Vlade ne podpira 32 odstotkov vprašanih. Foto: RTV SLO
Vlade ne podpira 32 odstotkov vprašanih. Foto: RTV SLO
Predsednik vlade Janez Janša
Podpora Janševi vladi je padla še za štiri odstotke. Foto: RTV SLO
Janez Drnovšek
Vprašani so najbolje ocenili delo predsednika države Janeza Drnovška. Foto: RTV SLO

Podpora Janševi vladi je bila tokrat 52-odstotna in za štiri odstotke manjša kot junija ter za pet odstotkov manjša kot maja. Vlade ne podpira 32 odstotkov vprašanih, kar je tako kot junija, neopredeljenih pa je 16 odstotkov. Junija je bilo takšnih 11 odstotkov.

Na prvem mestu po podpori vprašanih ostaja SDS, ki pa je v primerjavi z junijem izgubil pet odstotkov in ima 24-odstotno podporo. Na drugem mestu je LDS, ki je pridobil pet odstotkov in ima zdaj 14-odstotno podporo vprašanih.

DeSUS na zadnjem mestu
Na tretje mesto so vprašani uvrstili SD z osmimi odstotki (junija devet odstotkov), z dvema odstotkoma podpore pa tem trem strankam sledijo NSi (junija štiri odstotke), SNS (junija štiri odstotke) in SLS (tudi junija dva odstotka). Na zadnjem mestu je pristal DeSUS z enim odstotkom, kar je enako kot junija.

Raste nazadovoljstvo in kritičnost
Politbarometer še ugotavlja, da se v primerjavi z junijem krepi delež nezadovoljnih z demokracijo, ta se je povečal za tri odstotke na 54 odstotkov, povečuje se tudi kritičnost glede odnosov s Hrvaško. Začetek pogajanja Hrvaške za vstop v EU podpira 45 odstotkov vprašanih, 44 odstotkov pa tega ne odobrava.

Drnovšek dela najbolje
Vprašani so tokrat najbolje ocenili delo predsednika države Janeza Drnovška, sledijo pa mu premier Janez Janša, predsednik DZ-ja France Cukjati, vlada, DZ, opozicija, na zadnjem mestu pa je pristalo ustavno sodišče. 831 anketirancev najmanj zaupa cerkvi, političnim strankam in sodiščem, najbolj pa zaupajo tolarju, predsedniku republike in evru. 53 odstotkov vprašanih meni, da se napoved vladne koalicije o umiku države iz gospodarstva ne uresničuje, 20 odstotkov pa jih meni nasprotno.