Enotna pogodba, toda enostavnejše odpuščanje? Novosti predloga zakona minister za delo Andrej Vizjak predstavlja socialnim partnerjem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Enotna pogodba, toda enostavnejše odpuščanje? Novosti predloga zakona minister za delo Andrej Vizjak predstavlja socialnim partnerjem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Po neuradnih informacijah naj bi sprejeti predlog zgolj spremenil obstoječi pogodbi za določen in nedoločen čas, obenem pa naj bi predvidel radikalno skrajšanje odpovednih rokov na eni, in manjši poseg v odpravnine na drugi strani. Socialni partnerji bodo pogajanja o spremembah Zakona o delovnih razmerjih še nadaljevali.

Pred začetkom četrtega kroga pogajanj je minister za delo Andrej Vizjak socialnim partnerjem predstavil nov predlog reforme trga dela, v katerem je postopek odpuščanja delavcev še dodatno poenostavljen, kar so tudi zahtevali delodajalci.

Ti so že pred začetkom četrtega kroga pogajanj vztrajali pri zahtevi o lažjem odpuščanju, ki bi jo lahko brez večjih težav izvedli tudi manjši delodajalci. S tem bi se po mnenju delodajalcev povečala prožnost trga dela, s tem pa tudi zaposlovanje.

Sindikati: Če bodo odpuščanja, ne bo pogajanj
Kompromisni predlog reforme trga dela pa ne bo imel večje teže, če bo vlada vztrajala pri napovedanem odpuščanju javnih uslužbencev, je dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. "To pomeni, da bo vseeno, kaj je v tem predlogu, saj bomo mi v konfliktu z vlado."

V vodo padel tudi predlog enotne pogodbe
Po tretjem krogu pogajanj prejšnji petek je bilo mogoče slišati, da je koncept enotne pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas padel v vodo in da se bo razprava o reformi trga dela oziroma zakonu o delovnih razmerjih pravzaprav začela na novo.

Zaradi nezadovoljstva delodajalcev in delojemalcev je Vizjak obema stranema že v torek predlagal, da se iz do zdaj predlaganega koncepta o enotni pogodbi o zaposlitvi izloči prvo in tretje obdobje.

Ostaja samo "prilagoditveno obdobje"
To pomeni, da bi ostalo samo drugo obdobje, po trenutnem predlogu reforme poimenovano prilagoditveno, ki med drugim ohranja razloge za redno ali izredno odpuščanje, kot jih poznamo zdaj, torej poslovni in krivdni razlog ter razlog nesposobnosti in nastale invalidnosti, ter poenostavlja nekatere postopke odpuščanja.