Napad bulmastifov je resno zamajal stolček ministra Pogačnika. Foto: MMC RTV SLO/DZ
Napad bulmastifov je resno zamajal stolček ministra Pogačnika. Foto: MMC RTV SLO/DZ

Ja, Miro Senica je moj partner in Rajko Rotner je moj stric. To je pa tudi vse, kar imam s tem primerom.

Katarina Kresal o namigih o osebnih povezavah
Radovan Žerjav
Stranka SLS je prva sprožila postopke za vložitev interpelacije zoper ministra Pogačnika. Podpirajo jo tudi v SDS-u in SNS-u. Foto: MMC RTV SLO
Jože Tanko
Tudi zapleti glede generalnega pooblastila za državnega pravobranilca Lucijana Bembiča oz. "rotiranje" zahteve za pooblastilo med generalnim sekretarjem vlade in dvema ministrstvoma so imeli po Tankovih besedah cilj, da bi se zamudilo vse roke. Foto: MMC RTV SLO
Drago Kos
Kosova komisija pregleduje vse faze postopka vračanja psov lastniku. Foto: MMC RTV SLO
Odzivi na vložitev interpelacije
Vložena interpelacija proti Pogačniku
Kos o primeru bulmastifi

"Glejte, jaz interpelacije še nisem uradno prejel, tako da je ne morem uradno komentirati. Ko jo bomo uradno dobili, jo bomo seveda preučili in se bomo nanjo temeljiti pripravili. S premierom smo se o tem pogovorili in bomo pač dali poročilo na vlado, ta pa parlamentu," je kot odziv na interpelacijo za MMC dejal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milan Pogačnik.

Ponovno je zagotovil, da ne misli odstopiti, saj so postopki po njegovih besedah potekali zakonito. "Zadovoljen sem, da je to ugotovila tudi upravna inšpekcija. Zapisnik upravne inšpekcije, v kateri se jasno vidi, da so bili vsi postopki vodeni zakonito in pravilno, je objavljen tudi na naši spletni strani."

Pahor: Če bo ugotovljena odgovornost, bo Pogačnik razrešen
Premier Borut Pahor pa je za Radio Slovenija dejal: "Minister mi je že prejšnji teden dejal, da, če tako presodim, lahko tudi odstopi. 'Ne,' sem rekel. 'Če ugotovimo, da si objektivno odgovoren, boš razrešen.'"

Glavni očitek: pristransko vodenje postopka
SLS in SDS sicer Pogačniku očitata pristranskost vodenja postopka vrnitve treh bulmastifov zdravniku Sašu Baričeviču, ki so ga psi pred dnevi ubili. V SLS-u so do zadnjega upali, da interpelacija ne bo potrebna, ker bo minister odstopil sam. To se žal, kot je dejal prvak SLS-a Radovan Žerjav, ni zgodilo, zato predlagajo interpelacijo in razrešitev ministra.


Pogačniku očitajo tudi sum kaznivega dejanja zaradi povzročitve splošne nevarnosti, kršitve zakona o živalih, dajanje prednosti interesom posameznika pred zaščito javnega interesa in poskuse utišanja SLS-a. Kot je pojasnil Žerjav, so na poslance in člane SLS-a, ki so opozarjali na spornost vračanja bulmastifov, pritiskali posamezni člani Pogačnikovega kabineta in tudi ljudje z biotehniške fakultete, in sicer zato, da se SLS "umakne iz zgodbe".

Žerjav: Bukovčeva ne plačuje članarine, zato ni članica SLS-a
Na vprašanje, ali so prejemali tudi telefonske klice državne sekretarke Sonje Bukovec, je Žerjav odgovoril le, da so prihajali klici več posameznikov iz ministrovega kabineta. Dodal je, da po statutu SLS-a član stranke ne more biti nekdo, ki ne plačuje članarine. Po njegovih podatkih Bukovčeva ni plačevala članarine, zato avtomatično ni več članica SLS-a.

SLS: Pogačnik kršil zakon o zaščiti živali
Predsednik SLS-a je opozoril, da je bila leta 2007 pod Janševo vlado sprejeta novela zakona o zaščiti živali, ki je bila sprejeta ravno zaradi napada Baričevičevih bulmastifov na Stanislava Megliča in ki je retroaktivno določala, da novela velja tudi za začete postopke, kot je bil napad na Megliča. Po tej noveli uradni veterinar določi usmrtitev psa, ki je s svojim ugrizom usmrtil ali težko poškodoval človeka oz. bil soudeležen pri tem. Ta zakon je po Žerjavovih besedah Pogačnik kršil.

"V Sloveniji imamo dve pravni državi"
Žerjav je opozoril tudi na "čudno formiranje strokovne skupine", ki je pse vrnila lastniku, saj meni, da ta skupina ni delovala neodvisno, ampak je želela ugoditi zahtevam lastnika psov. Ključna poanta vse zadeve je za predsednika SLS-a ta, da imamo v Sloveniji dve pravni državi. "Ena je za malega človeka, kot je Meglič, ki še ni doživel svojega pravnega epiloga, druga pravna država pa je za tiste, ki imajo zveze in denar in ki lahko dosežejo vse," je prepričan.

Tanko: Verjetno bomo predlagali ustanovitev preiskovalne komisije
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko meni, da hoče koalicija na vsak način zaščititi ministra. "Nihče v koaliciji po dogodku ni odreagiral, vse, kar se je dogajalo, sta bili izmikanje in prikrivanje," je dejal in dodal, da je tudi predlog za ustanovitev preiskovalne komisije o brezplačnikih poskus političnega manevra, ki naj preusmeri pozornost javnosti z bulmastifov.

Kritičen je bil tudi do premierja Pahorja, ki je predlagal razrešitev ministra Karla Erjavca zaradi "kant za smeti", zdaj, v primeru bulmastifov, kjer je prišlo do smrti, pa ne sprejme take odločitve, je opozoril vodja poslancev SDS-a. Dodal je, da bodo verjetno glede bulmastifov predlagali ustanovitev preiskovalne komisije.

Glede LDS-a pa je Tanko dejal, da ima ta stranka v programu izboljšanje pravne države, dejansko pa ta program negirajo. Zanimivo se mu tudi zdi, da se nič ne oglasi Kresalova, ki se, kot pravi Tanko, vedno odziva na različne dogodke in "potoči tudi kakšno solzico", zdaj pa molči. Prav tako meni, da je bil zakon o odgovornosti lastnikov psov, ki ga je vložil poslanec LDS-a Borut Sajovic in ga skušal "podtakniti koaliciji", napisan prav zato, da bi preprečil usmrtitev psov. Po njegovem mnenju LDS skuša v slovenski družbi uveljaviti "tektonske premike, da bi se reševale želje elite". Med te tektonske primike Tanko prišteva tudi predlagani novi družinski zakonik, "ki dopušča neobičajne možnosti določenim privilegiranim skupinam".

Kresalova zagovarja policijo in zavrača osebne povezave
Spregovorila je tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki je dejala, da se je oglasila, "ker so namigovanja in špekulacije o delovanju institucij države in prikrivanju dosegle višek" in je zato "treba nekatere stvari postavit na svoje mesto". V svoji izjavi je zagotovila, da policija deluje neodvisno in profesionalno: "Policija je nedvoumno pojasnila, da postopek od prvega dne vodi profesionalno in neodvisno, zato je tudi prva ugotovila možnost zlorabe psov in na to večkrat posebej opozorila veterinarske inšpektorje in patologe."

Ob tem Kresalova še pravi: "Kot že tolikokrat prej, tudi v primeru izbrisanih je bilo tako, se mi očita osebne povezave. Ja, Miro Senica je moj partner in Rajko Rotner je moj stric. To je pa tudi vse, kar imam s tem primerom. Jasno je, da ne morem odgovarjati za ravnanja strank, ki jih zastopa odvetniška pisarna, niti ne za uspešnost zastopanja strank s strani pisarne. Prav tako ne morem odgovarjati za strokovna mnenja priznanih strokovnjakov. Odgovarjam lahko le za svoja dejanja in svoje poteze!"

Kos: Na prvi pogled kršitev ni zaznati
S tem primerom se že kar nekaj časa ukvarja tudi Komisija za preprečevanje korupcije, je na tiskovni konferenci o javnomnenjski raziskavi Stališča o korupciji 2009 povedal Drago Kos. Pregledujejo vse faze postopka vračanja psov lasniku. "Nekih zelo grobih in zelo hudih kršitev na prvi pogled ni zaznati. Je pa jasno, da bi se celotna stvar vodila povsem drugače, če bi bili to psi nekega anonimneža, nekega lastnika psov, ki ga ni nihče poznal," je še dejal vodja komisije.

Ja, Miro Senica je moj partner in Rajko Rotner je moj stric. To je pa tudi vse, kar imam s tem primerom.

Katarina Kresal o namigih o osebnih povezavah
Odzivi na vložitev interpelacije
Vložena interpelacija proti Pogačniku
Kos o primeru bulmastifi