Policisti zahtevajo, da se vlada opredeli do njihovih stavkovnih zahtev. Foto: BoBo
Policisti zahtevajo, da se vlada opredeli do njihovih stavkovnih zahtev. Foto: BoBo
Pogajanja med policisti in vlado zastala

Pogajalski proces se bo nadaljeval, ko bo vladna pogajalska skupina na vladi pridobila ustrezen mandat, so pojasnili v policijskem stavkovnem odboru, kjer še naprej vztrajajo, da se vlada do vseh stavkovnih zahtev opredeli.

Sicer pa ostajajo kritični do sredinih besed predsednika vlade Mira Cerarja. Ne razumejo jih kot vladno opredelitev do stavkovnih zahtev, "temveč kot žalitev in provokacijo brez primere v novejši zgodovini".

Ministrica si bo prizadevala za iskanje rešitve
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar pa je ob stavki zagotovila, da s policijskima sindikatoma vodi konstruktiven, odprt in strpen dialog, in da bo tako tudi v prihodnje. Stališča želi zbližati, zato se ji zdi toliko pomembneje, da čim prej pridobi celovit mandat vlade za nadaljevanje pogajanj.

V pisni izjavi je poudarila, da policija uživa njeno "zaupanje in skrb za ustreznejše vrednotenje pri opravljanju ene najpomembnejših funkcij za obstoj države in družbenega reda". Dodala je, da je nemoteno operativno delo policije in izboljšanje pogojev za delo policistov temeljna zaveza njenega mandata, ki jo že uresničuje.

Znova je opozorila, da je v odnosu do policije aktualna vlada v še posebej težkem položaju, ker se sooča tudi z zavezami preteklih vlad.

Sklenila je, da v tem trenutku ni niti več v ospredju vprašanje, ali je policijska stavka ob primernem času ali ne, saj je glede na zaveze prejšnjih vlad legitimna, do tega trenutka pa tudi zakonita. Znotraj tega okvira mora tudi ostati, je še poudarila.

Pogajanja med policisti in vlado zastala