Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po nedeljskih 25 potrjenih primerih in 706 testiranjih je skupno število potrjenih okužb naraslo na 3190, število opravljenih testov pa na 168.859. Po podatkih sledilnika za covid-19 sta dve osebi zapustili bolnišnično zdravljenje, pet bolnikov s covidom-19 pa je bilo hospitaliziranih. V slovenskih bolnišnicah se zdravi 26 bolnikov, štirje na oddelkih za intenzivno nego, kar je eden več kot dan pred tem. Nedelja je minila brez smrti bolnikov s covidom-19, skupno število ostaja 135.

Brez kršitev obvezne uporabe zaščitnih mask

Zdravstveni inšpektorji od petka, ko je začel veljati odlok o obvezni uporabi zaščitnih mask in razkuževanju rok v zaprtih javnih prostorih, izvajajo nadzor nad spoštovanjem ukrepov. "Neskladnosti niso bile ugotovljene in zato inšpektorji niso izrekli nobene globe," je za Televizijo Slovenija pojasnila Andreja Mojškrc z zdravstvenega inšpektorata in dodala, da se ljudje držijo predpisanih ukrepov. Inšpektorji so od petka do nedelje obiskali 142 gostinskih obratov in 48 prireditev, med njimi tudi kolesarski maraton Franja. Skupno so inšpektorji obiskali 208 različnih objektov, med njimi 16 trgovin in dve javni stranišči. Ustavili so se na več dogodkih, tudi na nogometnih tekmah, kulturnih prireditvah, porokah in prostorih za piknik.

Poleg upoštevanja priporočil NIJZ-ja so preverjali predvsem obvezno nošenje zaščitne maske. Kot so ugotovili, so maske nosili tako zaposleni kot stranke. "Tudi pri uporabi razkužil ni bilo ugotovljenih neskladnosti," so zapisali. Prav tako inšpektorji niso poročali o težavah pri nadzoru. Če bi se to zgodilo, lahko za pomoč vedno zaprosijo policijo.

Na zdravstvenem inšpektoratu je sicer zaposlenih 84 pooblaščenih oseb za izvajanje inšpekcijskega nadzora. Na terenu jih je vsak dan med 40 in 60, razporejajo pa se glede na prioritete. Višino globe za kršenje odloka določa zakon o nalezljivih boleznih in znaša od 400 do 4000 evrov. Kot sporočajo z zdravstvenega inšpektorata, se bo intenziven nadzor nadaljeval tudi v prihodnjih dneh.

Nadzor: Maske nosili tako zaposleni kot stranke

Aplikacija za spremljanje karanten v vzgoji in izobraževanju

V prvem tednu pouka so okužbe potrdili v več vrtcih, šolah in na dveh gimnazijah. Razredi, kjer so potrdili okužbe, ob začetku drugega šolskega tedna praviloma ostajajo doma in pouk nadaljujejo na daljavo.

Šole in vrtci so na epidemiološke razmere dobro pripravljeni, sistem pa je odziven, so prepričani na ministrstvu za izobraževanje. Karantena je odrejena razredom na 13 osnovnih šolah od 497, v karanteni pa je 150 učencev od 191.726. "Podatki kažejo, da je situacija trenutno povsem obvladljiva," so ocenili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Do konca tedna bodo na ministrstvu vzpostavili posebno aplikacijo, v katero bodo ravnatelji vrtcev ter osnovnih in srednjih šol vpisovali podatke o potrjenih primerih okužbe s covidom-19 znotraj vzgojno-izobraževalnih zavodov. Kot so napovedali, bodo tedenske zbirne podatke javnosti sporočali vsak petek po 14. uri, prav tako bodo objavljeni tudi na spletnih straneh ministrstva.

Drugi teden šolskega leta se je namreč začel z več skupinami in razredi v karantenah. Po zadnjih podatkih imajo karanteno odrejeno na 2,62 odstotka šolah, kar pomeni, da pouk na 97,38 odstotka šolah poteka normalno po modelu B. 150 učencev, ki jim je bila odrejena karantena, pa predstavlja 0,078 odstotka vseh osnovnošolcev.

Ob tem na ministrstvu ob prihajajočem jesenskem času starše in skrbnike znova prosijo, naj v vrtce in šole vključujejo le zdrave otroke. Prosijo tudi za dosledno upoštevanje vseh splošnih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kot so higiena rok in kašlja, zračenje prostorov ter razkuževanje.

Karantena za razrede 13 OŠ

Kako razločiti simptome?

Že prve dni pouka se je kot težava pokazalo tudi, kako razločiti med simptomi covida-19 in znaki drugih sezonskih okužb in ali torej na okužbo z novim koronavirusom testirati vsakega otroka z znaki prehlada. Pediatri že pozivajo k prevetritvi smernic za testiranje najmlajših otrok. Kot je povedal pediater Denis Baš, bodo prav o tem v četrtek razpravljali stroka in ministrstvo za zdravje. Baš pravi, da je tudi v njegovi pediatrični ambulanti že po prvem tednu pouka precejšen naval in je bolnih veliko otrok. Težave imajo sploh priklicati testirno mesto za covid-19, ker so tudi tam tako obremenjeni. Pediatri se zato bojijo, da sistem ne bo zmogel opraviti testiranj za tako veliko število otrok.

Vse daljši seznam razredov v karanteni

Zaradi potrjenih okužb z novim koronavirusom pri zaposlenih, otrocih v vrtcih oz. šolarjih ali njihovih svojcih so že prve dni novega šolskega leta doma ostali nekateri zaposleni in otroci iz enote Ringa raja celjskega vrtca Zarja, nekaj zaposlenih v vrtcu v Račah pri Mariboru, en razred gimnazijcev z mariborske III. gimnazije, več zaposlenih v braslovškem vrtcu Trnava, razred ter razredničarka na OŠ Sava Kladnika Sevnica ter oddelek petega razreda OŠ Danile Kumar iz Ljubljane. V karanteni je tudi razred OŠ Antona Ingoliča s Spodnje Polskave.

Prav tako so morali v karanteno dijaki enega oddelka Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju skupaj z razredničarko in nadomestno razredničarko ter šest otrok Osnovne šole Črna na Koroškem in okuženi zaposleni iz tehničnega kadra šole, s katerim so bili otroci v stiku. Otroci so iz več različnih razredov, vsi so oziroma bodo dobili navodila za delo od doma, je pojasnil ravnatelj OŠ Črna na Koroškem Mitja Pranjič. Sicer pa pouk na šoli poteka normalno, ob upoštevanju vseh že prej predvidenih ukrepov.

Karantena tudi za dva oddelka OŠ Koseze

V 14-dnevno karanteno so napotili tudi vse učence dveh četrtih razredov osnovne šole Preska v občini Medvode, potem ko so bili v nedeljo obveščeni o okužbi enega od učencev. Tudi zanje bo organiziran pouk na daljavo, prostore šole pa so v sodelovanju z občinsko civilno zaščito razkužili.

Kot je na spletni strani ustanove zapisala ravnateljica Lorieta Pečoler, se bosta na daljavo do vključno 15. septembra izobraževala dva razreda Osnovne šole Koseze ‒ gre za oddelek razredne in oddelek predmetne stopnje. NIJZ je karanteno odredil tudi za učitelja oddelka razredne stopnje.

Okužba v enoti doma starostnikov Danice Vogrinec v Mariboru

Zaradi okužbe z novim koronavirusom je do nadaljnjega za obiske zaprta enota Tabor doma Danice Vogrinec v Mariboru, so sporočili iz tega doma starejših. Kot so zapisali, so k reševanju nastale situacije pristopili "maksimalno strokovno in natančno", zato verjamejo, da bodo širjenje okužbe z novim koronavirusom uspeli omejiti.

Starostna struktura okuženih se počasi zvišuje. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je ob tem v nedeljo pozval vse, ki imajo starše oz. svojce v domovih za starejše, naj skušajo zmanjšati število obiskov oz. naj se pri obiskih držijo vseh danih navodil, da bodo ohranili domove brez covida-19.

Razredi, kjer so potrdili okužbe, ob začetku drugega šolskega tedna praviloma ostajajo doma in pouk nadaljujejo na daljavo. Foto: BoBo
Razredi, kjer so potrdili okužbe, ob začetku drugega šolskega tedna praviloma ostajajo doma in pouk nadaljujejo na daljavo. Foto: BoBo

Okužbe po starostih skupinah in občinah

Deset okužb je bilo v nedeljo potrjenih pri ljudeh, starih od 25 do 34 let. Pet primerov okužb je bilo potrjenih v starostni kategoriji od 35 do 44 let, tri pa pri osebah, starih od 15 do 24 let. Po dve okužbi sta bili potrjeni v starostnih skupinah od 45 do 54 let in od 55 do 64 let, po ena pa pri ljudeh, starih od 65 do 74, od 75 do 84 in nad 85 let.

V nedeljo so okužbe z novim koronavirusom odkrili v 18 občinah. Po tri so potrdili pri občanih ljubljanske in mariborske občine. Dve okužbi so potrdili pri prebivalcih občin Novo mesto, po eno pa v občinah Celje, Rogaška Slatina, Velenje, Slovenska Bistrica, Tržič, Črnomelj, Brežice, Ivančna Gorica, Naklo, Pesnica, Starše, Tišina, Beltinci, Dornava in Gorišnica.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je bilo med zdravstvenim osebjem v nedeljo potrjenih šest okužb.

Inšpektorji v tokratnem nadzoru niso izrekli nobene globe
Seznam šol z učenci v karanteni se podaljšuje