Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vesel je namreč za Delovo Sobotno prilogo dejal, da je bil edini odziv Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na naznanitev sumov kaznivih dejanj pri nabavi zaščitne opreme ta, da so uvedli predkazenski postopek morebitne storitve kaznivega dejanja za dejanja predsednika Računskega sodišča oz. za dejanja Računskega sodišča. "Po dokumentacijo za teh 13 primerov, ki smo jih naznanili, pa ni prišel nihče. Noben interes, da bi se teh zadev lotili, ni bil izkazan," je pojasnil.

Sorodna novica Vesel: "Z revizijo nabavne zaščitne opreme so padle vse maske, vrstijo se številni pritiski"

A na Generalni policijski upravi (GPU) so v ponedeljek te navedbe zavrnili. Kot so navedli, sume kaznivih dejanj, povezanih z nabavo zaščitne opreme, preiskujejo že od lanske pomladi, kar je precej prej, preden so na začetku letošnjega leta prejeli ugotovitve Računskega sodišča.

"Na začetku 2021 od Računskega sodišča nismo prejeli naznanila sumov kaznivih dejanj, temveč le dokument Seznanitev o zaznanih dejstvih in okoliščinah v zvezi z revizijo smotrnosti nabav zaščitne in medicinske opreme o 14 (in ne 13) primerih," so poudarili na policiji.

Ob tem so izpostavili, da je NPU s številnimi podatki iz prejete seznanitve že razpolagal, saj je od začetka preiskave do prejema ugotovitev Računskega sodišča in do izdaje revizijskega poročila intenzivno izvajal številne operativne aktivnosti, kot so hišne preiskave ter zasegi dokumentacije in elektronskih podatkov, so navedli v policiji.

Če se bo izkazalo, da NPU z določeno dokumentacijo še ne razpolaga, bo zanjo zaprosil Računsko sodišče.

"Na vsak način pa o poteku predkazenskega postopka obvešča le specializirano državno tožilstvo, zato je neutemeljeno sklepati, da se nič ne dogaja v tem predkazenskem postopku. Z Računskim sodiščem smo vedno korektno sodelovali in verjamemo, da bomo tudi v prihodnje," so zapisali.

Pri tem so še pojasnili, da so se odzvali na ugotovitve Računskega sodišča in ugotovitve, povezane z določenimi gospodarskimi subjekti, posredovali policijskim upravam Celje, Maribor in Ljubljana. Policijske uprave so ugotovitve vključile v predhodno odprte postopke in v skladu z določbami zakona o kazenskem postopku obveščale pristojna okrožna državna tožilstva.

Predmetne ugotovitve Računskega sodišča je NPU vključil tudi v obsežnejšo kriminalistično preiskavo, v kateri obravnava več primerov domnevnih nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme zaradi suma, da je bilo storjeno kaznivo dejanje zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva, so pojasnili. V tem delu predkazenski postopek pod usmerjanjem specializiranega državnega tožilstva sicer še poteka.

Na policiji so pri tem poudarili, da v kriminalističnih preiskavah zbirajo podatke in informacije skladno z zakonom, taktiko in metodiko policijskega dela. Pri tem upoštevajo, s katerimi podatki, ki so jih pridobili z lastnimi aktivnostmi, že razpolagajo in kateri podatki so potrebni za nadaljnji kazenski postopek.

Kot so še dodali, v drugem postopku, ki je povezan z delom Računskega sodišča, NPU samo iz razloga prejete prijave vodi predkazenski postopek za sum storitve kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti, zato zavračajo očitke o politizaciji policije. "Predkazenski postopek v tej zvezi še poteka," so zapisali.