudnikov peticije, je povedal, da bodo v ponedeljek 15 minut pred sejo DZ-ja, ki se začne ob 12. uri in na dnevnem redu katere sta med drugim predlog nepremičninskega davka in državnega proračuna, podpise predali predsedniku DZ-ja Janku Vebru.

S peticijo želijo vlado in poslance koalicije opozoriti na široko nasprotovanje predlaganemu zakonu in na potrebo po javni razpravi, pravi Bogovič, ki meni, da bo državni svet na zakon izglasoval veto in da bi lahko bila priložnost za razpravo vsaj pred ponovno obravnavo v DZ-ju.

Zbiranje podpisov in javne tribune bodo nadaljevali, pripravljajo predlog ustavne presoje, protesta pa za zdaj ne bodo organizirali, čeprav je med pobudniki peticije vedno več pozivov, naj se protestni shod organizira, dodaja Bogovič.

Odbor DZ-ja ni podprl predloga za umik
Poskus opozicijskih poslancev, da bi preprečili obravnavo predloga zakona o davku na nepremičnine po nujnem postopku, ni uspel, saj ga ni podprl odbor DZ-ja za finance in monetarno politiko.

Prestavitev obravnave nepremičninskega zakona so predlagali v poslanskih skupinah SDS-a, SLS-a in NSi-ja, vendar so bili preglasovani, saj je njihov predlog podprlo le osem navzočih, 11 jih je bilo proti.

"Slovenijo so v preteklih letih večkrat prizadele naravne nesreče in v teh treh poslanskih skupinah ne želimo, da bo ta davek še dodatno prizadel državljane," je povedal poslanec SDS-a Andrej Šircelj, ki se mu zdi moralno sporno, da bi danes odločali o zakonu, katerega izkupiček je ocenjen na približno tolikšen znesek, kot ga namerava vlada vložiti v dve tajkunski banki - Probanko in Factor banko -, ki sta v postopku nadzorovane likvidacije.

Franc Bogovič (SLS) pa je opozoril, da je bilo pod peticijo zoper zakon o davku na nepremičnine v štirih dneh zbranih 40.000 podpisov, in izrazil prepričanje, da jih bo do začetka izredne seje DZ-ja v ponedeljek zbranih še 10.000 na dan.

Predlog zakona o davku na nepremičnine je sicer uvrščen na izredno sejo DZ-ja, ki se začne v ponedeljek. Vlada ga je odločena uveljaviti s 1. januarjem 2014, saj gre za enega izmed ukrepov za konsolidacijo javnih financ, ki jih je napovedala tudi v programu stabilnosti. Tega je že posredovala Evropski komisiji.

Lastniki nepremičnin pozivajo k akcijam
V Združenju lastnikov nepremičnin opozarjajo, da je predlog zakona v več delih celo slabši od prvih osnutkov. Člane in druge lastnike nepremičnin zato pozivajo, naj se vključijo v skupne akcije.

Med temeljnimi pripombami na predlog zakona o davku na nepremičnine izpostavljajo, da se kot sistemski ukrep uvajajo davčne stopnje, ki večkratno presegajo dozdajšnjo davčno obremenitev. Pri tem gre tudi za pretiran poseg v lastninsko pravico.

"Ker država potrebuje dodatne fiskalne prilive, naj uvede za čas krize dodatne davčne obremenitve, lahko tudi od nepremičnin, vendar naj določi njihovo začasnost. Davek na nepremičnine naj se uvede ob široki davčni osnovi z najnižjo mogočo davčno stopnjo," predlagajo v združenju.


Če bo zakon o davku na nepremičnine sprejet v takšni obliki, bo morala Katoliška cerkev prek vernikov vsako leto zagotoviti sredstva v skupnem znesku več milijonov evrov, pa so danes sporočili iz Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK). Dodajajo, da vlada v predlogu zakona o davku na nepremičnine omejuje versko dejavnost verskih skupnosti zgolj na bogoslužje, saj iz zakona izrecno izvzema samo sakralne objekte (cerkve in kapele), obdavčuje pa vse druge pastoralne prostore (veroučne učilnice, pevske sobe, župnijske urade, samostane, katoliške vrtce in šole).
Proračun čez finančni odbor DZ-ja
Nepremičninski davek naprej po izrednem postopku