Stavkajoči policisti so zavrnili vse vladne predloge, saj so predaleč od policijskih zahtev. Foto: BoBo
Stavkajoči policisti so zavrnili vse vladne predloge, saj so predaleč od policijskih zahtev. Foto: BoBo
false
Stavkajoči policisti zahtevajo uresničitev zavez, ki so jim jih dale prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih, med katerimi je povečanje plač za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Foto: BoBo
Kljub stavki policistov pogajanja na mrtvi točki

Policijska stavka vstopa v tretji mesec, saj traja vse od 18. novembra. Vendar se zdi, da so vladni pogajalci in policijska sindikata, Policijski sindikat Slovenije (PSS) in Sindikat policistov Slovenije (SPS), še daleč od medsebojnega sporazuma. Prejšnji teden sta sindikata kot popolnoma nesprejemljiv zavrnila zadnji vladni predlog, saj je po njunem mnenju daleč od stavkovnih zahtev.

Glavne zahteve, ki so jih policisti postavili ob napovedi stavke, so uresničitev zavez, ki so jim jih dale prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih, med katerimi je povečanje plač za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočala varno delo.

Porast kriminala na račun stavke
Državljani sicer policijske stavke večinoma ne občutijo, saj mora policija po zakonskih določilih v vsakem trenutku opravljati svoje delo, ne glede, ali poteka stavka ali ne. Na svojo stavko so policisti vidneje opozorili le z množičnim dopustom ob božičnih praznikih.

Zaradi neposluha vlade za njihove zahteve so po novoletnih praznikih napovedali zaostritev stavke, s povečanim nadzorom na državnih mejah oz. na meji s Hrvaško. Vendar za zdaj do zaostritve oz. do strožjega nadzora še ni prišlo. Policijska stavka pa je po mnenju obeh policijskih sindikatov že pustila določene posledice.

"Po našem mnenju se stavka najbolj občuti po tem, da državljanov policisti ne kaznujejo za manjše prekrške, policistov ni toliko na javnih krajih, ne opravljajo preventivnih nalog in nalog po lastni dejavnosti. Stavka se po naših podatkih pozna tudi po padcu varnosti in povečanju števila kaznivih dejanj, predvsem premoženjske kriminalitete," pravijo v policijskih sindikatih.

Manj kazni, manj denarja v proračun
Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je po prvem mesecu stavke pojasnil, da posledice stavke občuti tudi proračun, in sicer je navedel oceno, da izpad, ker policisti opravljajo samo z zakonom opredeljene naloge, znaša okoli 3,5 milijona evrov. V sindikatih pojasnjujejo, da gre za približno oceno mesečnih finančnih posledic.

Vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun je nedavno na predstavitvi poročila o prometni varnosti v preteklem letu pojasnil, da policisti letno izrečejo za okoli 60 milijonov evrov glob, znesek pa se lahko prepolovi, če so globe plačane v osmih dneh. Torej izkupiček iz kazni za prometne prekrške znaša med 5 in 2,5 milijona evrov mesečno.

Stavka je usmerjena proti vladi
"Stavka je od vsega začetka usmerjena proti vladi Republike Slovenije in za zdaj policijski stavkovni odbor ne načrtuje ukrepov, ki bi prizadeli državljane. Stavka močno odmeva tudi v mednarodni javnosti, in kot smo že povedali, pričakujemo, da vprašanja in odgovornost za padec varnosti in povečanje števila kaznivih dejanj državljani naslovite na vlado," o tem, ali imajo trenutne stavkovne dejavnosti še kakšen učinek, razen finančnega, pravijo v policijskih sindikatih.

Novih načrtovanih stavkovnih ukrepov še nočejo razkriti, vendar nameravajo javnost obvestiti pred začetkom izvajanja. Vladna pojasnila in ocene posledic dosedanjega poteka policijske stavke pa še pričakujemo.

Kljub stavki policistov pogajanja na mrtvi točki