Očitki o netransparentnosti pri poslovanju z izraelskim orožjem se zgrinjajo tudi nad Jelkom Kacinom. Foto: MMC RTV SLO
Očitki o netransparentnosti pri poslovanju z izraelskim orožjem se zgrinjajo tudi nad Jelkom Kacinom. Foto: MMC RTV SLO
Peterle meni, da okoli trgovine z orožjem poteka politični boj. Foto: MMC RTV SLO
Kdo vse je bil vpleten v trgovino z orožjem? Foto: MMC RTV SLO
Pogledi Slovenije
Tokrat so v Pogledih Slovenije govorili o trgovanju z orožjem. Foto: MMC RTV SLO

Nekdanji pripadnik vojaške obveščevalne službe je zatrdil, da je imel Andrej Lovšin zadano nalogo od Janeza Janše, da se ukvarja z gotovinsko prodajo orožja, ki ga je jemal iz skladišč JLA-ja, pri tem pa naj bi mu pomagala Franci Cimerman in Toni Pajnkiher. Pojasnil je tudi, da je to bila vzporedna trgovina, ki ni bila vezana na trgovino, ki jo je vodil direktor direktorata za logistiko na Morsu Ludvik Zvonar.

Moge: Poročilo, ki ga je dobil Kacin, je bilo prirejeno
Rudolf Moge,
ki je vodil parlamentarno komisijo, ki je preiskovala trgovino z orožjem, je pojasnil, da je bil zapisnik, ki ga je Janša ob primopredaji na Morsu predal Jelku Kacinu, prirejen, saj naj bi zajemal le trgovino z orožjem s Hrvaško, za katero je Slovenija v protidobavah dobila nafto.

"Mi smo dali Hrvatom orožje, Hrvati so dali nafto Petrolu, ta je ministrstvo za obrambo izplačal z gotovino in ta gotovina, ki jo je dobil prek teh nakazil, je točno tista, ki je v primopredajnem zapisniku, to je od 23 do 24 milijonov mark. Ostalega minister Kacin ni dobil," trdi Moge.

Jelko Kacin: Vse mladenke so vedele, da je Lovšin poln denarja
Kacin je zatrdil, da je Lovšin na veliko zapravljal denar od trgovine z orožjem. "Vse mladenke po Ljubljani so vedele, da je tip poln denarja," je dejal. Prepričan je, da je sčasoma Lovšin postal absolutno prenevaren za Janšo, "zato so mu dali čin brigadirja in ga poslali na cesto".

Kacin je med drugim zavrnil, da je tudi v času njegovega ministrovanja prihajalo do netransparentne trgovine, predvsem z izraelskim orožjem, kar je preiskovala t. i. Černačeva komisija. Zatrdil je tudi, da ni bil nikoli na plačilni listi podjetja Iskra Commerce, ki je v času, ko je bil Kacin minister za obrambo, poslovalo z Morsom.

Netransparentnost očitajo tudi Kacinu
V zvezi s tem je namreč Jože Zagožen leta 1998 Kacinu očital, da je naletel na njegovo vizitko z logotipom omenjenega podjetja, na kateri je pisalo, da je zadolžen za področje oborožitve. "Enkrat so me zaprosili, če jim pomagam pri promociji helikopterjev v Makedoniji, takrat ko nisem bil v nobeni državni službi, in to je edina povezava s tem podjetjem," dodaja ob tem Kacin.

Černačeva komisija je na koncu ugotovila, da so bili posli vodeni tako, da je bilo načelo gospodarnosti zapostavljeno. Nabave so bile namreč opravljene večinoma neposredno, brez javnih razpisov. "Vsa plačila so popolnoma transparentna. O tem obstojijo pogodbe. Vsa nakazila gredo prek Banke Slovenije, nekateri nakupi so celo kreditirani od izvoznih bank. Skratka, to je popolnoma, v zadnji detajl transparentno," zagotavlja Kacin.


Peterle: Rekel sem, naj pazijo, da se koga kaj ne prime
Lojze Peterle
, prvi predsednik slovenske vlade, je pojasnil, da v tistem času ni imel predpostavke, da se je tako trgovalo z orožjem. Pojasnil je, da je takrat, ko je šlo zares, rekel pristojnim, naj poskrbijo za obrambo in pazijo, "da se pri tem koga kaj ne prime".


Pojasnil je, da zadeve v zvezi s trgovino z orožjem še zmeraj niso razčiščene. Kot pravi, je prepričan, da gre pri tem vprašanju izrazito za politični boj, ki bo zaznamoval tudi predvolilni čas. "Če bomo trgovino z orožjem obravnavali samo s političnimi pospeški, ne bomo prišli nikoli do konca," trdi.


Jagodnik: Ne verjamem, da je Janša dal kakšno marko v žep
Jože Jagodnik,
nekdanji poslanec ZLSD-ja, ki je na vlado leta 1993 naslovil 27 vprašanj o trgovini z orožjem, je v oddaji zatrdil, da ne verjame, da je Janša dal kakšno marko v žep pri trgovanju z orožjem, prepričan pa je, da so to počeli ljudje okoli njega. "Ti mali slovenski James Bondi so si na ta način pridobivali sredstva in avtomobile in niso za to nikoli odgovarjali," opozarja.


Meni pa, da je treba razčistiti, kaj se je dogajalo takrat. "Pričakujem Stožice," je dejal in namignil na Janševe besede. Ta je nedavno dejal, da je pripravljen v športni dvorani v Stožicah odgovarjati na vprašanja o trgovini z orožjem.