'Menimo, da drugačno mnenje ali pa politično stališče nikomur ne daje pravice, da drugega žali,' pravi Vrtovec. Foto: MMC RTV SLO
'Menimo, da drugačno mnenje ali pa politično stališče nikomur ne daje pravice, da drugega žali,' pravi Vrtovec. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković in podmladki SDS, SLS in NSi
Županu se je opravičil predsednik MSi-ja, ki pričakuje, da bosta enako storila tudi predsednika mladih SDS-a in SLS-a. Foto: MMC RTV SLO
Celotno srečanje med podmladki in županom

Predsednik Mlade Slovenije Jernej Vrtovec je županu poslal pisno opravičilo in dejal, da se povsem distancira od neprimernih besed ter žaljivih in neokusnih obtožb, ki sta jih na včerajšnjem sprejemu pri Jankoviću izrekla predstavnika podmladkov SDS-a in SLS-a.

"Župan je bil dober gostitelj"
Obisk je bil po njegovih besedah prvotno zasnovan kot obisk pri županu prestolnice, s katerim bi mu zaželeli uspešno delo v letu 2010. "Z darilom 'Igra Monopoli' pa smo želeli župana na zabaven način spodbuditi k temu, da bo v letu 2010 pri svojih načrtih poskušal upoštevati čim širši javni interes," pravi Vrtovec.

Ker se je župan izkazal kot dober gostitelj, je po Vrtovčevem mnenju toliko bolj neprimerno, da se ne glede na politično prepričanje nekdo, ki pride na obisk, vede na takšen način. "Izrečene besede so v nasprotju z vrednotami, ki jih zagovarja Mlada Slovenija – podmladek NSi-ja. Pričakujemo, da se bosta županu Jankoviću opravičila tudi ostala podmladka," še pravi predsednik MSi-ja.

Kaj se je dogajalo na srečanju, preberite tukaj:
Pomladni podmladki Jankoviću podarili monopoli, nato pa ...


Nova generacija: Obžalujemo, da se je srečanje sprevrglo v vsesplošno besedno obračunavanje
Odzvali so se tudi v ljubljanskem Mestnem odboru Nove generacije SLS, kjer kot pobudniki včerajšnjega srečanja močno obžalujejo, da se je sprejem sprevrgel v besedno obračunavanje, ki je neprimerno za vsako kulturno soočenje drugačnih mnenj. Mestni odbor Nove generacije SLS sicer še vedno stoji za svojimi stališči, ki so jih tudi javno izrazili medijem, ker jih skrbi predvsem netransparentno poslovanje in pretirano zadolževanje Mestne občine Ljubljana.

Vsekakor pa včerajšnje dogajanje po novinarski konferenci ljubljanskega župana nikakor ni doseglo tistega nivoja kulturnega dialoga, ki bi ga morali vsi podpirati. "Med tem pa se ograjujemo in hkrati močno obsojamo kakršnokoli obliko ksenofobije in nestrpnosti, po rasi, veri ali nacionalnosti. Naš namen ni bil spodbujati politično-etničnih razprtij temveč konstruktivno opozarjati na določene nepravilnosti v upanju, da jih v bodoče ne bo več," je povedal predsednik ljubljanskega Mestnega odbora Nove generacije SLS Boštjan Furlan.

"V Novi generaciji SLS se trudimo krepiti medkulturni dialog, spodbujamo konstruktivno politično kritiko in poskušamo delovati ne-politikantsko, torej konstruktivno v dobro vseh državljanov." Predsednik NG SLS Bor Zgonc je ob tej priložnosti tudi pozval Mestni odbor NG SLS Ljubljana, da se javno opraviči javnosti, za obnašanje, ki ni bilo na ravni konstruktivnega dialoga, ki ga bo podmladek SLS vedno zagovarjal.

Liberalna akademija: Verbalni atentat na župana
Na torkovo dogajanje v prostorih mestne občine se je ostro odzvala tudi Liberlna akademija. V njenem imenu je Darko Štrajn med drugim zapisal: "Glede na to, da so bili na obisku pri županu podmladki strank, ki so v Sloveniji legalne, ter imajo predstavnike tako v državnem zboru kot v mestnem svetu Ljubljane, pa smo lahko tudi zaskrbljeni. Predstavniki podmladkov so s svojim grobim izpadom, tako rekoč z verbalnim atentatom na župana, izrecno izrazili sistematično politiko svojih »odraslih« strank, ki izvajajo politiko nestrpnosti do vsakršne drugačnosti, začenši z »izbrisanimi« in Romi vse do legitimnih političnih nasprotnikov. Če je izrazoslovje in obnašanje zadevnih podmladkov najava »pomladnega prebujenja« desnice, smo lahko zaskrbljeni, saj gre za razvidno politiko izključevanja demokratičnega dialoga. Ne nazadnje pa naj še poudarimo, da je vsaj deloma nastopanje mladih desničarjev tudi posledica dejanske legalizacije sovražnega govora v slovenskih medijih, zlasti na vseh televizijah, ki nas kar naprej soočajo z izpadi skrajno desničarskih mojstrov tovrstne retorike."

Besedno obračunavanje
Po izmenjavi daril - mladi so Jankoviću podarili družabno igro, župan pa njim izvleček iz Uradnega lista RS, ki opredeljuje mogočo višino občinskih zadolžitev, uradni podatek o zadolženosti ljubljanske mestne občine in pregled glasovanj vseh svetnikov o proračunih občine - se je namreč razvil besedni dvoboj, v katerem so bili med drugim izrečeni očitki, da župan ni rojen Ljubljančan in da ropa ljubljansko blagajno.

V priloženem videu si lahko dogajanje tudi ogledate.

Janković jim ni ostal dolžan, saj jim je odvrnil, da imajo težavo doma, če jih niso lepo vzgojili. Predlagal jim je tudi, da naj kandidirajo na županskih volitvah in ljudi tam prepričujejo proti džamiji in za etnično čisto Ljubljano.

Celotno srečanje med podmladki in županom