Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so v skupnem sporočilu za javnost pojasnili v agenciji za varnost prometa in na policiji, lahko vozniki v času akcije Varno brez alkohola pričakujejo več policijskih kontrol. Vse policijske uprave bodo namreč izvajale poostrene nadzore, v katerih bo na kontrolnih točkah prisotnih več policistov, ki bodo ustavljali voznike in jim odrejali preizkus alkoholiziranosti. Več pozornosti kot običajno bo namenjene tudi preverjanju prisotnosti mamil pri voznikih.

Namen poostrenih nadzorov je ozaveščati ljudi o tem, kako nevarna je vožnja pod vplivom različnih substanc, ki slabijo človekove psihofizične sposobnosti, in v čim večji meri preprečiti takšno neodgovorno udeležbo v prometu.

Tudi po koncu akcije lahko vozniki v tem prazničnem mesecu pričakujejo povečano število nadzorov, s katerimi jih bo skušala policija odvrniti od vožnje pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Organizatorji dogodka so dodali, da so dejavnosti, povezane z nadzorom psihofizičnega stanja voznikov, evropsko usklajene in jih koordinira evropska zveza prometnih policij Roadpol.

Z vožnjo pod vplivom alkohola je povezanih deset odstotkov prometnih nesreč v Sloveniji, ki jih obravnava policija. Vsako leto alkoholizirani udeleženci v prometu povzročijo okoli 15.000 prometnih nesreč.

Agencija za varnost prometa bo v sodelovanju z nevladnimi organizacijami in občinami izvajala preventivne aktivnosti.

Poostren nadzor alkoholiziranosti med vozniki