Policisti bodo med protestom opravljali vse svoje naloge, sindikat pa jih je pozval, naj pri obravnavanju prekrškov posegajo po najmilejših ukrepih. Foto: Policija
Policisti bodo med protestom opravljali vse svoje naloge, sindikat pa jih je pozval, naj pri obravnavanju prekrškov posegajo po najmilejših ukrepih. Foto: Policija
Opozorilni protest policistov

Policisti menijo, da bi morali policiste izločiti iz sistema plač za javni sektor. Ministrica Kresalova pa odvrača, da je policija v zvezi s plačami vedno potegnila "ta kratko", a se je Slovenija znašla v hudi gospodarski krizi.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal sindikatu ne oporeka, da nezadovoljstvo izražajo s protestom, a od policistov zahteva, da svoje delo opravljajo strokovno in zakonito. Ker se je Slovenija znašla v krizi je ukrep zmanjšanja pritiska rasti plač javnih uslužbencev na proračun neizogiben. Dodala je, da so se problema plač na policiji in ministrstvu lotili celovito in izvajajo vrsto reform. Odpuščali ne bodo, če se bo kakšno delovno mesto po reorganizaciji izkazalo za nepotrebno, pa bodo to rešili z upokojevanjem ali iskanjem virov zaposlovanja znotraj sistema. Izključitev policistov iz javnega sektorja je strokovno vprašanje, ki pa bi po njenem mnenju za sabo potegnilo plaz drugih izstopov.

Predmet spora neusklajevanje plač
Predsednik sindikata Zoran Petrovič je dejal, da je predmet spora prav neusklajevanje plač, ki se v javnem sektorju ni izvedlo vse od leta 2002 do lani, ko je bila podpisana kolektivna pogodba za javni sektor, s katero naj bi se razmerja vendarle uredila.

Petrovič je opozoril, da je bistvo podpisanih pogodb to, da se izpolnjujejo, sklicevanje vlade na spremenjene okoliščine pa je po njegovem mnenju neutemeljeno, saj je bila prihajajoča recesija znana že vsaj dva meseca pred podpisom pogodbe. Vlada je sindikatom letos že vsilila aneks k pogodbi, zdaj pa se o plačah pogajamo že tretjič, je še dodal Petrovič.

Zahtevajo, da vlada izpolne tisto, kar je bilo podpisano spomladi letos, vložitev interventnega zakona v parlamentarno obravnavo pa se jim zdi poniževalna. V sindikatu policistov zastopajo policiste od začetka kariere in ti trenutno ne zaslužijo niti za spodobno preživetje, saj plača policista začetnika znaša brez dodatkov 650 evrov. Dinamika napredovanja je počasna, saj se napreduje le vsakih pet ali šest let.

Za prekrške najmilejši ukrepi
Dan razmisleka je tako namenjen tako policistom kot vladi, da ta resno premisli, ali so policisti še naprej lahko del javnega sektorja, je še poudaril Petrovič. Policisti bodo med protestom opravljali vse svoje naloge, sindikat pa jih je pozval, naj pri obravnavanju prekrškov posegajo po najmilejših ukrepih. Danes sicer svojo 10. obletnico zaznamuje direktorat za policijo pri MNZ-ju. Natančen potek protesta ni znan, po podatkih sindikata pa v PU Celje in PU Kranj ni bila izrečena niti ena globa.

K protestu je Sindikat policistov Slovenije pozval vse zaposlene v policiji, ne le svojih članov, ki jih je med policisti okoli tretjine. Policijski sindikat Slovenije, kamor je včlanjenih okoli 6.000 policitov, pa protesta ne podpira, saj pravijo, da pogajanja z vlado še potekajo.

Opozorilni protest policistov