Policijski odvzem prostosti. Foto: BoBo
Policijski odvzem prostosti. Foto: BoBo

Policisti so vsakodnevno v stikih z veliko ljudmi, opozarja sindikalist Jure Ocepek. Tudi v dneh po dogodku, ko so odvzeli prostost okuženemu tihotapcu.

"NIJZ za policiste ni odredil ničesar. To pomeni, da policisti niso bili ne testirani ne dani v karanteno," pravi Ocepek, ki dodaja, da se v šolstvu ali v državnem zboru namreč odzovejo takoj in zato Nacionalni inštitut za javno zdravje poziva, naj pojasni, zakaj nastajajo take razlike. Mogoče zato, ker je policistov premalo?

Sorodna novica Karantena ob vstopu iz epidemiološko nevarnih držav skrajšana s 14 na deset dni

"Posledično se tudi sami sprašujemo, kaj bi se zgodilo, če bi bilo večje število policistov v karanteni. Kaj bi bilo na mejnih prehodih, kaj bi bilo na cestah? Ampak tu mimo zdravja ne moremo," pravi predstavnik policijskega sindikata. Navsezadnje so posredno ogrožene tudi njihove družine.

Na NIJZ-ju odgovarjajo, da je epidemiologinja takoj po prejetju informacije stopila v stik s policisti, z njimi opravila epidemiološko preiskavo in pri tem presodila, da glede na epidemiološka merila ni šlo za visokotvegan stik.

O visokotveganem stiku govorimo, kadar gre na neposreden stik na razdalji manj kot dva metra, ki traja več kot 15 minut, če gre za rokovanje, objemanje, uporabo skupnih predmetov ali pa če so skupaj v zaprtem prostoru več kot 15 minut. Policisti so zato prejeli zgolj navodila, da naslednjih 14 dni spremljajo svoje zdravstveno stanje in da se v primeru bolezenskih znakov po telefonu posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom.