Slovenija

Poudarki

  • Štrukelj: Ne bodo se prejšnje napake poravnavale na naših hrbtih,
Branimir Štrukelj
Glavni tajnik Sviz-a meni, da je pozivanje nekaterih ravnateljev, naj otroci pridejo na dan stavke v šolo tvegano dejanje. Foto: BoBo

Dodaj v

Štrukelj: Kršitelje pravice do stavke bomo ustrezno prijavljali

V Svizu opozarjajo na primere poskusov oviranja stavke
9. februar 2018 ob 17:56,
zadnji poseg: 9. februar 2018 ob 18:51
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj ravnanja nekaterih ravnateljev, ki so začeli govoriti, naj otroci pridejo na dan stavke v šolo, ocenjuje kot skrajno tvegano dejanje. Odgovornost za skrb za otroke, če bi ti prišli v večjem številu, je po mnenju Štruklja na strani delodajalcev.

Štrukelj je ob tem poudaril, da je stavka ustavna pravica, ki se je drugače kot z zakonom ne da omejiti. Za področje vzgoje in izobraževanja pa zakon, ki bi stavko omejeval, ne obstaja. Če ravnatelj poziva, naj otroci pridejo v vrtec ali šolo, gre tako po Štrukljevih besedah za kršitev ustavne pravice in oviranje stavke.

Stavkajoči niso dolžni zagotoviti varstva, in če bi se striktno držali zakonodaje, bi bila popolna ustavitev dela v vrtcih in šolah popolnoma zakonita. A ker se zavedajo občutljivosti položaja, zlati ko gre za najmlajše, so se sami odločili, da jo nekoliko omilijo. Zato bodo v vrtcih ob vnaprejšnjih dogovorih s starši, ki nimajo druge možnosti za varstvo otrok, tem otrokom zagotovili ustrezno varstvo. Podobno velja tudi za osnovne šole pri učencih prvega triletja. Se pa v vrtcih na dan stavke ne bo izvajal kurikularni program in v šolah ne pouk.

Okrožnica bo predmet sodnega spora
Pri tem je spomnil, da so stavko izglasovali v 95 odstotkih zavodov, kjer imajo svoje člane. V večjem delu šol in vrtcev pri dogovarjanju z ravnatelji po njegovih besedah nimajo težav. Pri desetih do dvajsetih zavodih pa nastajajo poskusi oviranja pravice do stavke s tem, da se napoveduje, da bodo otroci na neki način povabljeni v šolo ali da se pritiska na zaposlene, naj ne stavkajo, oziroma se jim preprečuje odhod v Ljubljano na protestni shod.

Štrukelj je napovedal, da bodo kršitelje ustavne pravice do stavke dosledno prijavljali policiji. Pričakuje pa tudi, da bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport umaknilo svojo okrožnico, za katero po njegovih besedah ni imelo zakonske podlage. V vzgoji in izobraževanju "ni nobene omejitve stavke in nobenega zagotavljanja minimuma procesa dela, kar je bil termin, ki ga je ministrstvo uporabilo v okrožnici", je dejal in dodal, da bi okrožnica po končani stavki lahko postala tudi predmet sodnega spora.

Ministrstvo: Ne omejujemo stavke
Ob tem je poudaril, da je stavka skrajno sredstvo. Če bi imeli kakšno drugo možnost, bi jo izkoristili. A jih je vlada v stavko dobesedno potisnila. "Mi žrtve napačne, zgrešene politike vlade v prejšnjih mesecih in letih ne bomo in nočemo biti. Ne bodo se prejšnje napake poravnavale na naših hrbtih," je dejal. Dodal je še, da ne otroci in mladostniki ne starši niso tisti, ki bi jih želeli prizadeti, in da razumejo negodovanja ter težave, ki jih bodo zaradi stavke imeli. Prosi jih za razumevanje.

Na ministrstvu za izbraževanje so medtem sporočili, da iskreno verjamejo, da bodo šole in vrtci na dan stavke otrokom zagotovili varstvo in osnovno oskrbo ter vse pogoje varnega bivanja. Obenem pa so zapisali tudi, da v ničemer ne omejujejo pravice zaposlenih do stavke.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
jockan
# 09.02.2018 ob 18:25
V javni upravi so garantirana delovna mesta, z višjimi plačami kot v gospodarstvu, obenem imamo 30 miljardni javni dolg, pa komu tu nekaj ni jasno.
lavno
# 09.02.2018 ob 18:37
Zakaj ne stavkajo poleti? Ko so dva meseca doma? Takrat naj zaradi mene stavkajo cel mesec.
Ali pa čez 14 dni med zimskimi počitnicami.

Kaj takega si v gospodarstvu ne moremo privoščiti.
zeuss-zeng
# 09.02.2018 ob 18:15
Štrukelj: Kršitelje pravice do stavke bomo ustrezno prijavljali
-----
Ravnatelji imajo kar prav . Ne more namreč sindikat odrejati ali naj bodo šole odprte ali zaprte ampak edino da tiste učitelje , ki pripadajo sindikatu pozove k stavki ....
diegol14
# 09.02.2018 ob 18:37
Štrukelj, dej povej javnosti in vsem tistim ki rečeš da jih predstavljaš, od česa živiš in kolikšna je tvoja plača.Vsi sindikalisti ste lopovi, samo gledate v svojo korist in ne navadnega človeka.....kva pa ve sindikalist kaj je to služba?
foxhunt
# 09.02.2018 ob 18:39
pa kva je s tem tipom narobe, a so javne sole njegova privat lastnina? ali niso javne sole od drzave in obcin in Ne od Struklja.
od kdaj so sindikati nacionalizirali solstvo? svasta. to se v Bosni ne obstaja.
Arnolfus
# 09.02.2018 ob 18:31
Takoj davke nazaj na 20%.
Šmorn
# 09.02.2018 ob 19:01
Na srečo imam službo v zasebnem sektorju in ne mislim jemati dopusta po nepotrebnem, poleg tega pa plačujem vse davke in še več, da imajo taki patroni plačo, zato pripeljem otroka v šolo in samo poskusijo ga naj odsloviti.
GoodFella
# 09.02.2018 ob 18:50
Ta Štrukelj in njegovi učitelji so res najbolj trpeča kasta, ki brodi po tej zemlji slovenski, pa oni so dobesedno zatirani sužnji s povprečno 1400 evrov neto mesečno plačo...Ok, če kaj, bi bilo treba učiteljem vrniti avtoriteto, ne pa da ti lahko po glavi serje vsak starš, ki misli, da je njihov mulc Ghandi in Einstein v eni osebi.
sm0ve
# 09.02.2018 ob 18:40
Kaj pa kršitelje pravice po ne-stavki. Tisti, ki nočejo stavkati so dostikrat prisiljeni v to od kolegov.
sloko
# 09.02.2018 ob 18:39
Štrukelj: tudi mi smo te prijavili kot predvolilnega vojščaka Združene levice na račun zaposlenih, katerih interese naj bi branil.
webman
# 09.02.2018 ob 19:19
Koga naj volim, da se bo zavzemal za znižanje mase plač v JS in za hkratno bolj pravično prerazporeditev razmerij med njimi?
Koga naj volim, da bo ukinil agencije, urade in direktorate, ki so sami sebi namen?
Koga naj volim, da bo zdesetkal število občin in ukinil metodologijo fikus,tajnica+župan v vsako vas?
SUGS
# 09.02.2018 ob 18:53
Štrukelj je napovedal, da bodo kršitelje ustavne pravice do stavke dosledno prijavljali policiji.

Opa, tule Štrukelj hodi po rezilu noža. Dejansko se počuti močnega, da bi to naredil. To je 25 letna posledica poklekanja pred sindikati.

Upam, da bo prijavljal ravnatelje policiji. S tem si bo sam nehote skopal grob, ker javnost v povezavi z otroci ponavadi odreagira.

Zatorej, Štrukelj, kar pogumno!!
staggerlee
# 09.02.2018 ob 19:02
Oh Brane, kolk maš še do penzjona? Kr pike dobim,...
webman
# 09.02.2018 ob 19:11
Na oddelku vrtca so tri enote, ki imajo približno enako stare otroke. V prvi trenutno razsajajo gliste, v drugi uši, v naši ni trenutno nič. V sredo bodo zaradi stavke združene, kar pomeni, da bodo gliste dobile družbo uši... V četrtek jih bodo razširili po ostalih skupinah.
Otroka v sredo ne upam peljati v vrtec. Upam, da se bomo uspeli vsemu izogniti. Dodatno k temu prinese še Štrukelj, ki grozi, da sami odgovarjamo za svoje otroke.
S takšnimi potezami je jasno, da se sindikati za svoj nenasitni apetit znašajo nad zaposlenimi v gospodarstvu in to za vsako ceno.

Čas je, da bi enkrat štrajkali delavci na tankštelah in bi fini gospodje iz JS peš hodili, s Štrukljem na čelu!
poharc
# 09.02.2018 ob 19:10
a boš prijavil in tožil vsakega starša, katerega otrok bo prišel v šolo?
kamnosek
# 09.02.2018 ob 18:46
V šolah se izvajajo barbarski pritiski na tiste učitelje, ki ne želijo stavkati.
hehet
# 09.02.2018 ob 19:41
Štrukelj: Mi vladamo, vi plačujete. Če se uprete, boste kaznovani.

Demokracija je baje v redu sistem.
Korošec
# 09.02.2018 ob 19:25
Jaz bi predlagal, da imajo učitelji med poletnimi počitnicami, namesto tistih famoznih plačanih priprav na nadlednje šolsko leto, obvezno saj en mesec dela v gospodarstvu, da malo vidijo in občutijo razmere, saj ne morejo učit otrok in jih pripravljat na življenje če sploh ne vedo, kaj je realen svet in delo, pa država bo tako prispevala nekaj prispevala nazaj v realni sektor.
.jest
# 09.02.2018 ob 21:15
Četrtino višjega balasta v JU odpustiti. Državljani ne bodo občutili nič kaj slabših storitev s strani priviligirancev, ki se napajajo na naš račun in račun začasno zvišanega davka na 22%. Tega davka sedaj nočejo vrniti na obljubljeno staro raven. Naj drekači končno spoznajo , da pri svojem delu ne delajo neke dodatne vrednosti.
DrKošarke
# 09.02.2018 ob 20:56
Na jetra mi gre ta javni sektor. Samo jamranje in jamranje. A majo sploh kaj hrbtenice. Pa vedo kaj se je dogajalo v gospodarstvu od leta 2008. Folk je bil brez plač po mesece, odpuščanja več 10k ljudi, ni bilo ničesar! Tem mojstom ni zamujala ena sama plača v teh letih!. Se sploh zavedajo kakšni priviligiranci dejansko so?

Si sploh ne predstavljam kako lahkotno mora biti življenje ko veš, da je plača garantirana, noben te ne more vreči na cesto. Potem so pa ravno tisti z 1400eur neto z dodatki najbolj glasni. Za kanonfuter uporabljajo pa tiste z minimalcem, da kao opravičijo svoje zahteve.

CERAR NITI CENTA NE SMEŠ DAT! So bili odpravljeni varčevalni ukrepi tako da imajo dovolj za 2-3 leta. Ampak itak bo Cerar popustil... kot vedno.
zala10
# 09.02.2018 ob 19:55
Modri ovratniki (delavci) naj bodo tiho in delajo, ker če ne bodo delali ne bodo zagotovili sredstev za plače belih ovratnikov (gospode v JS) in jim bodo tako kršili njihove ustavne in z zakonom neomejene pravice do še višje plače.

P.S.: Tako nekako, prosto po receptu za štruklje. :)
Haloo
# 09.02.2018 ob 21:14
Samo člani sindikati lahko stavkajo.
Vsi ostali so zavezani delu.
Onemogočanje dela preostalim pa pomeni, odreditev sankcij.
Starši naj ne plačajo izgubljenega dne v vrtcih, prehrane...
Skupinsko vložijo tožbe zaradi nastalih težav, proti sindikatu!
POIVRE
# 09.02.2018 ob 21:14
.Enkrat je nekdo omenil, da je Matjaž Potrč, profesor na ljubljanski filozofski fakulteti povedal, da ga je njegov ameriški profesorski prijatelj povprašal, če ima za njega kakšno delo v mesecu juliju in avgustu in ko ga je ta začudeno pogledal mu je Američan povedal, da v juliju in v avgustu ni predavanj in ne dobi plačo...
Mazni
# 09.02.2018 ob 21:04
Jaz delam v JS in vem, da je veliko ljudi v JS na minimalcih ali blizu njih, vendar se Štrukelj in njemu podobni spomnijo nanje, samo takrat ko grozijo s stavko, medtem ko se na njih pozabi, ko se deli denar po uspešni stavki, saj se ta denar prerazporedi tistim ,ki imajo že prej lepe plače. Tako kot nimajo medicinske sestre nič od tega, če se zviša plača zdravnikom.
pepar
# 09.02.2018 ob 20:28
S lovenija je v letu 2017 povečala izvoz za 13 procentov,
Štrukelj in njegovi niso k temu prispevali niti promil,pojedli bi pa vse.
Bivši uporabnik
# 09.02.2018 ob 20:18
Sprejeti podobno zakonodajo kot v Nemčiji, kjer javni uslužbenci, ki so kot pri nas zaščiteni kot svete krave, ne smejo stavkati. Če pa kdo iz JS-ja misli da je v privatnem sektorju boljše, pa naj da odpoved in se gre dokazovati v privat sektor.
SamoRes
# 09.02.2018 ob 20:38
Tisti, ki pravi da ima premajhno plačo naj prosim priloži tudi plačilno listo, da vidimo če je res.
Ne le osnovne, neto z vsemi dodatki, toliko kot pride v denarnico.
DrKošarke
# 09.02.2018 ob 20:26
zanimivo kako ni nekih prehodov iz JS v gospodarstvo hehe.

javni sektor - krizo malce občutili šele 2012 medtem ko je folk v gospodarstvu že par let samomore delal. sedaj bi pa jasno spet takoj neka povišanja.

sramotno.
Bivši uporabnik
# 09.02.2018 ob 19:58
Glede na to, da je šola obvezna in z zakonom določena, ne nimate pravice stavkati tako, da se prekine za ta dan šola.

Delujete proti zakonu. Isto vrtec, če ga plačujemo, ne morete kar zapreti vrat, ker pač VI stavkate.
Kam pa naj damo starši otroke. OK meni je vseeno, ker imamo babice in dedke pri roki. Vsi nimajo te sreče. Starši, ki delajo v gospodarstvu, ne morejo kar ostati doma, ker pač VI lahko stavkate. Poudarek je na LAHKO.
rokecr
# 09.02.2018 ob 19:19
Kdo pa tu grozi s sankcijami?

Torej pravico do česarkoli ima samo tisti ki ima moč in si pravico jemlje v imenu tudi tistih ki se z njim ne strinjajo?

Prosim za odgovor, kako se imenuje takšen družbeni red!
ElTorro
# 09.02.2018 ob 21:52
Štruklju priporočam, da si dobro prebere 5. člen Zakona o stavki.
Iz njega med drugim sledi:

Sindikat NIMA pravice odločati o tem, da se šola zapre.
Šola MORA poskrbeti za varnost otrok, ki tisti dan kljub stavki pridejo v šolo.
Ravnatelj ima zato pravico in dolžnost, da po potrebi tudi nekaterim stavkajočim odredi, da morajo varovati te otroke.
tedy123
# 09.02.2018 ob 20:32
...doživljenski sindikalisti, ki za mastno plačo leta in leta nategujejo lasten narod z vso to demagogijo... kaj je lažjega, kot nekomu pihati na dušo, da ima premajhno plačo in, da lahko izsilijo večjo... lol

... in kot že nekdo, ali kdo pomni, da bi štrajkali 30. junija...
itak
# 09.02.2018 ob 20:27
Rdeci baron
Bivši uporabnik
# 09.02.2018 ob 20:19
Javno neodvisno solstvo, kjer je Struklj bog i batina. Folk bo samo se bolj podpiral zasebno solstvo.
Korošec
# 09.02.2018 ob 19:58
@Nemo
Se pravi, da predlagaš, da bi zamenjali? Po mojem ti kar veliko učiteljev z veseljem ponudi vpogled v njihovo delo.
Če ti pa tvoje delo ni všeč, ga zamenjaj. Predlagam, da se vpišeš na kak pedagoški faks in boš potem tudi ti lahko užival visoko plačo, malo dela, ugled in kavice vsake 45 minut.

Drugače se pa strinjam, da bi bilo dobro, če bi različni profili, predvsem vodilni, imeli vpogled v življenje večine. Že zdavnaj sem predlagala obvezno prakso (a ne alla Borut) v kaki proizvodnji za vse poslance.


Sem leta nazaj, ker pač takoj nisem našel nove službe sprejel eno leto dela v šoli preko javnih del in lahko samo rečem, da se učiteljem niti ne sanja kaj imajo, pravi raj proti vsemu kar sem izkusil do zdaj.
veza
# 09.02.2018 ob 19:50
Štrukelj nima pojma,
vsak posameznik se odloča, ali bo stavkal, ali ne bo, lahko ga samo izključijo iz sindikata ali kaj podobnega, še več, delodajalec mora omogočiti tistim, ki hočejo delati, da tudi delajo.
Sicer še sedaj ne vemo, zakaj sploh stavkajo učitelji, plače nikoli ne bodo toliko visoke, da ne bi hoteli vsako leto še višje.
ElTorro
# 09.02.2018 ob 22:42
namreč z enostranskim dvigom plač zdravnikom so porušili predhodne dogovore o plačah v JS

Lahko pošlješ link do dogovora, da so plače učiteljev in vzgojiteljev vezane na zdravniške?
Lesnikovsok
# 09.02.2018 ob 22:27
če plačamo primer 300 za vrtec. katerega potem lahko tozimo, da nam za tako visoko ceno delajo še dodatne stroške? eni scijemo kri za plačo in zdaj naj se zrtvujemo dopust??
Geres*
# 09.02.2018 ob 21:36
Popravek:

Vlada, brez popuščanja! Tega gospodarstvo ne more požreti. Če se komu v JS zdi, da se mu godi krivica, naj si pač najde službo v gospodarstvu.
Simba
# 09.02.2018 ob 21:06
ogroženi: "Delavske pravice? Za koga? Kaj imam jaz od tega? Zakaj delavske pravice? "

Katere pravice so ti kršene da stavkaš? točno to,nobene. sam zapasalo vam je dodatnih 20%, nič drugega.
Kaj točno boste naredili več za teh 20%? točno to, nič.
in zakaj naj bi vam potem gospodarstvo odobrilo dodatnih 20% višjo plačo? točno to, niti pod razno vam nebi odobrilo.

Če bi stavkali zaradi rušenja razmerja plač, potem bi vas podprl.
Ker pa NE stavkate zaradi rušenja, ampak zato, ker bi radi višje plače kar tako, iz lufta, pa vas noben ne podpira.

Kar pljuvajte si v skledo in še bolj stavkajte. folku iz gospodarstva bo pa pokrov v luft vrglo in bo zahtevalo odpovedi. A zakaj v luft vrglo? Ker morajo porabljati LASTEN dopust za VAŠE drkarije!
iluzionistka
# 09.02.2018 ob 21:03
No strukeljcek, dajva si mi2 biti na jasnem.

Moj otrok je vpisan v vrtec, ker sva jaz in oce otroka zaposlena. Zato bo v vrtec prisel tudi v sredo.

In boljse za tvoje clane, da se mu kaj ne zgodi, ker bi vasi clani pred vlado trenirali svoje glasilke in bi zmanjkalo vzgojiteljev za varovanje otrok.

Bi znal bit bes starsev (izrazen v kazenskem in civilnem postopku) usmerjen tudi proti komu, ki si sicer domislja, da ga objektivna odgovornost ne veze.

Ps: stavka se lahko tudi ns delovnem mestu. Torej otroke samo pazite in ne izvajate izobrazevanja.
SamoRes
# 09.02.2018 ob 20:46
Ne razumem pa zakaj se imajo tej šolniki za nekaj več, poklic kot poklic, dobrega keramičarja tudi vsi potrebujemo, z razliko da tistega plačamo več če dobro dela, ti so pa vsi isto plačani.
Dajte bit malo realni. V trenutni situaciji, ko ljudje trdo delajo za 600 evrov tudi nekdo s 1200 evri ne bo crknil od lakote.
makoshark
# 09.02.2018 ob 20:04
Štrukelj je ob tem poudaril, da je stavka ustavna pravica, ki se je drugače kot z zakonom ne da omejiti.

Kadar imamo nasprotje pravic, se pravice stehta. Me zanima, katera pravica pretehta, pravica učiteljev do štrajka ali pravica otrok do izobraževanja. Če Štrukelj operira z ustavo, naj US odloči o tem.

Podpiram stavko učiteljev, a naj štrajkajo med zimskimi počitnicami oziroma tako, da ne motijo učnega procesa. Ne pa na račun otrok.
Greg
# 10.02.2018 ob 04:53
1. Lightening, ;ne zalit keramicerjev! To ni fer! Al imate stlaceno zemljo v kopalnicah?
el CARTEL
# 09.02.2018 ob 23:28
seveda, tisto, kar je za štruklja važno, ni to koliko ga podpira forumskih zafrustrirancev in "žrtev" tega štrajka

ampak kot je lepo razložil, da ga podpira 95% zaposlenih v šolstvu.

jaz podpiram štrajk, ker je postalo že dolgočasno brez njega.
ElTorro
# 09.02.2018 ob 23:17
@Mazni
- še zmeraj drži, da je začetna plača v JS lahko višja ali nižja kot v gospodarstvu. Imaš recimo trume brezposelnih univerzitetno izobraženih ljudi, ki izvajajo močan negativen pritisk na plače za svoj profil.
Diplomiranega ekonomista ali pravnika dobiš za dve pesti riža.
- napredovanje v JS je takšno v teoriji. V praksi napredujejo vsi, seveda v okviru časovnih pravil.
Napredovanje v zasebnem sektorju praviloma pomeni, da si zasedel bolj odgovorno in/ali zahtevnejše delovno mesto, in si zato dobil višjo plačo.
Prevedeno v šolo - napredovanje ni, da si pač pet let delal, ampak da si namesto učitelja sedaj ravnatelj.

Je pa dejstvo (in v mojih očeh glavni problem) plač v javnem sektorju ravno to - vsem se počasi a vztrajno dvigujejo plače preko teh napredovanj, pa če si to zaslužijo ali ne. In tako so dobri učitelji plačani premalo, slabi pa bistveno preveč.

Moja otroka sta doslej dala skozi 5 parov "vzgojiteljica+pomočnica"....enemu od teh parov bi takoj dal 30% višjo plačo, enemu 32%, eden je plačan ok, enemu bi 20% vzel stran, enega pa nagnal jarke kopat.
V praksi ima par, ki v vrtec sploh ne sodi, najverjetneje najvišje plače od vseh, ker sta najstareši od teh naštetih.
ElTorro
# 09.02.2018 ob 22:41
@Mazni
S plusi se kar strinjam, glede minusov pa morda sledeče:
- osnovna plača je lahko nižja kot v gospodarstvu, lahko je tudi višja. Nekje sem prebral argument šolnikov, da učitelj začetnik "nima niti povprečne slovenske plače". Gospodje - 90% začetnikov v gospodarstvu nima povprečne slovenske plače
- tudi v gospodarstvu marsikje ni božičnice
- glede regresa se strinjam, tu je dejansko minus
- ni stimulacij, so pa napredovanja, ki nanesejo neprimerno več skozi celotno delovno dobo
- jaz še nisem slišal, da bi nekdo v JS izgubil službo - edine izjeme so primeri, ko je nekdo grobo kršil zakone ali druge predpise
makoshark
# 09.02.2018 ob 22:26
todo ninjo
Kar nekaj mojih prijateljic je učiteljic- mogoče je med njimi tudi tvoja boljša polovica.

Zagotovo ne. Ker potem bi imel drugačno mnenje.
stariplenk
# 09.02.2018 ob 22:24
@Mazni
Ne zavajam - 8% znižanje plač je uzakonil ZUJF maja 2012 - in ta še velja. Mislim, da so lani višali tistim v nižjih razredih (kuharji, perice itn.), drugi so pa na istem.
Vasilij Zajcev
# 09.02.2018 ob 22:17
Kaj pa tisti starsi kateri otrok ne morejo pustiti doma in imajo na primer sluzbo...ti solnike kateri ne pride na siht kar knizce potalat ka je dost mladih z izobrazbo ali takih ka bi delal to za isti dnar...strukla pa za jajca gor obest nekam...hujskac...placujemo pa dalkoplacevalci...
Kazalo