"Z vsemi deležniki verjamem, da bomo dosegli, kar je v tem trenutku pomembno, in sicer da vrnemo oz. ohranimo dostopno zdravje navkljub pričakovanemu večjemu pritisku na čakalne vrste in da zagotovimo vzdržno financiranje zavodov," je v Odmevih povedal novoizvoljeni minister za zdravje. Foto: Zajem zaslona

Vlada Janeza Janše je dva meseca po odstopu Tomaža Gantarja dobila novega ministra za zdravje, 42-letnega zdravnika internista Janeza Poklukarja. Izkušnje si je nabiral kot vodilni v Splošni bolnišnici Jesenice in poldrugo leto tudi v največji zdravstveni ustanovi pri nas, v UKC-ju Ljubljana. Strankarsko nevezan dober poznavalec slovenskega zdravstva se bo zdaj preizkušal še na politični funkciji.

Poklukar je potreboval podporo večine navzočih poslancev, od 85 prisotnih je dobil 50 glasov podpore, 31 poslancev pa je glasovalo proti. Premier Janez Janša je ob predlogu za imenovanje spomnil, da je ljubljanski UKC pod vodstvom Poklukarja uspešno omogočil zdravljenje največjemu delu obolelih za covidom-19 v državi in da mu je uspelo v desetih dneh dograditi prostore, ki so jih prej gradili 12 let. O tem, s kakšnimi izzivi se bo spoprijel v svoji novi funkciji, pa je z Rosvito Pesek spregovoril tudi za Odmeve na Televiziji Slovenija. Več v spodnjem prepisu pogovora.

Sorodna novica Janez Poklukar s 50 glasovi izvoljen za novega ministra za zdravje

Ker z današnjim dnem postajate eden najpomembnejših politikov v naši državi, prosim za pojasnilo. Koalicija ima s stranko SNS in manjšinskima poslancema 47 glasov. Vi ste jih prejeli 50, torej tri več. Od kod so prišli ti trije glasovi?

Matematika je povsem enostavna – od poslancev.

Pa ostaniva pri tem. Glasovanje je bilo vendarle javno. DeSUS?

Nekateri poslanci so se pač odločili za podporo, nekateri pač ne. Mislim, da je prav, da vsak zastopa svojo voljo.

Kako si bo zdravstveni sistem opomogel po tej epidemiji? Udar na posege, ki so bili do zdaj premaknjeni, bo namreč silovit.

Prav gotovo, v naslednjih dneh nas čaka verjetno nekaj reorganizacijskih korakov na ministrstvu za zdravje, da ga naredimo še bolj operativnega, kot je bil do zdaj, da izpopolnimo ekipo. Potem pa seveda sledijo prvi koraki, povezani z epidemijo – od srečanja s svetovalno skupino, morda njenega manjšega preoblikovanja oz. reorganizacije, do seznanitve s samimi testiranji, cepljenjem, zalogami osebne varovalne opreme. Bomo pa že jutri takoj zjutraj poslali prošnjo za sestanek na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da se dogovorimo, kako bodo zavodi v letu 2021 opravljali svoje storitve in še naprej omogočali dostop do zdravstvenih storitev oz. zdravstva.

Vi ste operativec, imate izkušnje. Kaj lahko naredite, če je neki sistem skoraj leto dni miroval? Čakalne vrste smo imeli tudi že prej. Kaj se da narediti, če veste, da kadrov nimate, od kod vzeti?

Dejstvo je, da bo potrebna izhodna strategija, na področju covida jo imamo bolj ali manj pripravljeno, delal jo je koordinator in ministrstvo za zdravje v zadnjih dneh. Zagotovo pa potrebujemo strategijo na necovidnih zdravstvenih storitvah, kajti večji del, večina zdravstvenih storitev, je navkljub epidemiji necovidnih. To je ključno, da tukaj najdemo prave dogovore z zavarovalnico.

Treba je v središče postaviti Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki operira z vsemi podatki o čakalnih vrstah, in pa seveda preostale strukture, kot je nacionalni laboratorij, zavod za transfuzijsko medicino. Verjamem, da bomo z vsemi deležniki dosegli, kar je v tem trenutku pomembno, in sicer, da vrnemo oz. ohranimo dostopno zdravje navkljub pričakovanemu večjemu pritisku na čakalne vrste in da zagotovimo vzdržno financiranje zavodov, ker po prvih izhodiščih tistih, ki jih imajo, ta situacija ni takšna.

Prisegel novi minister za zdravje

Mislim, da je to rekel gospod Samo Fakin, in sicer, da je minister za zdravje lahko uspešen samo, če ima na voljo veliko denarja. Ste kaj preverili, koliko veliko blagajno imate na voljo v tem letu?

Dejstvo je, da je bilo ministrstvo za zdravje v zadnjih letih na kadrovskem in preostalem področju močno zapostavljeno, številna ministrstva so imela večje proračune, tako da tega ne bo mogoče prinesti noter čez noč. Eden od prejšnjih ministrov oz. ministrica je ugotovila, da je bilo to praktično 600 milijonov evrov samo v času varčevanja, v recesiji. Dejstvo je, da smo imeli še leta 2019, mislim, da 185 milijonov prihodkov – s tem letos ne bomo mogli zadostiti vsem potrebam.

Ali imate glede tega kakšna zagotovila od finančnega ministra Andreja Širclja ali premierja Janše?

S premierjem sva govorila o tem, da bo treba ustrezno uravnotežiti proračun ministrstva za zdravje, minister Šircelj pa bo tudi jutri prejel prošnjo za čimprejšnji sestanek.

Vaši kolegi oz. vaši predhodniki niso bili nič kaj optimistični glede tega, kar vas čaka. Samo citiram: kirurg Erik Brecelj pravi, da mu je žal, da ste zapustili UKC, in dvomi, da boste lahko kot minister kaj naredili. Pravi pa takole: trčili boste na kaos in odpore proti spremembam, hkrati pa vas čaka tudi sindikat Fides s svojimi zahtevami. Ena od njih je tudi odhod zdravnikov iz javnega sektorja. Vaše stališče?

Zagotovo smo pred velikimi izzivi, verjamem, da je ta trenutek za naše zdravstvo ključen. Preboja na tem področju ne bomo mogli opraviti sami na ministrstvu, vendar vsi skupaj – tako kot sem danes povedal v državnem zboru. Vsi skupaj združeni v istem cilju, da dosežemo spremembe v zdravstvu, ki jih napovedujemo in čakamo že desetletje.

Ampak v enem letu bo treba nekaj zastaviti ...

Zagotovo, sam plačni sistem se je odprl že sam, še pred mojim prihodom, tako da bomo dejavno vstopili v dogovarjanje.

Kaj pa področje standardov in normativov? Boste stopili nasproti svojim kolegom v zdravstvu?

Vedno stojim skupaj s kolegi in drugimi v zdravstvu. Verjamem, da bomo skupaj, drug ob drugem, tudi zdaj našli rešitev.

Pogovor z novoizvoljenim zdravstvenim ministrom