Glavni tajnik Sviz-a meni, da je pozivanje nekaterih ravnateljev, naj otroci pridejo na dan stavke v šolo tvegano dejanje. Foto: BoBo
Glavni tajnik Sviz-a meni, da je pozivanje nekaterih ravnateljev, naj otroci pridejo na dan stavke v šolo tvegano dejanje. Foto: BoBo

Štrukelj je ob tem poudaril, da je stavka ustavna pravica, ki se je drugače kot z zakonom ne da omejiti. Za področje vzgoje in izobraževanja pa zakon, ki bi stavko omejeval, ne obstaja. Če ravnatelj poziva, naj otroci pridejo v vrtec ali šolo, gre tako po Štrukljevih besedah za kršitev ustavne pravice in oviranje stavke.

Stavkajoči niso dolžni zagotoviti varstva, in če bi se striktno držali zakonodaje, bi bila popolna ustavitev dela v vrtcih in šolah popolnoma zakonita. A ker se zavedajo občutljivosti položaja, zlati ko gre za najmlajše, so se sami odločili, da jo nekoliko omilijo. Zato bodo v vrtcih ob vnaprejšnjih dogovorih s starši, ki nimajo druge možnosti za varstvo otrok, tem otrokom zagotovili ustrezno varstvo. Podobno velja tudi za osnovne šole pri učencih prvega triletja. Se pa v vrtcih na dan stavke ne bo izvajal kurikularni program in v šolah ne pouk.

Okrožnica bo predmet sodnega spora
Pri tem je spomnil, da so stavko izglasovali v 95 odstotkih zavodov, kjer imajo svoje člane. V večjem delu šol in vrtcev pri dogovarjanju z ravnatelji po njegovih besedah nimajo težav. Pri desetih do dvajsetih zavodih pa nastajajo poskusi oviranja pravice do stavke s tem, da se napoveduje, da bodo otroci na neki način povabljeni v šolo ali da se pritiska na zaposlene, naj ne stavkajo, oziroma se jim preprečuje odhod v Ljubljano na protestni shod.

Štrukelj je napovedal, da bodo kršitelje ustavne pravice do stavke dosledno prijavljali policiji. Pričakuje pa tudi, da bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport umaknilo svojo okrožnico, za katero po njegovih besedah ni imelo zakonske podlage. V vzgoji in izobraževanju "ni nobene omejitve stavke in nobenega zagotavljanja minimuma procesa dela, kar je bil termin, ki ga je ministrstvo uporabilo v okrožnici", je dejal in dodal, da bi okrožnica po končani stavki lahko postala tudi predmet sodnega spora.

Ministrstvo: Ne omejujemo stavke
Ob tem je poudaril, da je stavka skrajno sredstvo. Če bi imeli kakšno drugo možnost, bi jo izkoristili. A jih je vlada v stavko dobesedno potisnila. "Mi žrtve napačne, zgrešene politike vlade v prejšnjih mesecih in letih ne bomo in nočemo biti. Ne bodo se prejšnje napake poravnavale na naših hrbtih," je dejal. Dodal je še, da ne otroci in mladostniki ne starši niso tisti, ki bi jih želeli prizadeti, in da razumejo negodovanja ter težave, ki jih bodo zaradi stavke imeli. Prosi jih za razumevanje.

Na ministrstvu za izbraževanje so medtem sporočili, da iskreno verjamejo, da bodo šole in vrtci na dan stavke otrokom zagotovili varstvo in osnovno oskrbo ter vse pogoje varnega bivanja. Obenem pa so zapisali tudi, da v ničemer ne omejujejo pravice zaposlenih do stavke.