V interpelaciji SLS in SDS ministru Pogačniku med drugim očitata objektivno odgovornost zaradi kršitev oziroma nespoštovanja več členov ustave in suma povzročitve kaznivega dejanja, in sicer povzročitve splošne nevarnosti. Foto: MMC RTV SLO
V interpelaciji SLS in SDS ministru Pogačniku med drugim očitata objektivno odgovornost zaradi kršitev oziroma nespoštovanja več členov ustave in suma povzročitve kaznivega dejanja, in sicer povzročitve splošne nevarnosti. Foto: MMC RTV SLO
Vlada
Vlada bo po odgovoru Pogačnika sprejela svoje mnenje o tej zadevi in ga poslala v parlament. Foto: MMC RTV SLO

Prav tako mora pravosodno ministrstvo proučiti vse možnosti glede interpelacije. Kot je po seji vlade dejal premier Borut Pahor, mora minister Pogačnik stvari, ki so se mu zdele samoumevne, še enkrat pojasniti. Minister naj bi mu sicer predlagal, da če želi imeti mir, lahko tudi sam odstopi.

A Pahor je dejal: "Če želimo stvari razčistiti, potem ne pometajmo stvari pod preprogo." Prav tako je dejal, da nima razlogov, da bi dvomil o notranji ministrici Katarini Kresal.

Golobič: Pogačnik je Zaresu pojasnil vse okoliščine
Visokošolski minister Gregor Golobič je dejal, da je Pogačnik poslanski skupini Zaresa pojasnil vse okoliščine in odgovoril na vsa vprašanja. Zdaj bo poslanski skupini posredovan tudi odgovor ministra, tako da bo poslanska skupina Zaresa povedala, "kako zdaj gledajo na to zadevo, tako da tega ne bi prejudiciral". "Moje osebno stališče pa ni pomembno," je pred sejo vlade še dejal visokošolski minister in predsednik Zaresa.

Minister Pogačnik je poskušal dokazati, da se je pri odločitvi o vrnitvi psov, ki so leta 2006 napadli in hudo poškodovali mimoidočega, uprl na odločitev upravnega sodišča in da ministrstvo ni moglo ravnati drugače. Vlada se bo po predstavitvi argumentov odločila, ali še podpira ministra in svoje mnenje poslala v državni zbor. Poslanci naj bi interpelacijo obravnavali konec marca.

Ministrstvo upoštevalo upravno sodišče
Spomnimo: trije bulmastifi so 2. februarja napadli in ubili svojega lastnika Saša Baričeviča. Že leta 2006 so v bližini hiše lastnika hudo ranili mimoidočega Stanislava Megliča. Trije izmed štirih psov (enega so s streli pokončali policisti) so bili takrat začasno odvzeti in nameščeni v zavetišče, v poznejših letih pa so o njihovi usodi odločale tri izvedenske komisije.

Da psi ne bodo usmrčeni, je odločil sodni senat upravnega sodišča. Ta je pri tem upošteval zakon, ki je veljal v času napada, čeprav je bil nato sprejet nov zakon, ki je predvideval usmrtitev napadalnih živali. Ministrstvo je sledilo odločitvam v pravih postopkih in poleti 2009 podpisalo vrnitev vseh treh psov lastniku, ki bi moral pri njihovi oskrbi spoštovati določene zahteve.

Na veterinarski upravi zadnje tedne ugotavljajo tudi sum, da so bili bulmastifi zlorabljeni. V sredo so sporočili, da podatkov ne bodo posredovali javnosti, kar jim je naložilo okrožno državno tožilstvo. Po mnenju tožilstva gre namreč za dokumentacijo, ki je predmet predkazenskega postopka, zaradi varovanja interesa tega postopka pa to ni informacija javnega značaja.

Vrhovno sodišče: Lahko bi ravnali drugače
Po tragičnem dogodku na začetku februarja je zadeva znova prišla pod drobnogled javnosti, politike in strokovnjakov. Opozicijski poslanski skupini SLS-a in SDS-a sta zoper ministra Pogačnika vložili interpelacijo, saj je po njihovem prepričanju ravnal protizakonito, zavračal stroko in ignoriral zaščito javnega interesa. Tudi vrhovno sodišče meni, da bi kmetijsko ministrstvo lahko ravnalo drugače in ne bi vrnilo nevarnih psov, poroča Radio Slovenija.

Ali bo interpelacija uspela, je zdaj v rokah poslancev. Koalicija ima sicer v koalicijski pogodbi zapisano, da njeni poslanci ne podpirajo interpelacij ministrov, Pogačniku pa je v svojih izjavah podporo zagotavljal tudi premier Borut Pahor. Ali bo za njim stal celoten vladni zbor, bo znano po današnji seji vlade.