Med povprečnima plačama poslanca v slovenskem in Evropskem parlamentu bo po novem zijal velik prepad: okoli 3.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Med povprečnima plačama poslanca v slovenskem in Evropskem parlamentu bo po novem zijal velik prepad: okoli 3.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Maria Pozsonec
Maria Pozsonec, ki ni več poslanka madžarske manjšine, je marca prejela denarno nadomestilo v vrednosti skoraj 5.600 evrov bruto. Foto: MMC RTV SLO
Evropski parlament v Strasbourgu
Evroposlance iz Slovenije v novem sklicu čaka zajetna povišica. Foto: EPA
Borut Pahor
Borut Pahor je decembra prejel 3.191 evrov neto plače. Foto: MMC RTV SLO

Evropski komisarji si plače ne predpisujejo sami, ampak prejemajo plačo, ki jo določa pravni akt, ki so ga sprejele države članice.

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji za MMC.
Janez Potočnik
Janez Potočnik za svoje delo v Evropski komisiji prejema skoraj 20.000 evrov bruto. Foto: EPA

Za plače slovenskih poslancev in nadomestila za nekdanje predstavnike ljudstva je država po podatkih za marec, ki jih je za MMC priskrbel državni zbor, izplačala 579.715 evrov bruto. Marca so najnižje plače predstavnikov hrama demokracije znašale nekaj manj kot 3.900 evrov bruto, najvišje pa čez 5.000 evrov bruto.

DZ: največji zalogaj Pavlu Gantarju
Med tistimi, ki za opravljanje poslanske funkcije prejemajo najmanjše kupčke, so Luka Juri (SD), Janja Klasinc (SD), Dejan Levanič (SD) in Vito Rožej (Zares). Med poslanci z najzajetnejšimi zneski pa najdemo Roberta Battelija (predstavnika manjšin), Franceta Cukjatija (SDS), Zmaga Jelinčiča (SNS), Vasja Klavoro (DeSUS), Jakoba Presečnika (SLS), Mirana Potrča (SD) in druge. Najvišjo plačo v parlamentu prejema njegov predsednik Pavel Gantar. Marca je za svoje delo dobil 6.460 evrov bruto. Koliko je marca zaslužil posamezni poslanec, si lahko pogledate na povezavi v spodnjem okvirčku.

Plače posameznih poslancev si lahko ogledate tukaj.

Plače poslancev sicer ureja zakon o sistemu plač v javnem sektorju. Iz njega izhaja, da predsednik DZ-ja spada v 65., podpredsedniki DZ-ja v 62., poslanci in poslanke pa v 55.-62. plačni razred. Plačne razrede v tem razponu določi pristojno delovno telo, to je mandatno-volilna komisija. Razvrstitev je odvisna od dodatnih funkcij (vodja in poslanske skupine ali njegov namestnik, predsednik ali podpredsednik delovnega telesa). Zakon o sistemu plač v javnem sektorju določa še, da funkcionarjem (tudi poslancem) pripada poleg osnovne plače še dodatek na delovno dobo.

Evroposlanci bodo v novem sklicu prejemali več kot 7.600 evrov bruto
Na tem mestu velja pogledati, kako je s plačami slovenskih evropskih poslancev. Kot je znano, se bodo v novem mandatu njihovi zaslužki skoraj podvojili. Bruto bodo prejemali 7.665 evrov, kar bo neto zneslo 5.935 evrov na mesec. Denar bo prispevala evropska blagajna.

Do zdaj so bile plače evroposlancev v večini držav primerljive s plačami kolegov v domačih parlamentih, kar pomeni, da so bile med njimi občutne razlike. Trenutno največ, torej pred poenotenjem, zaslužijo italijanski, najmanj pa madžarski in latvijski poslanci. Novi statut dovoljuje tudi izjeme, ki navajajo, da se lahko države od junija naprej odločajo za prehodno obdobje in evropske poslance še naprej plačujejo iz svoje blagajne.

Premierja decembra v plačni "tekmi" prehitelo pet ministrov
In kaj še pripada evroposlancem? Poleg plače za delo v EP-ju dobijo povrnjene stroške za vsakotedensko pot v Bruselj in Strasbourg in nazaj, pri čemer lahko slabih 4.000 evrov na leto prejmejo še za dodatna potovanja. Pripada jim tudi dnevnica za stroške bivanja v Bruslju ali Strasbourgu ter nekaj manj kot 4.000 evrov za stroške pisarne, ki jo vodijo v domači državi. Spomnimo še, da imajo evroposlanci asistente, ki jih plača EP - zanje lahko namenijo okoli 15.000 evrov na mesec.

Kaj pa ministri in evropski komisarji? Na vladnem uradu za komuniciranje so nam sicer obljubili informacije o plačah vodij resorjev, a nam jih nato niso posredovali, zato smo izbrskali informacije o decembrskih plačah, ko so ministri in državni sekretarji spadali v en plačni razred višje, torej so prejemali 215 evrov bruto več na mesec.

Potočnikova denarnica vsak mesec bogatejša za 20.000 evrov bruto
Premier Borut Pahor je decembra prejel 6.139 evrov bruto oz. 3.191 evrov neto. Zadnji mesec prejšnjega leta so ga po višini plače prehiteli ministri šolstvo in šport Igor Lukšič, minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar, minister za finance France Križanič, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš in ministrica za javno upravi Irma Pavlinič Krebs.

Precej bolj kot predstavniki slovenske vlade so finančno podkrepljeni evropski komisarji. Kot so za MMC pojasnili na Predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji, njihove zaslužke ureja uredba Sveta iz leta 2005. Komisarji, med njimi Janez Potočnik, mesečno prejemajo 19.909 evrov bruto. Predsedniku Evropske komisije pripada 24.422 evrov bruto.

Preberite več o določanju plač evropskih komisarjev:
Uredba Sveta
Povzetek uredbe, vključno s podatki o osnovni plači in nadomestilih, je objavljen na spletni strani predsednika Evropske komisije ( v angleščini)

Marjetka Nared
marjetka.nared@rtvslo.si

Evropski komisarji si plače ne predpisujejo sami, ampak prejemajo plačo, ki jo določa pravni akt, ki so ga sprejele države članice.

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji za MMC.