Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Po ponedeljkovem poročanju TV Slovenija o samomoru policistke, ki si je več let prizadevala za premestitev z zanjo prestresnega delovnega mesta, je pred kamero stopil namestnik generalne direktorice policije Tomaž Pečjak. V policiji obžalujejo, da se je ta primer zgodil, a pravijo, da so ravnali tako, kot je bilo v danem primeru mogoče.

Sorodna novica Poslovilno pismo inšpektorice postavlja vprašanje, kakšna je kadrovska politika policije

Tomaž Pečjak je bil še kot vodja službe generalne direktorice policije podpisnik pod nekaj dokumenti, v povezavi s policistko, ko je prosila za premestitev. "Prvič, seveda obžalujem, vedno, ko se zgodi takšen primer; vsak takšen primer je tragičen," je povedal.

Policistka je delala na področju notranje varnosti in pritožb, preiskovala je med drugim tudi svoje nadrejene na koprski policijski upravi. Očitno je bilo to zanjo prestresno. Lani je dobila več zdravniških poročil, naj se jo premesti drugam. Med drugim je bil tudi predlog, naj se njeno orožje deponira pri nadrejenem. Nato je bila napotena tudi na zdravstveno komisijo ministrstva za notranje zadeve, ki pa je ugotovila, da je zmožna opravljati naloge policije, kar da vključuje nošenje orožja, da pa naj se jo premesti na drugo delovno področje.

"Ko je zdravniška komisija ugotovila, da bi bilo primernejše drugo delovno področje, smo seveda to tudi Policijski upravi Koper sporočili in predlagali, ali na drugo delovno mesto ali na drugo delovno področje, lahko tudi v okviru taistega delovnega mesta, kar je bilo tudi možno," je opisal Pečjak.

Premestitev pa se torej ni zgodila. Bi danes vendarle ravnali drugače?

"Ne. Poglejte, na podlagi dokumenta, ki ga je posredovala zdravniška komisija, ki je potem na koncu ugotovila, da je gospa sposobna opravljati policijske naloge, da pa priporoča, da opravlja naloge na drugem področju dela ali na drugem delovnem mestu, bi naredili v službi generalnega direktorja verjetno tudi danes čisto enako," je odgovoril.

A hkrati zatrjuje, da po vsakem takem dogodku preiščejo, ali so še kakšne možnosti za spremembe, da se kaj podobnega ne bi več zgodilo.