Po vladnem predlogu zakona vam bo pri gradnji hiše lahko pomagal sosed, ki se z gradnjo ne ukvarja profesionalno. Foto: MMC RTV SLO
Po vladnem predlogu zakona vam bo pri gradnji hiše lahko pomagal sosed, ki se z gradnjo ne ukvarja profesionalno. Foto: MMC RTV SLO

V filantropiji so prepričani, da bi vlada z zakonom posegla na področje solidarnosti med ljudmi, ki ga je sicer treba spodbujati. Solidarnost, tudi v obliki medsosedske pomoči, že dolgo ni bila tako pomembna kot v zdajšnjem času. Marsikdo se ne more opreti na nič drugega kot na dobre sosede, ki jim ni vseeno na stiske drugih, poudarjajo v združenju.

Država bi zato po njihovem mnenju morala sosedsko pomoč spodbujati kot temelj solidarnosti in pomoči med ljudmi, ki živijo skupaj, ne pa da jo opredeljuje kot potencialno delo na črno. Poleg tega pa je tudi v nasprotju s sporočilom države, da bo spodbujala prostovoljstvo, kot se je obvezala v zakonu o prostovoljnem delu, dodajajo.

PREBERITE TUDI
- Pri gradnji hiše vam lahko pomagajo le še sorodniki, nič več sosedje
- Nad delom na črno bodo po novem bdeli tudi cariniki
- Obrtniki marca na ulice?


Vlada je namreč konec leta sprejela predlog zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki uvaja nove omejitve in sankcije, hkrati pa je minister za delo Ivan Svetlik napovedal še dodatne ukrepe za omejevanje sive ekonomije. Sosedska pomoč bo prepovedana, kadar bi delo opravljal sosed, ki sicer to delo opravlja tudi profesionalno ter v primeru opravljanja dela na nepremičninah in premičninah, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti.