Policisti naj bi v ponedeljek razmislili o svojem statusu in položaju v družbi ter vrednotenju svojega dela. Foto: MMC RTV SLO
Policisti naj bi v ponedeljek razmislili o svojem statusu in položaju v družbi ter vrednotenju svojega dela. Foto: MMC RTV SLO

5. oktobra si bodo policisti vzeli dan za razmislek, ki bo namenjen temu, da razmislijo o svojem statusu in položaju v družbi ter vrednotenju svojega dela. Med drugim je razlog za protest tudi vladni interventni zakon, je pojasnil sekretar policijskega sindikata Franci Frantar.

Iz Sindikata policistov Slovenije so sporočili, da je protest opozorilen, a hkrati resen in jasen signal vladi, da bo vsak poskus poslabšanja socialnega položaja zaposlenih v policiji v prihodnje povzročil upor in stopnjevanje dejavnosti sindikata. Protest pa naj bo tudi spodbuda vsem sindikatom v javnem sektorju, da se uprejo in zavrnejo vsak predlog vlade, ki bi izničil pretekle dosežke socialnega dialoga.

Varnost državljanov ne bo ogrožena
Protest policistov bo miren in dostojanstven, varnost državljanov pa ne bo ogrožena, zagotavljajo. Med protestom bodo policisti opravljali vse naloge, v sindikatu pa so jih pozvali, naj med predvidenimi ukrepi zoper prekrške posegajo po najmilejših ukrepih v tistih primerih, ko jim to dovoljuje zakon.

Sindikat policistov je k protestu pozval vse zaposlene v policiji, ne samo svojih članov. Se pa s tako obliko protesta ne strinjajo v Policijskem sindikatu Slovenije, saj pogajanja sindikatov javnega sektorja z vlado še potekajo in je zato prezgodaj za tovrstne grožnje. Če bo vladni interventni zakon sprejet brez njihovega sodelovanja, pa bodo tudi sami pripravljeni na vse oblike sindikalnega boja, je pojasnil predsednik sindikata Branko Prah.