Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Predstavnik Mednarodnega inštituta za tisk Jamie Wiseman je poudaril, da je varnost novinarjev v marsičem zrcalo demokratičnih standardov v posamezni državi in je od države do države različna. Pri tem je opozoril, da v zadnjih letih politični pritiski na novinarje postajajo vse bolj sistematični in pretanjeni.

Kot skrajni primer je Wiseman navedel Belorusijo, kjer po njegovih besedah oblast sistematično in na najbolj grobi način uničuje novinarsko svobodo. O položaju novinarjev v Sloveniji pa je dejal, da smo v zadnjem času priča očitnim spremembam v smeri madžarskega vzorca nadzora medijskega prostora.

Pod vtisom nedavnih nasilnih protestov v Ljubljani so razpravljavci velik del pozornosti namenili varnosti novinarjev na protestih.

"Vsako okolje ima tako svojo kulturo novinarstva kot tudi svojo kulturo protestov," je poudaril novinar Ervin Hladnik Milharčič in slovensko kulturo protestov označil za "pot k maši, za katero ne pričakujemo, da bo nasilna."

Za posebej nevarne politične proteste je označil tiste, "pri katerih pravzaprav ne veš, zakaj natančno gre, kot je bilo na primer na zadnjem protestu v Ljubljani". Pri tem je spomnil na primer Poljske, kjer je po njegovih besedah na pohodu "fizična blokada novinarjev, ki kliče po novinarski solidarnosti in pomoči".

Policija za zdaj še korektna

Varnostni strokovnjak s fakultete za varnostne vede Branko Lobnikar je poudaril "teoretično" pričakovanje, da bo policija na protestih varovala tako protestnike kot novinarje. Opozoril je na Unescovo poročilo o naraščanju nezakonite uporabe policijske sile nad novinarji, čeprav bi po njegovih besedah morali biti policisti skupaj z novinarji na protestih branik človekovih pravic.

Lobnikar se je strinjal z oceno Hladnika Milharčiča, da je za Slovenijo značilna tradicija nenasilnih protestov, ki ne ogrožajo varnosti novinarjev. Izrazil pa je zaskrbljenost, da bi politična oblast zrušila avtonomijo policije, kar bi po njegovih besedah lahko spremenilo ukrepanje policije na protestih.

"Treba je na glas povedati, da je novinarsko delo pomembno in da je treba poskrbeti za varnost novinarjev," je poudaril Lobnikar. Pri tem je spomnil, da je nemški svet za medije nedavno pozval k policijski zaščiti novinarjev na protestih, kar ima po njegovi oceni pomembno simbolno in praktično vrednost v smislu varnosti novinarjev.

Gost pogovora je bil tudi fotoreporter Borut Živulovič, ki ga je na ljubljanskem protestu 5. novembra poškodoval eden od nasilnih protestnikov. Kot je dejal, policija za zdaj še ni izsledila nasilneža. Pohvalil pa je, da je bila slovenska policija na dosedanjih protestih "ekstremno korektna" do fotoreporterjev in se zaradi nje nikoli ni počutil ogroženega. Korekten odnos slovenske policije je poudaril tudi Hladnik Milharčič.

Letošnji medijski festival Naprej/Forward, ki je že deveti po vrsti, zaradi epidemije koronavirusne bolezni poteka virtualno.

Na medijskem festivalu Naprej opozorila na težave novinarjev