Med članstvom v policijskem sindikatu je po Prahovih besedah nezadovoljstvo veliko, zato v prihodnje pričakujejo, da se že podpisano čim prej uresniči. Foto: MMC RTV SLO
Med članstvom v policijskem sindikatu je po Prahovih besedah nezadovoljstvo veliko, zato v prihodnje pričakujejo, da se že podpisano čim prej uresniči. Foto: MMC RTV SLO
Branimir Štrukelj
'Vlada je na neki način z vložitvijo interventncijskega zakona v parlament izsiljevala sindikate in jih v nasprotju s prakso enakopravnosti v socialnem dialogu socialnih partnerjev postavila v podrejeni položaj', je poudaril predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Foto: MMC RTV SLO
Policisti bodo stavkali

Policijski sindikat bo torej podpisal aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor in dogovor o ukrepih na področju plač v javnem sektorju za obdobje december 2009-november 2011. Predsednik sindikata Branko Prah je dejal, da so se odločali med dvema slabima možnostma in so se odločili za boljšo. "V vsakem primeru se nam nekaj vzame," je pojasnil.

Kljub temu so za sredo, 5. novembra, napovedali opozorilno stavko. Med 13. in 15. uro bo tako potekal sestanek, na terenu pa bodo tisti policisti, ki bodo na nujnih, interventnih nalogah. Podrobneje bodo svojo odločitev za stavko pojasnili v sporočilu za javnost, je napovedal Prah.

Aneksu odkrito nasprotujejo zdravniki
Podpis aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor in dogovor o ukrepih na področju plač v javnem sektorju so za zdaj napovedali v treh izmed sedmih sindikatov, ki so združeni v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja (KSJS). V enem izmed sindikatov so na podpis pripravljeni pod določenimi pogoji, v drugih pa bodo odločitev sprejeli danes. Kot je poročala TV Slovenija, podpisu za zdaj nasportuje Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov. Aneks pa bo sicer veljaven, če ga bo podpisalo najmanj 15 izmed 28 sindikatov javnega sektorja.

"Vlada z intervencijskim zakonom izsiljevala"
V KSJS-ju pa so enotni, da je vlada na zadnjih pogajanjih ravnala nedopustno, ko je "na neki način z vložitvijo interventnega zakona v parlament izsiljevala sindikate in jih v nasprotju s prakso enakopravnosti v socialnem dialogu socialnih partnerjev postavila v podrejeni položaj", je poudaril predsednik konfederacije Branimir Štrukelj.

Glede dogovora je dodal, da se vlada "zelo moti, če meni, da bo odprava anomalij potekala v smislu zniževanja stroškov". Za sindikate je odprava anomalij bistveno kompleksnejše vprašanje. "Predvsem bo treba odpraviti sistemske kikse, velike napake in tista jedra v plačnem sistemu, ki permanentno povzročajo konflikte in sprožajo nezadovoljstvo posameznih skupin," je dejal Štrukelj.

Poudaril je, da pričakujejo tudi, da bo vlada pred podpisom aneksa in dogovora predložila reprezentativnim sindikatom predlog amandmajev k intervencijskemu zakonu, s katerimi bi iz njega črtali člene, ki posegajo na področje plač v javnem sektorju.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) bo odločitev glede podpisa sprejel na izredni seji glavnega odbora, in sicer na podlagi glasov, ki so jih prejeli iz približno 900 zavodov.

Policisti bodo stavkali