Ravnanje vaščanov varuhinja obsoja, medtem ko za policijo ugotavlja, da je ob tem dogodku ravnala ustrezno. Foto: MMC RTV SLO
Ravnanje vaščanov varuhinja obsoja, medtem ko za policijo ugotavlja, da je ob tem dogodku ravnala ustrezno. Foto: MMC RTV SLO

Varuhinja Zdenka Čebašek Travnik obsoja ravnanje prebivalcev, ki so se v skupini več kot sto ljudi 2. januarja zbrali pred gasilskim domom v Dobruški vasi v občini Škocjan na Dolenjskem in želeli preprečiti pogreb Rominje. Posredovala je policija, pogreb pa so nato tudi izpeljali.

Policija in občina ravnali ustrezno
Tudi ravnanje policistov je varuhinja vzela pod drobnogled in ugotovila, da je policija ravnala ustrezno, ko je poskrbela, da ni prišlo do nadaljnjega zaostrovanja, in je s svojim delovanjem zagotovila izvedbo pokopa.

Prav tako ni zaznala nepravilnosti glede izvajanja pogrebne dejavnosti na tem območju. Vaščane naj bi namreč motil kraj pokopa, saj so Romi do zdaj svojce pokopavali na drugem pokopališču, kjer pa v tem primeru niso dobili prostora. Ugotovitve, ki jih je varuhinja zapisala v poročilu, pa kažejo, da je bilo pokopališče za pokop v tem primeru določeno v skladu s pravili občine Škocjan.

Zaradi dogodka bo, kot kaže, več ovadb
Je pa na okrajno sodišče v Novem mestu podala obdolžilni predlog za prekršek organiziranja shodov z namenom, da bi se na njih izvajala kazniva dejanja oziroma da bi se pozivalo k izvajanju kaznivih dejanj. Policija pa zbira tudi dokaze o sumu storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Sicer je na tožistvu že dana kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja oviranja pogreba ali skrunitve grobov.