Stavkajoči policisti stopnjujejo pritisk na vlado. Foto: BoBo
Stavkajoči policisti stopnjujejo pritisk na vlado. Foto: BoBo
Je vlaganje pobud zloraba referenduma?
Policisti vlagajo referendumske pobude

Policijski sindikat (PSS) je vložil pobude volivcev za razpis referendumov o noveli zakona o varstvu okolja, noveli zakona o trgu finančnih instrumentov, spremembah zakona o družbi Slovenske železnice in noveli zakona o sodnih taksah.

Vlada po njihovih navedbah "varnost v državi jemlje kot samoumevno dobrino in ne razume, da za takšnim stanjem v državi stojijo prav policistke in policisti, njihovo požrtvovalno delo in odrekanja. Vladi, ki se krčevito brani izpolnitve danih obljub in zavez, ne moremo zaupati," so zapisali v PSS-ju.

Napovedali so, da bodo kot državljani in volivci dosledneje preverjali odločitve vlade, vključno s preverjanjem novih zakonov, ki jih je vlada v obliki predlogov posredovala v zakonodajni postopek. Odločeni so, da bodo pri teh dejavnostih vztrajali, vse dokler se ne bodo našle sprejemljive rešitve tudi za policiste.

Po določitvi roka za nadaljnje zbiranje podpisov za razpis referenduma bodo o vsaki pobudi obveščali javnost in tako volivcem prepustili odločitev, da sami presodijo, ali je posamezni zakon treba zadržati z referendumskim odločanjem volivcev, pravijo v PSS-ju.

Prvi je bil sindikat migrantov
Prejšnji mesec je Sindikat delavcev migrantov Slovenije podobno v DZ vložil dve pobudi za začetek referendumskih dejavnosti za medijsko novelo in za zakon o mednarodni zaščiti. Od referendumske pobude pa so odstopili po sestanku s premierjem Mirom Cerarjem.

DZ prejel pobude
V DZ-ju so potrdili, da so prejeli referendumske pobude. Predsednik DZ-ja Milan Brglez bo, če so pobude ustrezne, določil 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma na omenjene zakone.

Predsednik DZ-ja Brglez, ki je sicer na obisku v Romuniji, je dejal, da so takšne pobude postale "že neka navada oz. poskus zlorabe te zakonodaje, ki je bila mišljena za nekaj povsem drugega". Vendar bo postopke potrebno ustrezno peljati in spoštovati zakonske roke.

Je vlaganje pobud zloraba referenduma?
Policisti vlagajo referendumske pobude