Patrulja v bližini Rigonc. Foto: Policija
Patrulja v bližini Rigonc. Foto: Policija

V Posavju so trenutno z migracijami najbolj obremenjena naselja Rigonce, Dobova in Obrežje, je v izjavi za javnost v Rigoncah povedal direktor Policijske uprave Novo mesto Igor Juršič. Policija je v Rigoncah, kjer je najbolj kritično, povečala nadzor tako s patruljami kot tehničnimi sredstvi. Na dnevni ravni uporabljajo konjenico, vodnike službenih psov in helikopter. Redno sodelujejo s hrvaškimi policisti, s katerimi imajo redne sestanke, v mešanih patruljah tudi skupaj nadzorujejo območje na obeh straneh meje. "Odlično sodelujemo tudi z občani, ki so druge oči našega dela."

Mejo varujejo tudi s službenimi psmi. Foto: GPU
Mejo varujejo tudi s službenimi psmi. Foto: GPU

Skokovita rast števila nedovoljenih prehodov meje

Po besedah vodje oddelka za državno mejo in tujce na Policijski upravi Novo mesto Bojana Tomca so na območju te policijske uprave letos obravnavali že 32.500 tujcev, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo. V enakem obdobju lani je bilo takih prehodov okoli 5000. Samo v Rigoncah je mejo letos nezakonito prestopilo 25.000 tujcev.

Prijeli so tudi že 177 tujcev, t. i. tihotapcev, ki so storili kaznivo dejanje prepovedano prehajanje državne meje. Lani so jih v enakem obdobju prijeli 31.

Odkar je policija pred tremi tedni okrepila svojo navzočnost na območju Rigonc in okolice, na policiji opažajo zniževanje števila nezakonitih prehodov. Zadnji konec tedna jih je bilo za tretjino manj kot ob predhodnem koncu tedna. Trenutno je od 120 do 200 prebežnikov dnevno. "To bi lahko deloma pripisali tudi učinkom večjega nadzora, lahko pa bi šlo tudi za druge dejavnike," je povedal.

Sorodna novica Vlada o nadzoru na meji s Hrvaško ne razmišlja. Jušić za krepitev mešanih patrulj.

Tomc je v Odmevih nekoliko podrobneje pojasnil okrepljeno sodelovanje v mešanih patruljah s hrvaškimi kolegi. Zatrdil je, da sodelovanje poteka zelo dobro tako na regionalni kot krajevni ravni. S hrvaškimi kolegi se tedensko slišijo, prirejajo sestanke, povečali so število mešanih patrol, teh na mesečni ravni izvedejo 21. Poglavitni cilj je izslediti tujce še pred državno mejo.

Policist je sicer poudaril, da se zaradi migracij varnostna situacija na naši strani meje ni poslabšala, in to utemeljil s podatkom, da niso prejeli nobene prijave prepovedanega dejanja, ki so ga ali bi ga lahko storili prebežniki, kar sicer pripisuje tudi delu slovenske policije.

Celoten pogovor s Tomcem v Odmevih

Da prebežniki ne bi zahajali v naselje

Za naselje Rigonce poskušajo policisti predvsem skrbeti, da je čim manj obremenjeno. "Poskušamo zagotavljati, da prebežniki ne zahajajo v naselje, kar pomeni, da se jih trudimo prijemati čim bliže mejni črti," je dejal. Za zdaj sicer policija tam ni prejela nobene prijave o kakšnem incidentu ali kaznivem dejanju, s katerim bi bili povezani tujci.

Sorodna novica Poklukar vaščanom Rigonc: Panelna ograja bo ostala

Panelna ograja, ki je postavljena v Rigoncah, policiji po besedah Tomca pomaga predvsem pri usmerjanju prebežnikov. "Ograja jih usmerja v neko smer, kjer jih nato počakamo mi," je dejal. Tako tudi na mestih za naseljem Rigonce, kjer je ograja, ne zaznavajo večjega števila nezakonitih prehodov, ampak so ti zgoščeni na skrajnih točkah, kjer ograje ni.

Na policiji opažajo, da je še pred vstopom Hrvaške v schengensko območje prišlo do preusmeritve migracijskih tokov z območja Bele krajine na območje Posavja. Eden od razlogov je po besedah Tomca v tem, da vse več prebežnikov na Hrvaškem izrazi namero za azil, zato jih pripeljejo v azilne domove na območju Zagreba, ki pa je geografsko zelo blizu Posavja.

V Sloveniji praviloma vsi prebežniki izrazijo namero, da bodo zaprosili za azil. V tem primeru jih policija identificira, izpelje predhodni postopek in odpelje v enega od dveh azilnih domov, je še povedal Tomc.

Nezakoniti prehodi meje se povečujejo
24.000 nedovoljenih prehodov meje samo pri Rigoncah