Policisti bodo jutri med 13. in 15. uro opravljali le nujne zadeve. Patruljiranja in opazovanja prometa tako ne bo. Foto: MMC RTV SLO
Policisti bodo jutri med 13. in 15. uro opravljali le nujne zadeve. Patruljiranja in opazovanja prometa tako ne bo. Foto: MMC RTV SLO
Kresalova o stavki policistov

Kot so za MMC povedali v policijskem sindikatu, bodo policisti, ki ne bodo opravljali nujnih intervencij, kamor spadajo tudi vse prometne nesreče, neredi, družinska nasilja ipd., ta čas preživeli na policijskih postajah. To pomeni, da "ne bodo opazovali dogajanja na terenu in patruljirali", smo zvedeli od sindikata.

Na postajah bodo namreč organizirani posebni sestanki, na katerih bodo policiste seznanili z razlogi za stavko, ki bo potekala pod nazivom Dve uri brez zaposlenih v policiji in na MNZ-ju, in ukrepi, ki jih bodo izvajali v prihodnje, smo še izvedeli od predstavnikov sindikata.

Zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij
Sicer pa sindikati od vlade zahtevajo "popolno odpravo plačnih nesorazmerij v skladu z Aneksom h KPJS št. 2 in izpolnitev vseh točk dogovora z vlado po dogovorjeni dinamiki", od ministrice Kresalove pa, da se takoj podpiše pogodba o zagotavljanju pogojev za sindikalno delo na MNZ-ju, da se vzpostavi socialni dialog med MNZ-jem in policijskim sindikatom in da "se z reorganizacijo in racionalizacijo ne posega v pridobljene pravice naših članov".

Da bi dosegli izpolnitev teh zahtev, so med drugim pripravili tudi stavko. Če tudi ta ne bo prinesla napredka, napovedujejo tudi "radikalnejše ukrepe".

Kresalova: Kritika je upravičena
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je dejala, da imajo policisti do stavke pravico in da verjame, da jo bodo izvajali po pravilniku. "Kritika policistov je upravičena, saj je policija pri vseh plačnih pogajanjih potegnila 'ta kratko', to delo pa je slabo ovrednoteno, čeprav je izjemno pomembno, zahtevno, težavno in tudi odgovorno," je še dejala Kresalova.

Obenem je dodala še, da se "policisti in policistke vsak dan spopadajo s situacijami, v katerih morajo pokazati znanje tako psihologov kot tistih, ki obvladajo borilne veščine, za plačo, ki ne odtehta vseh teh težav". Razložila je še, da se na ministrstvu te težave zavedajo in da so se s sindikati o tem že veliko pogovarjali: "Namen vodstva ministrstva je, da skuša v tem mandatu izboljšati to stanje."

Zaradi krize je treba potrpeti
Ob tem pa je notranja ministrica opozorila, da nam "gospodarska kriza določa drugačne okvire, kot bi si jih sicer sami pri svojem delovanju" in da je potreben določen kompromis tudi pri proračunu, pri katerem pa so, je še priznala, policisti svoj delež že prispevali.

Kresalova o stavki policistov