"Vsi skupaj se moramo zavedati, da smo, ko govorimo o starosti in staranju, vsi na istem čolnu," je dejal minister Poklukar. Foto: BoBo

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob obisku Krškega napovedal, da "v teh dneh na poslanske klopi prihaja zakon o dolgotrajni oskrbi". Izhodišče je, da imajo vsi, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo, možnost za samostojnost.

Zakon bo sistemsko urejal področje dolgožive družbe, pa tudi področje prebivalcev, ki so starejši od 18 let in so popolnoma odvisni od pomoči drugih in zanje v tem trenutku formalnopravno ni poskrbljeno. Tako je načelo, da bi čim dlje ostajali v domačem, lokalnem okolju.

Zakon po navedbah Poklukarja omogoča štiri storitve – institucionalno varstvo, oskrba na domu, oskrbovalec družinskega člana in prejemek za dolgotrajno oskrbo. Institucionalno varstvo predvideva tri različne oblike glede na stopnjo potrebne pomoči, dobili naj bi tudi negovalne bolnišnice.

Strošek dolgotrajne oskrbe bo krila država

Tisti, ki danes plačujejo dolgotrajno oskrbo, bodo z zakonom tega razbremenjeni. Enako velja tudi za občine, ki tega ne bodo več financirale. "Storitve socialnega varstva, ki so ta trenutek vreča, se bodo v nadaljevanju ločile za dolgotrajno oskrbo in bo s tega vidika strošek tistih, ki to potrebujejo, manjši, saj bo naslovljen na državo," je pojasnil Poklukar.

Zakon uvaja tudi nadzor nad porabo sredstev. S tem bo pri starejših zmanjšano tveganje za nastanek revščine, pa tudi zmanjšano tveganje za fizično in finančno nasilje, je prepričan Poklukar.