Sproščanje ukrepov bi se lahko začelo po velikonočnih praznikih, je dejal Jelko Kacin. Foto: MMC RTV SLO
Sproščanje ukrepov bi se lahko začelo po velikonočnih praznikih, je dejal Jelko Kacin. Foto: MMC RTV SLO

Vlada se po besedah vladnega govorca Jelka Kacina pripravlja na trenutek po velikonočnem ponedeljku, ko bodo presodili, ali je trend upadanja števila bolnikov v bolnišnicah zadosten argument, da lahko sprostijo nekatere gospodarske dejavnosti. Katere bodo na vrsti prve, je že včeraj pojasnil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "To bodo vulkanizerji, servisi, avtopralnice, trgovine s tehničnim in gradbenim materialom in druge trgovine. Vse to je mogoče postopoma sprostiti," je dejal Kacin.

"Pri sproščanju ukrepov je ključno, da vemo, ali je nevarnost, da se virus ponovno razširi in bomo set priča izrednim razmeram, mimo. S tem izzivom se ukvarjajo vse države, ki razmišljajo o sproščanju ukrepov," je dejal Kacin.

Janša opozoril na primer Japonske

Premier Janez Janša pa je tik pred začetkom vladne novinarske konference tvitnil: "Japonska, ki naj bi epidemijo v 1. valu sicer že obvladala, je danes razglasila izredne razmere. Še enkrat ponavljam, da je večje sproščanje omejitvenih ukrepov možno samo ob kumulativni izpolnitvi določenih pogojev."

Število oseb, ki jih okuži ena oseba, mora biti daljše obdobje manjše od ena, zagotovljene morajo biti pravne in tehnične možnosti ter zadostne zmogljivosti za sledenje pozitivnim in možni širitvi virusa, zdravstveni sistem, vključno z oddelki za intenzivno nego, ne sme biti več pod prevelikim pritiskom, zagotovljene morajo biti zadostne zmogljivosti za testiranje ter vzpostavljeni delujoči instrumenti za merjenje učinkov tranzicije, je na družbenem omrežju Twitter naštel premier.

Nas bo pametna aplikacija s pomočjo lokacije telefona obveščala, ali smo bili v stiku z okuženo osebo? Foto: dostopno
Nas bo pametna aplikacija s pomočjo lokacije telefona obveščala, ali smo bili v stiku z okuženo osebo? Foto: dostopno

Aplikacija bi opozarjala ljudi

Razmislek gre po Kacinovih besedah tudi v smeri razvoja prostovoljne in brezplačne aplikacije za pametne telefone, ki s pomočjo podatkov lokacije telefona uporabniku v realnem času sporoči, ali je bil v stiku z okuženo osebo, in mu svetuje samoosamitev. "Ob tem se porajajo številni izzivi v obliki varstva osebnih podatkov. Prizadevanja različnih razvijalcev po Evropi gredo v smeri popolnega zagotavljanja evropskih in nacionalnih standardov. Če bo Slovenija pripravila kakšno tovrstno rešitev, bo to storila na maksimalno transparenten način ob vključitvi vseh relevantnih deležnikov. Mogoče je, da Slovenija ne bo razvila svoje rešitve, ampak uporabila kakšno, ki jo bodo pripravile druge države EU-ja," je pojasnil.

Javni prevoz in medobčinsko gibanje

Posebni vprašanji sta lokalni javni prevoz in medobčinsko gibanje. "Pripravljajo se posebni ukrepi in prilagoditve vozil, število potnikov na avtobusih bo omejeno, saj bomo še naprej vztrajali pri varni razdalji. Vstopalo se bo samo pri srednjih vratih. Točnega datuma sprostitve pa vam ne morem povedati, vlada o tem še ni odločala. Če gibanje sprostimo prehitro, se lahko hitro nalezemo občutka, da je epidemija za nami, da smo varni," je pojasnil Kacin. Sprostitve omejitve gibanja na lastno občino gotovo ni pričakovati pred koncem naslednjega tedna, je zatrdil.

Tudi Japonska je razglasila izredne razmere. Foto: Reuters
Tudi Japonska je razglasila izredne razmere. Foto: Reuters

Neustrezno odzivanje WHO-ja in članarina

Na novinarsko vprašanje, ali bo Slovenija še plačevala članarino WHO-ju, saj je premier Janša v svojih tvitih namignil, da bi jo morali prenehati, je Kacin odvrnil, da se bo Slovenija o tem še odločila. "Veliko je kritik na račun Svetovne zdravstvene organizacije, ki se je odzivala za dogodki namesto v realnem času. Neizpodbitno dejstvo je, da gre za nov virus, za epidemijo in tudi pandemijo. Obvladovanje celotnega sveta je izjemen izziv. Ali je prava pot neplačevanje članarine ali je prava pot nastopiti s pozitivnimi predlogi in zahtevami, kako naj se WHO prilagodi novi realnosti, naj se znanost hitreje poenoti, naj vendarle hitreje in bolj odločno obravnava tovrstna vprašanja. To so vedno dileme. Vlada o tem še ni razpravljala, gre samo za en odziv predsednika vlade, jaz osebno bi navijal za to, da smo pozitivni in da ponudimo rešitve," je odgovoril.

1124 okuženih, 43 smrtnih žrtev

Včeraj je bilo testiranih 1144 ljudi, od tega 33 pozitivnih. Število odkritih okužb se je v Republiki Sloveniji povzpelo na 1124. V bolnišnicah je hospitaliziranih 108 bolnikov, na intenzivni negi pa jih je 34. Iz bolnišnice je bilo odpuščenih 128 bolnikov, včeraj osem. Število smrti še vedno narašča, včeraj so umrli trije ljudje, skupaj 43, je na novinarski konferenci vlade razgrnil številke Kacin. Število okuženih zdravstvenih delavcev je 208, število okuženih delavcev v domovih starejših občanov je 72, število okuženih oskrbovancev domov pa je 225. "Skupaj torej nekaj čez 500," je dodal.

"Podatkov o starosti umrlih ne sporočam, razen če imam jasno in zelo določeno informacijo o tem, za koga in kje je šlo. Dejstvo je, da nam v intenzivni negi umre zelo malo ljudi. Res je, da je velika večina umrlih generacije visoke starosti, da imajo več pridruženih bolezni, dolgotrajne bolezni. Mnogi so negibljivi, dementni," je Kacin odgovoril na novinarsko vprašanje, zakaj podatki o umrlih niso predstavljeni po starosti. Številke in razmerja bo na večerni novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka Tina Bregant, je še pristavil.

Spremljanje podatkov o novih smrtnih žrtvah pri nas je po Kacinovih besedah žalostno, a bodriti nas mora zavedanje, da smo z dosedanjim ravnanjem rešili mnogo več življenj, kot pa izgubili. Podatki ostajajo spodbudni. "Kakšna je najboljša pot naprej? Imamo tri. Prva je medicina, torej zdravljenje ljudi do točke, ko bo prekuženih dovolj ljudi. Ta pot je dolga in tvegana. Če bi bilo širjenje okužb prehitro, naše zdravstvo tega ne bi zmoglo. Druga pot je znanost. Iznajdba novega zdravila ali cepiva. Tudi ta pot je dolga, po optimističnih ocenah nas do njega loči vsaj leto dni. Tretja pot je tehnologija. Tehnološke rešitve nam že pomagajo, da vzdržujemo relativno normalno življenje v tem času. Delamo od doma, opravljamo videokonference, se izobražujemo na daljavo itd.," je dejal Kacin.