Minister za kmetijstvo za zdaj ni pokazal namena odstopiti s položaja. Si bo premislil? Foto: MMC RTV SLO
Minister za kmetijstvo za zdaj ni pokazal namena odstopiti s položaja. Si bo premislil? Foto: MMC RTV SLO

Uradne napake, zaradi katerih je prišlo do nesreče, so tako velike, da zahtevajo parlamentarno raziskavo, čeprav je Baričevič dobil, kar je prosil.

Boštjan M. Turk za MMC
Boštjan M. Turk
Če Pahor Pogačnika ne bo pozval k odstopu, bi morale svoje z vložitvijo interpelacije narediti stranke, je prepričan analitik. Foto: MMC RTV SLO

Strahotno težko. Tega se ne da v enem ali dveh letih. Pričakoval sem, da se bo to zgodilo z vstopom Slovenije v Evropsko unijo, da bomo s tem postali sodobna država, zdaj pa tega upanja ni več.

Boštjan M. Turk o tem, kako dvigniti raven morale in etike, ko gre za prevzemanje objektivne odgovornosti.
Vlada
V času vlade Boruta Pahorja je bilo kar nekaj pozivov k odstopom ministrov. Foto: MMC RTV SLO

Primer bulmastifi? Boštjan M. Turk za MMC: Minister za kmetijstvo bi moral odstopiti. Pomanjkanje morale v politiki je posledica neizvedbe strukturnih reform po osamosvojitvi.

Omenjeni politični analitik je v pogovoru za MMC zatrdil, da po odstopu ministra Milana Pogačnika po tragični nesreči, v kateri so trije bulmastifi pokončali lastnika Saša Baričeviča, kliče več razlogov. Med njima je izpostavil dva.

"Baričevič z visokimi zvezami v slovenski politiki"
Pod prvim je navedel, da je državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo Sonja Bukovec z vednostjo ministra ("če za to ni vedel, pa je vse skupaj še bolj skrb vzbujajoče") "ravnala protizakonito in pse vrnila lastniku, čeprav pogoji za to niso bili izpolnjeni". Baričevič namreč svojim trem bulmastifom ni zagotovil treh ločenih prostorov, kot bi jih moral, je spomnil Turk.

Drugi razlog, ki govori proti ministru oz. za njegov odstop, pa je po Turkovih besedah ta, "da je imel Baričevič preko odvetnika Mira Senice (in s tem LDS-a) visoke zveze v slovenski politiki". To mu je, kot je prepričan analitik, omogočalo, da je lahko manipuliral z zakoni, česar si drugi državljani nikakor ne morejo privoščiti. "To odpira še eno globlje in izjemno pomembno vprašanje: Kaj se dogaja v slovenski politiki?"

"Pahor bi se moral angažirati vsaj toliko, kot se je pri Erjavcu"
Na MMC-jevo vprašanje, ali bi moral ministra, ki noče ponuditi odstopa, k temu pozvati premier Borut Pahor, je naš sogovornik odgovoril pritrdilno. Od predsednika vlade bi pričakoval, da se angažira vsaj toliko, kot se je v primeru odhajajočega ministra za okolje Karla Erjavca, čigar greh je po Turkovem mnenju precej manjši od Pogačnikovega.

Če se Pahor vendarle ne bo oglasil, bi morale svoje z vložitvijo interpelacije narediti stranke, nadalje svoj pogled na afero predstavlja analitik. "Uradne napake, zaradi katerih je prišlo do nesreče, so tako velike, da zahtevajo parlamentarno raziskavo, čeprav je Baričevič dobil, kar je prosil," je poudaril, obenem pa izrazil dvom, da koalicija ministru ne bi stopila v bran.

"Pomanjkanje morale in etike posledica napak po osamosvojitvi"
Glede na to, da je v zadnjih mesecih pozivov k odstopom ministrov ogromno, smo Turka povprašali, ali se mu zdi takšna pogostnost normalna. "Ministri imajo politično funkcijo, zastopajo stranke ali strankarske interese," je odgovoril. "Pri takšnih pozivih gre zato tudi za politična preigravanja, kar pa seveda ni preveč moralno." Kljub temu pa številčnost klicev funkcionarjev na odgovornost v zadnjem času vendarle razume, saj se "kaos v državi vse bolj povečuje, povečujejo se vsi parametri, ki se ne bi smeli, pozivi so zato odmev krize, v kateri se je znašla vlada".

POZIVI K ODSTOPOM MINISTROV IN DRŽAVNIH SEKRETARJEV V MANDATU VLADE JANEZA JANŠE

- Dragutin Mate (Romi, Global, Hrvaška);
- Radovan Žerjav (predor Šentvid) - ponudil odstop, a ta ni bil sprejet;
- Marko Štrovs (Matilda) - odstopil.
- Razrešeni: Marija Lukačič; Andrej Bručan, Janez Božič, Jure Zupan.
...


POZIVI K ODSTOPOM MINISTROV V MANDATU VLADE BORUTA PAHORJA:

- Katarina Kresal (izbrisani) - tudi interpelacija;
- Gregor Golobič (afera Ultra) - razmišljal o tem, da bi ponudil odstop, a se zanj ni odločil);
- Karl Erjavec (smeti) - odstopil;
- Borut Miklavčič (voda iz avtomatov);
- Aleš Zalar (nadzor nad tožilstvom);
- France Križanič (klic na Ekonomsko fakulteto).


Kdaj so sicer pogoji izpolnjeni tako, da bi moral neki minister res odstopiti? "Kadar kršijo zakon," trdi Turk. Ko je beseda naletela na zgodovino slovenske politike, ki kaže, da je bilo pripravljenosti za odstop do zdaj izjemno malo, odstopov pa še manj, je opozoril, da je pomanjkanje morale in etike posledica tega, da v Sloveniji po osamosvojitvi niso bile opravljene temeljite strukturne reforme, zato se nismo nikoli mogli dovolj približati zahodnim državam. Prav tako tovrstnemu pomanjkanju pri nas botruje slab volilni sistem, ki omogoča obstoj številnih strank v parlamentu, je prepričan.

"Ni več upanja, da bomo sodobna država"
In kako dvigniti raven na tem področju? "Strahotno težko. Tega se ne da v enem ali dveh letih. Pričakoval sem, da se bo to zgodilo z vstopom Slovenije v Evropsko unijo, da bomo s tem postali sodobna država, zdaj pa tega upanja ni več," se je glasilo njegovo pesimistično sporočilo ob koncu pogovora.

Za komentar na aktualno dogajanje okoli ministra Pogačnika in splošno oceno morale in etike v slovenski politiki smo skušali zaprositi tudi tri druge analitike, a nam jih za zdaj še ni uspelo priklicati.

Uradne napake, zaradi katerih je prišlo do nesreče, so tako velike, da zahtevajo parlamentarno raziskavo, čeprav je Baričevič dobil, kar je prosil.

Boštjan M. Turk za MMC

Strahotno težko. Tega se ne da v enem ali dveh letih. Pričakoval sem, da se bo to zgodilo z vstopom Slovenije v Evropsko unijo, da bomo s tem postali sodobna država, zdaj pa tega upanja ni več.

Boštjan M. Turk o tem, kako dvigniti raven morale in etike, ko gre za prevzemanje objektivne odgovornosti.