Milan Pogačnik bi moral ravnati drugače. Premier je prepričan, da je v zadevi bulmastifi objektivno odgovoren. Foto: MMC RTV SLO/DZ
Milan Pogačnik bi moral ravnati drugače. Premier je prepričan, da je v zadevi bulmastifi objektivno odgovoren. Foto: MMC RTV SLO/DZ
Borut Pahor
Pristojni bodo morali od zdaj naprej zadeve interpretirati ob upoštevanju, da ima v primeru kolizije interesov človek prednost pred živaljo, je dejal premier Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Radovan Žerjav
Premier je bil s pojasnili preskop, meni prvi mož SLS-a. Foto: MMC RTV SLO
Oražnova
Tragični dogodek na Oranžnovi odmeva še zdaj. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta
Dosje Baričevič v javnosti

Dosje je predstavila namestnica kabineta vodje predsednika vlade Jadranka Gustinčič in predstavlja neke vrste kronologijo odločanja uradnih organov o vrnitvi psov. Povedala je, da je bil za Pahorjevo oceno o Pogačnikovi odgovornosti ključen dokument službe vlade za zakonodajo.

Znano je že, da je iz dosjeja razvidno, da so mnenja strokovnjakov deljena, premier pa je po četrtkovi vladni seji dejal, da nosi nekdanji kmetijski minister Milan Pogačnik v zadevi Baričevič objektivno odgovornost, kar je ponovila tudi Gustinčičeva. Na kmetijskem ministrstvu pa so, nasprotno, vseskozi prepričani, da so ravnali v skladu z zakonodajo.

Oglasil se je tudi že nekdanji minister Pogačnik, ki je znova zatrdil, da je v primeru vračanja bulmastifov lastniku deloval zakonito in v skladu s pravili. Za POP TV je dejal, da bi bil kot minister objektivno odgovoren le, če bi se izkazalo, da so službe ministrstva delovale v nasprotju s pravili. To pa je "vredno neke pravne presoje", je dodal. Znova je poudaril še, da so na ministrstvu morali slediti odločbi upravnega sodišča.

Tudi nadomestilu ministrske plače, ki ga prejema, se Pogačnik ne namerava odpovedati.

Vladna služba: Upravno sodišče je storilo napako
Pravna služba, na katero se sklicuje Pahor, pa je v mnenju, izdanem 8. marca, zapisala, da izjava nekdanjega ministra Pogačnika, da je moralo ministrstvo pri vračilu psov slediti odločbi upravnega sodišča, ne vzdrži. Po mnenju službe bi moralo namreč slediti leta 2007 noveliranemu zakonu o zaščiti živali in pse usmrtiti. Ta zakon je namreč omogočal, da se nevarne pse usmrti tudi v postopkih, ki so se začeli že pred novelacijo zakona.

Upravno sodišče je v tej zvezi sicer trdilo, da je treba uporabiti zakon, ki je veljal v času napada na Stanislava Megliča, in skladno s katerim je bilo treba najprej poskusiti s socializacijo psov. A vladna služba za zakonodajo meni, da je upravno sodišče storilo pravno napako, saj je bodisi spregledalo bodisi napačno razumelo določbe noveliranega zakona.

Dokumenti, ki so objavljeni tudi na spletni strani vlade:
- poročilo ministrstva za kmetijstvo o postopku odločanja o vrnitvi dveh psov lastniku,
- mnenje Službe vlade RS za zakonodajo,
- mnenje ministrstva za kmetijstvo,
- poročilo državnega pravobranilstva,
- odgovor ministrstva za kmetijstvo v zvezi s poročilom pravobranilstva,
- zapisnik o inšpekcijskih ugotovitvah inšpektorja za javno upravo.
Lahko si jih ogledate tukaj.

Žerjav: Pahor ugotovil to, na kar smo mi opozarjali že lani
Na zadnje Pahorjeve besede v zvezi z afero bulmastifi se je že odzval predsednik SLS-a Radovan Žerjav, ki meni, da je bil premier preskop s pojasnili. "Če je po njegovem pri vračanju bulmastifov objektivno odgovoren nekdanji kmetijski minister dr. Milan Pogačnik, kdo pa je subjektivno odgovoren?" se sprašuje.

Kot še navaja, je SLS na ministrovo nezakonito ravnanje opozoril že lani, kaj več od tega pa premier tudi še zdaj ni ugotovil. Žerjav je od njega namreč pričakoval tudi predstavitev ukrepov, ki jih bo zaradi nezakonitosti in strokovno spornih ravnanj zahteval in pri kom. Poleg tega, tako Žerjav, pa javnost še zmeraj ni prejela odgovora na ključni problem: kdo lahko prepreči situacije, ko državni organ odloča v korist zasebnega namesto v korist javnega interesa. "SLS pričakuje, da bodo pristojni organi bolj temeljito kot doslej preiskali vse okoliščine, ki so bile tako v postopku nezakonite vrnitve bulmastifov kot same tragedije," je še zapisal v sporočilu za javnost.

Najprej človek, potem žival
Premier Borut Pahor je v četrtek po seji vlade sicer dejal, da ni nobenega dvoma, da so obstajali vsi utemeljeni razlogi, da se nevarni psi usmrtijo takoj, ko je komisija to prvič sklenila.

A ne glede na različnost mnenj bo od zdaj naprej veljalo, da imajo v primeru kolizije potrebe človeka prednost pred potrebami živali, je dejal premier Pahor, ki se je pred pripravo poročila še enkrat sestal z vsemi, ki so se pod različna poročila podpisali.

Dosje Baričevič: Za in proti Pogačniku
Po Pahorjevih besedah sta razlagi za nasprotujoča mnenja v pravnem dosjeju primera Baričevič dve. Po prvi je nekdanji kmetijski minister ravnal nezakonito, ker bi moral po oceni komisije, da so psi nevarni, te takoj dati usmrtiti. Po drugi razlagi pa je Pogačnik ravnal prav, ker je upošteval odločitev upravnega sodišča, saj "ni nobenega dvoma, da obstaja prav zaradi tega pravno sredstvo tistega, ki se s tako odločitvijo ne strinja."

Za vrnitev psov je bil odločilen sklep Upravnega sodišča Republike Slovenije, ki je odločitev, da se psi usmrtijo, vrnilo v ponovno presojo Veterinarski upravi Republike Slovenije.

Dva napada, hude poškodbe in smrt
Zgodba Baričevičevih bulmastifov je znana. Psi so 2. februarja napadli in ubili lastnika, Saša Baričeviča, že nekaj let prej (leta 2006) pa so v bližini Baričevičeve hiše napadli in hudo poškodovali mimoidočega. Policisti so enega psa takrat usmrtili, pristojni organi pa so tri preostale (Atlas, Joy in Atos) lastniku začasno odvzeli in jih namestili v zavetišče. Po spletu okoliščin in postopkov ter pod določenimi pogoji so lastniku vse tri pse vrnili.

Dosje Baričevič v javnosti