Janez Poklukar. Foto: Televizija Slovenija
Janez Poklukar. Foto: Televizija Slovenija

Člani parlamentarnega odbora za zdravstvo so ta teden z 10 glasovi za in štirimi proti podprli kandidaturo Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. Da bi 42-letni zdravnik postal minister, mora prepričati še poslance na izredni seji, ki bo predvidoma v torek, s tem pa bo postal 20. minister za zdravje.

Dozdajšnji generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki je pred tem vodil tudi jeseniško splošno bolnišnico, je na zaslišanju na odboru predstavil svoje usmeritve za ministrovanje.

To so med drugim krepitev primarnega zdravstva, celostna zdravstvena obravnava bolnika, sprememba in razpršitev financiranja, sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi, izboljšanje pogojev za delo in obravnavo v zdravstvu, vzpostavitev agencije za kakovost v zdravstvu in obvladovanje epidemije covida-19.

Tudi menjavati direktorje UKC kot spodnje hlače mislim, da ni najbolj ustrezna rešitev za razvoj UKC.
-Alchemist 2021-02-12T17:40:53+01:00
Tale poklukar bi naj bil izjemen strokovnjak za spopad s težavami zdravstvenega sistema. Do te epidemije nisem slišal zanj in pojma nimam. Ampak če je tak strokovnjak, ali je tako naiven, da je šel za ministra v to vlado v tej situaciji ali je kaj drugega zadaj? Ne vem kako bi naj to funkcioniralo, če ministri očitno nimajo prostih rok pri svojem delu, poleg tega imajo manjšinsko vlado in besen narod.
-Binder Dandet 2021-02-17T08:29:31+01:00
Se mi dozdeva, da bi bil uspešnejši, ko bi ostal v UKCeju..
-SmehjeTop 2021-02-17T09:08:27+01:00
Poklukar po mnenju stroke pravi za položaj ministra

Vodenje ministrstva v 'enem najtežjih obdobij'
Poklukar je ocenil, da kandidira za vodenje ministrstva v verjetno enem najtežjih obdobij. Kot je dejal, vsi že nekaj časa poudarjajo, da je zdravstvo ključen resor, zato računa, da bo imel podporo predsednika vlade in ministra za finance. Glede ne situacijo, v kateri smo, in izpostavljenost resorja drugače po njegovih besedah praktično ne bo šlo. Ekipo na ministrstvu za zdravje, ki je po njegovih navedbah številčno prešibka, namerava nadgraditi s kadri, ki bodo skupaj z njim prišli s terena. Prva prioriteta bo seveda obvladovanje epidemije covida-19, druga pa zagotavljanje srednje in dolgoročno vzdržnega zdravstva, ob izzivih, ki jih prinaša starajoče se prebivalstvo. Na vprašanja več poslancev pa je med drugim pojasnil svoj pogled na javno zdravstvo, dopolnilno zdravstveno zavarovanje, nagrajevanje zaposlenih in spopadanje z epidemijo.

Ne vem kakšne velke probleme naj bi reševal. Bolnice so polne korona denarja, dobivali so 80% denarja za programe, ki so bili zaradi korone prekinjeni. Ljudje si ne upajo več v bolnico, ker jih tam proglasijo za korona paciente. Bolnišnice polprazne, šefi pa so jokali, kako bolnice pokajo po šivih.
-amigo 2021-02-17T08:27:59+01:00
Celo Janši včasih uspe pozitivno presenetiti. Nodvisen kandidat in nesporen strokovnjak, kot ga v času epidemije na tem mestu tudi potrebujemo.
-Applecore 2021-02-12T17:20:03+01:00
Naj Poklukar raje pove, kdaj bo ukinil dvoživkarstvo. Potem tudi čakalnih vrst ne bo dolgih. Mi je pravil sosed, ki je bil pred dnevi pri specialistu, ker ga je v jeseni ruknil infarkt, da za vsako kontrolo vidi drugega zdravnika in ne tistega ,ki ga je zdravil. Zdravnica, ki ga je obravnavala pred dnevi, mu je napisala napotnico za UZ srca, kjer bo moral spet čakati,da pride na vrsto, čeprav je imela UZ v ambulanti. Pri nas na CTju je isto. Imamo preiskavo npr. vratnih žil ampak bog varuj, da bi še glavo posnel, če je že mogoče nastala kakšna manjša ishemija v možganih. Bolnik bo moral dobiti napotnico in se še enkrat postaviti v vrsto, vmes ga pa lahko rukne možganska kap.
-firtoh 2021-02-17T16:48:00+01:00
Poklukar prestal zaslišanje

Za jasno ločnico med javnim in zasebnim zdravstvom
Večkrat je poudaril, da je cilj univerzalno, široko dostopno javno zdravstvo. Je pa morda čas za razmislek o preoblikovanju statusne oblike javnih zavodov, kar bi omogočilo njihovo uspešnejše upravljanje. Po njegovih besedah privatizacija javnega zdravstva ni nekaj, o čemer bi sploh razpravljali. Mnenja je namreč, da zasebni del lahko predstavlja le nadgradnjo. Se pa Poklukar zavzema za jasno ločnico med javnim in zasebnim zdravstvom, tudi v smislu kadra, ob tem, da bi za zaposlene v javnem zdravstvu omogočili ustrezne mehanizme nagrajevanja. Po njegovih besedah si direktorji v zavodih želijo fleksibilnejša orodja za nagrajevanje uspešnih in tistih, ki izstopajo po kakovosti zdravstvenih storitev. Povečano število vpisnih mest na fakultete s področja medicine pa je označil kot nujno.

Kaj pomaga, če mu bo pa itak prepovedal dajat izjave za javnost.
-incrpyted 2021-02-12T17:25:44+01:00
Slovenskemu pacientu polagam na srce, sami se morate boriti za javno in vsem dostopno javno zdravstvo. Večina zdravnikov je namreč glede tega žal na nasprotnem bregu z ljudstvom. Ko gre za lastne žepe, pozabijo na to, da bi moralo biti zdravstvo javno in solidarno. Zato še enkrat, sami se borite za svoje pravice, če ne želite postati Amerika v zdravstvu.
-culur 2021-02-17T10:55:59+01:00
Spremembe so nujne, nikakor pa rešitev ni privatizacija ozirima še več zasebništva. To samo pomeni, več stroškov, več nepotizma, več veze in poznanstev. Doslej se je vedno izkazalo, da država in njeni prebivalci najbolj profitirajo z javnim in vsem dostopnim solidarnim zdravstvom. Če ste desničarji tako navdušeni nad privatizacijo in zasebniki, ne vidim nobenega problema. Pač hodite k zasebnikom in jim plačujte, saj niso prepovedani. Ne vsiljujte pa vsem nam privatizacije javnega zdravstva. Razen če pišete in govorite s pozicije moči, to je izvajalcev zdravstvenih storitev. To je pa povsem druga zgodba in razumljivo je, zakaj nam hočete vsiliti privatizacijo, če ste izvajalci.
-Polo23 2021-02-17T11:06:58+01:00
Oster odziv na Poklukarjevo izjavo glede regijske bolnišnice v Radovljici

Pohvale in pomisleki glede kandidata
Poklukarju so tako iz koalicije kot iz opozicije sicer namenili tudi nekaj pohvalnih besed. Iva Dimic (NSi) je ugotavljala, da se je izkazal kot dober krizni vodja, za Dejana Židana (SD) je njegova kandidatura "dobra novica slabe vlade". Alenka Bratušek (SAB) je spomnila, da mu je "v rekordno kratkem času uspelo bolnišnico Jesenice spraviti iz rdečih številk". Po besedah Mojce Škrinjar (SDS) si kot direktor UKC-ja Ljubljana zasluži izjemne pohvale za svoje delo v danih pogojih. Jani Möderndofer je ugotavljal, da se je Poklukar nekaterim vprašanjem izognil, v Levici pa jih skrbi, da bo kandidat izvajal program NSi-ja in SDS-a glede "privatizacije in razgradnje javnega zdravstva". Med drugim opozarjajo tudi, da si je očitno premislil glede nove infekcijske klinike, in zdaj očitno zagovarja, da se izvede zgolj del projekta.

Skrb za zdravje ljudi je ena temeljnih nalog vsake državne ureditve, ne pa kopičenje profita v žepih posameznikov. Kar zaslužijo več bi po zakonu morali vlagati nazaj v oskrbo denimo starejših kroničnih bolnikov, ne pa v jahte, s zasebne avione, zlate palice itd
-angie52 2021-02-17T12:43:07+01:00
Sposoben človek. Kot direktor UKC mu je v desetih dnevih uspelo zaključiti z obnovo prostorov, ki so se sicer obnavljali že 12 let in jih v najkritičnejših trenutkih predati v uporabo. Janez Pokljukar bo dober minister.
-Stokrat 2021-02-12T18:00:42+01:00
Ima dve možnosti. Ali bo delal tako kot misli, da bo prav ali tako kot bodo zaukazali ? Verjetno zadnje. Pri JJ ni ugovora. Šolska ministrica ima še sedaj zavezan jezik.
-leopold1942 2021-02-17T10:21:00+01:00

Najbolj replicirani komentarji sekcije Slovenija v preteklem tednu:

Najbolje ocenjeni komentarji sekcije Slovenija v preteklem tednu: