Branko Prah, direktor policijskega sindikata, je svoje grožnje s stavko uresničil. Foto: RTV SLO
Branko Prah, direktor policijskega sindikata, je svoje grožnje s stavko uresničil. Foto: RTV SLO

Sindikat je namreč zahteval, da bi policiste zaradi zahtevnosti dela uvrstili v za dva plačilna razreda višje kot druge uradnike s posebnimi pooblastili in odgovornostmi. Policisti so s stavko grozili že takoj po tem, ko jih je vlada skupaj z cariniki, pazniki, iztrjevalci, vojaki in gasilci uvrstila v 20. plačilni razred.

Minister za javno upravo Gregor Virant je stavko označil za neupravičeno. Meni, da je uperjena proti vladni odločitvi o izravnavi izhodiščnih plač policistov, carinikov, paznikov in vojakov, čeprav takšna poravnava obstaja že od leta 1994. Virant meni, da je stavka v veliki meri uperjena tudi proti drugim zaposlenim na javni upravi, saj so ostali sindikati zaposlenih vladno odločitev podprli.

Čeprav preostali del uniformiranega javnega sektorja njihovi zahtevi nasprotuje, so zdaj na sestanku sindikata sklenili, da bodo začeli enourno opozorilno stavko, ki bo trajala od osmih do devetih, med njo pa bodo na mejnem prehodu Dolga vas izvajali strog nadzor prometa. Policijski sindikat je odločen, da bo pritisk stopnjeval, dokler njegove zahteve ne bodo izpoljnene, in še dodal, da bodo o situaciji dnevno obveščali javnost.