Policisti so prepričani, da jih vlada ne želi poslušati. Foto: BoBo
Policisti so prepričani, da jih vlada ne želi poslušati. Foto: BoBo
Shod pred vlado, ki so se ga udeležili tisti policisti, ki so na dan stavke prosti. Foto: BoBo
Zaradi zadnje stavke policije je v proračun priteklo za okoli 10 milijonov evrov manj sredstev. Foto: BoBo
Protest
Policisti so zaradi narave svojega dela pri stavkovnih aktivnostih omejeni. Foto: BoBo
Stavka policistov
Policisti stavkajo od jutra

Prvi mož Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič pa je dejal, da so vladi že vse napisali, a so ji v vsakem trenutku, v vsakem vremenu na razpolago, da ji razložijo svoje stavkovne zahteve in dejavnosti. "Prišli smo sem, da povemo vladi, kajti ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju žal ne moremo, ker je v Dubaju - ko se bo vrnil, bomo pa tudi njemu -, da so minili časi našega potrpljenja," je še dejal Uroševič.

Sindikat policistov je napovedal, da se bodo shoda udeležili sindikalni zaupniki in tisti zaposleni, ki so v času shoda prosti. Zbralo naj bi se okoli 200 stavkajočih. Skupina, ki se je zbrala pred vladno palačo, je med drugim nosila podobo premierja Mira Cerarja z napisom "Nočem vas slišati", slišati pa je bilo tudi žvižge piščalk in geste simbolno zatisnjenih ušes. Zbrane sta nagovorila predstavnika obeh sindikatov, udeleženci pa so njune besede podkrepili z glasnimi žvižgi. Protestniki so nato krenili proti parlamentu.

Okoli 9.000 policistov in uslužbencev notranjega ministrstva je ob 7. uri začelo prvo od treh stavk, ki so jih sindikati napovedali v pravkar začetem tednu. Policisti bodo stavkali do preklica, svoj protest pa so dopoldne izrazili pred stavbo vlade.

Stavko sta napovedala oba sindikata policije, ki sta že lani maja oblikovala stavkovne odbore. Policisti stavkajo, ker so prepričani, da je vlada z ukrepi poklic policista znova razvrednotila, saj menijo, da so bila, potem ko so bila sredi lanskega leta v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest pri preostalih pooblaščenih uradnih osebah, razmerja, dogovorjena s stavkovnim sporazumom prejšnje stavke, porušena. Poklic policista so tako znova razvrednotili, zato mu policisti želijo vrniti status, ki si ga zasluži glede na naloge, pooblastila, odgovornost in nevarnost, s katero se vsakodnevno soočajo, sta sporočila sindikata.

Poklic policista je razvrednoten
Sindikati so tako zahtevi za vnovično vzpostavitev razlik med uniformiranimi poklici dodali tudi več drugih zahtev, med njimi je tudi izplačilo posebne nagrade za vsako leto opravljenega dela in izplačilo nadomestila za dolžnost ukrepanja ob vsakem času v vrednosti 120 evrov bruto na mesec. Zaradi prepovedi članstva v političnih strankah želijo še 60 evrov mesečnega dodatka, med stavkovnimi zahtevami pa je tudi določitev pravice do izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe, poroča Radio Slovenija.

Györkös Žnidar: Stavka ni uperjena proti MNZ
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar meni, da stavka policije ni uperjena proti njenemu vodstvu in ministrstvu. Poudarila je da so na ministrstvu že bistveno izboljšali položaj zaposlenih v policiji, med drugim z višje vrednotenimi delovnimi mesti in novimi zaposlovanji ter višjimi proračunskimi sredstvi za policijo. Zato meni, da so razlogi za stavko predvsem v razmerjih med poklicnimi skupinami oziroma znotraj skupine pooblaščenih uradnih oseb.

"V tem trenutku je za MNZ najpomembneje, da se v okviru pogajanj, ki intenzivno potekajo, najdejo ustrezne rešitve. Dejstvo je namreč, da stavka predstavlja velik izziv pri zagotavljanju varnosti na vseh področjih," je dejala ministrica. Na ministrstvu so sicer vzpostavili dežurno delovno skupino, ki bo sodelovala s stavkovnim odborom obeh sindikatov, da bo zagotovljen minimum delovnega procesa.

Minimalni delovni procesi po zakonu
Policisti so zaradi narave svojega dela pri stavkovnih aktivnostih omejeni. Radivoj Uroševič, predsednik policijskega sindikata je zagotovil, da bodo med stavko zagotovili minimum delovnega procesa, ki zagotavlja varnost ljudi, premoženja in izpolnjevanja mednarodnih obveznosti. Kot je dejal, bodo zakonske obveznosti delovnega procesa izpolnjene, na shodu pa pričakujejo sindikalne zaupnike in tiste zaposlene, ki bodo v času shoda prosti.

Kako bodo stavko policistov čutili državljani, ni znano, bo pa v primeru, da se tako kot ob zadnji stavki odločijo za množično izrekanje opozoril namesto kazni za manjše prekrške, stavko občutiti v proračunu. Ob zadnji stavki, ki je potekala med 18. novembrom 2015 in 2. junijem 2016, je v proračun s kaznimi priteklo za 10 milijonov evrov manj.

Teden stavk: policisti, zdravstveni delavci, učitelji ...
Stavka policistov je sicer prva od treh, ki so napovedane v tem tednu. V torek se obeta dvourna opozorilna stavka zaposlenih v zdravstvenih domovih, domovih starejših, centrih za socialno delo in posebnih socialnovarstvenih zavodih. V sredo bodo stavkali še v vzgoji in izobraževanju.

Stavka policistov
Policisti stavkajo od jutra