V sindikatih so prepričani, da bi interes mladih za poklic policista zrasel, če bi vlada to
V sindikatih so prepričani, da bi interes mladih za poklic policista zrasel, če bi vlada to "norijo" rešila. Foto: BoBo

Sindikata sta spomnila, da so zaposleni v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve zaradi ravnanja pretekle vlade februarja začeli stavko, ki pa je zaradi predčasnega odstopa prejšnje vlade začasno ustavljena. V začetku leta so se za stavko odločili, ker je vlada Mira Cerarja brez soglasja obeh reprezentativnih policijskih sindikatov določila plače in druge pravice policistom ter strokovno-tehničnim delavcem v manjšem obsegu, kot bi jim glede na sporazume pripadalo.

Novo vlado bosta policijska sindikata zato "nemudoma seznanila z zahtevami za odpravo te nedopustne norije". Od vlade pričakujejo takojšnji odziv, sicer bodo v najkrajšem zakonitem roku zaostrili stavkovne aktivnosti.

Ne bodo dovolili, da o njihovih plačah odločajo drugi
Sindikata sta spomnila, da policisti in strokovno-tehnični delavci od začetka stavke obravnavajo številne izzive in težave, kot so migracije, kršitve arbitražnega sporazuma, kritični pa so tudi do kadrovske politike, ki povzroča izgorelost, stres in obup zaposlenih na vseh delovnih mestih. Zato tudi ne bodo več dovolili, da o njihovih plačah in pravicah odločajo enostransko drugi na podlagi interesnega preglasovanja za lastne interese, je razvidno iz poziva.

"Nobene resna država ne dovoli, da o plačilu in pravicah zaposlenih, ki skrbijo za javno in nacionalno varnost, v našem primeru celo za schengensko mejo, odločajo interesne skupine, ki za to področje sploh niso reprezentativni, in to celo brez soglasja reprezentativnih sindikatov, ki te zaposlene združujejo in zastopajo," so še zapisali v pozivu.