Predstavniki Policijskega sindikata na protestu izpred nekaj let.  Foto: BoBo
Predstavniki Policijskega sindikata na protestu izpred nekaj let. Foto: BoBo
Sorodna novica Po torkovem protestu se stopnjujejo napetosti med policijskima sindikatoma in vodstvom policije

V javnosti se nadaljuje ostra izmenjava mnenj med Policijskim sindikatom Slovenije (PSS), enem od dveh reprezentativnih sindikatov, in generalnim direktorjem policijske uprave Antonom Olajem. Začela se je po torkovem protestu prejšnji teden. Takrat so v PSS-ju zapisali, da proučujejo vse oblike Olajeve odgovornosti za dogajanje na protestu, med drugim možnosti suma kaznivih dejanj. Olaj je navedbe z zapisom na svetovnem spletu zavrnil in predsednika sindikata Roka Cvetka obtožil, da povzroča slabe medsebojne odnose, da krši kolektivno pogodbo in kodeks policijske etike, s čimer tudi pogodbe o zaposlitvi.

PSS: Olaj naj razmisli o odstopu

Svet Policijskega sindikata se je zdaj odzval z besedami, da Olaj očitno pooseblja PSS z njegovim predsednikom, kar je neprimerno, saj predsednik predstavlja voljo in interes članstva. Nadalje ga je opomnil, da interesov članstva ne določa generalni direktor policije, in dodal: "Generalni direktor policije je uradnik, ki deluje v interesu delodajalca, in zato nima pravice niti pristojnosti groziti sindikalnim funkcionarjem, izrabljati uradnega položaja z namenom, da povzroča škodo Policijskemu sindikatu Slovenije ali njegovim funkcionarjem."

Sorodna novica Olaj: Policija se je vedno odzvala, ko je bila kakorkoli ogrožena integriteta zaposlenih ali sistema

Nato je PSS širše komentiral Olajevo delo. Svet sindikat je zapisal, da Olaj ne uživa potrebnega zaupanja in ne vzbuja občutka nepristranskosti pri vodenju policije. Prav tako je s svojim ravnanjem policiji povzročil "nepopravljivo škodo, kar se odraža v hudem padcu ugleda policistov". Sindikat to še posebej boli, saj zatrjujejo, da so dolga leta gradili zaupanje državljanov, zdaj pa se to ruši.

Svet PSS-ja nadalje trdi, da je Olaj opustil dolžno ravnanje in ravnal v nasprotju s policijskim kodeksom in več zakoni, med drugim zato, ker ni zaščitil organizacijske integritete policije in zaposlenih, ko je notranji minister zanje uporabil besede lenuhi in mevže.

"Vsled zgoraj navedenim dokazom in dejstvom Svet Policijskega sindikata Slovenije g. Antonu Olaju predlaga, da razmisli o odstopu s položaja generalnega direktorja policije," so sklenili.