Foto: BoBo
Foto: BoBo

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na nujni seji na zahtevo poslanske skupine SDS-a razpravljal o ustavitvi nezakonitih migracij in ukrepih za učinkovito zaščito meja Slovenije, predvsem v občini Brežice. Poslanci po petih urah niso izčrpali razprave, zato o predlaganih sklepih niso glasovali, sejo pa so prekinili.

Predstavnica vlagatelja zahteve za sklic seje Anja Bah Žibert (SDS) je zatrjevala, da v Rigoncah v občini Brežice čutijo močno povečan pritisk nezakonitih prehodov meje. V naselju z okoli 180 prebivalci je po njenih navedbah mejo v septembru prečkalo 6200 prebežnikov. Notranje ministrstvo in vlado je zato pozvala, naj prenehata odstranjevati ograjo na meji, ampak naj jo, nasprotno, dodatno postavita. Poslanka SDS-a je pozvala tudi h krepitvi policijskega nadzora na območju Policijske uprave Novo mesto.

Minister: Policija prebežnike na nadzorovan način pripelje v azilni dom

Namestnik generalnega direktorja policije Robert Ferenc je pojasnil, da po vstopu Hrvaške v schengensko območje migracije ne potekajo več čez zeleno mejo, ampak prek različnih cestnih in železniških povezav. Zato je policija okrepila svojo stalno prisotnost in začela izvajati mešane patrulje z vsemi policijami držav, na katere Slovenija meji. Generalni direktor policije Senad Jušić je hrvaškega kolega pozval k okrepitvi mešanih patrulj na območju Policijske postaje Brežice, je spomnil Ferenc.

Poudaril je, da so prebežniki dobro seznanjeni z azilnimi in drugimi postopki in jih pogosto izkoriščajo. V primerjavi s hrvaško policijo, ki prebežnike le napoti do azilnega doma, jih slovenska tja prepelje. Prednost tega pristopa je po besedah Ferenca v tem, da lokalno skupnost razbremenijo prebežnikov in z njimi povezanih občutkov nelagodja in strahu.

Policija po zagotovilih notranjega ministra Boštjana Poklukarja ravna humano in spoštuje človekove pravice tujcev ter jih na nadzorovan način pripelje v azilni dom v Ljubljano. Naslednji dan tam steče azilni postopek, ki pa po mnenju notranjega ministra ni uspešen, saj ti ljudje azilni dom praviloma zapustijo. Policija jih vrača, ampak zbežijo, je pojasnil. Glede zahtev za dodatno postavitev ograje je Poklukar ponovil, da je njena odstranitev koalicijska zaveza vlade Roberta Goloba in da ta zaveza ostaja v veljavi.

Po besedah Ferenca so od začetka leta pa do 25. septembra prijeli 275 tihotapcev ljudi, med njimi 267 tujcev in osem državljanov Slovenije, 250 so odredili pripor.

Obmejne občine ugotavljajo, da schengenski sistem na Hrvaškem ne deluje

Župan Občine Brežice Ivan Molan je izrazil upanje, da se razprava o nezakonitih prehodih meje ne bo politizirala. Krajane Rigonc je označil kot zelo strpne do beguncev in po njegovih besedah tudi zato med obema skupinama ni bilo nobenega konflikta. Ob tem je izrazil obžalovanje, da nekateri občani prejemajo klice z neznanih številk, ki jih dojemajo kot pritisk, ker opozarjajo na težave z migracijami.

Molan je nato pojasnil, da je Poklukar med obiskom v Rigoncah obljubil, da bo ta del ograje odstranjen zadnji. Ob tem se zaveda, da se policija trudi po svojih najboljših močeh, vendar da obmejne občine žal ugotavljajo, da schengenski sistem na Hrvaškem očitno ne deluje.

Po mnenju župana Logatca Berta Menarda statistika policije ne kaže, da bi nastanjeni v azilnem domu počeli kakšna kriminalna dejanja. Vendar ko jih poskuša policija legitimirati, se razbežijo po dvoriščih. "Občani nimajo več živcev za takšen kaos, ljudi je strah," je dejal Menard, zato ga občani pozivajo, naj jih zaščiti.

Predstavnica Pravnega centra za varstvo človekovih pravic Urša Regvar je opozorila, da so ljudje, ki neregularno prehajajo meje, izjemno ranljivi. V praksi so v izvorni državi preganjani, na sami poti pa pogosto mučeni in izkoriščani.

Parlamentarni odbor o povečanih migracijskih tokih

Nabiranje političnih točk?

V razpravi je poslanka Svobode Nataša Avšič Bogovič opozorila, da Slovenija nima učinkovitega mehanizma, da se loti nezakonitih prehodov meje, da pa lahko tega skupaj najdejo članice EU-ja. Po njenem mnenju si stranka SDS s to temo nabira politične točke, saj ograja migracij ne preprečuje, ob tem pa lokalnemu prebivalstvu povzroča velike težave ob dnevnih dejavnostih.

Tudi poslanka Levice Nataša Sukič meni, da stranka SDS s takšnimi temami med prebivalstvom podpihuje strah pred begunci. Izvor migracij gre po njenih besedah iskati v izvornih državah, te težave pa je treba razreševati na svetovni ravni.

Migracij v zgodovini nista ustavila noben zid in nobena vojska, je prepričan poslanec SD-ja Damjan Zrim, ki se strinja z oceno, da je Slovenija tranzitna država in da so ciljne države v zahodni Evropi. Rešitev vidi v tem, da policija stopi v stik s kolegi po vsej Evropi in zaprosi evropsko agencijo Frontex za pomoč pri varovanju zunanje evropske meje.

Letos je čez Sredozemsko morje v Italijo priplulo že več kot 130.000 prebežnikov