Pogajanja – fotografija je nastala na enem od prejšnjih srečanj. Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO
Pogajanja – fotografija je nastala na enem od prejšnjih srečanj. Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Da bodo današnja pogajanja naporna, je bilo po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča nekako tudi pričakovano, saj se vsi dobro zavedajo časovnice. "Če želimo to izpeljati in implementirati s 1. januarjem 2025, nam preostaja relativno malo časa," je dejal.

Po njegovih besedah se namreč vsi zavedajo, da kljub vsej dobri volji ni pričakovati, da bi čez poletje lahko potekala intenzivna pogajanja. Zato je cilj, da v naslednjem največ mesecu dni pridejo do ključnih rešitev oz. preboja. Je pa ob tem ugotavljal, da ne kaže, da bi na stebrnih pogajanjih zapirali odprta vprašanja, ampak prihaja do novih in novih predlogov.

Na koncu so se vendarle dogovorili, da bodo pogovore intenzivno nadaljevali na treh različnih ravneh; nadaljevala se bodo stebrna pogajanja, delo bosta nadaljevali tudi delovna skupina za pripravo novega plačnega zakona, pa tudi ožja pogajalska skupina.

"Tako da upam, da bomo v resnici v prihodnjih dveh, treh tednih prišli do, ne bom rekel, končnega dogovora, ampak vsaj do teh ključnih stvari, ki bodo kazale na to, da lahko v resnici optimistično gledamo do konca leta, kako bomo vse skupaj potem izpeljali," je dejal.

Nadaljevanje pogajanj o plačni reformi

Štrukelj: Vsi postajamo zaskrbljeni

Kot je dejal predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, so bila danes pogajanja "kar živahna". Dodal je, da se čuti, da se "približujejo roki, da vsi postajamo zaskrbljeni, kako bi z novim plačnim sistemom prišli do konca". "In tu se včasih pač tudi povišajo kakšni toni," je dejal.

A se mu zdi pomembno, da so se dogovorili za konstruktivno nadaljevanje pogajanj. "Danes je postalo očitno, da so nekatera zahtevna vprašanja, tudi kar se tiče uvrstitev na stebrih, še ostala odprta in da je pametno, če se ne postavljamo na izključujoča stališča. In želeli bi si, da to velja za obe strani," je še dodal Štrukelj.

Medtem je vodja druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek ugotavljal, da je bila atmosfera na današnjih pogajanjih "v resnici precej pesimistična". Dejal je, da sicer razume, da se nervoza stopnjuje, "ker je treba ta pogajanja pripeljati do konca". A je bil danes presenečen, da se postavlja pod vprašaj tudi to, ali sploh gre za reformo. Sam je prepričan, da gre, ne nazadnje se po njegovih besedah predvideva dvig prvega plačnega razreda na raven minimalne plače.

Ob tem je Počivavšek izrazil željo, da bi pogajanja v nadaljevanju potekala tako, kot so jih na koncu danes tudi končali – v nekoliko bolj optimističnem tonu. "Dokler bo dialog med sindikalno in vladno stranjo potekal, mislim, da obstaja tudi možnost za dogovor," je sklenil.