Zvočni signal, ki ga uporablja IV. osnovna šola v Celju, je povzročil nemalo razburjenja. Foto: MMC RTV SLO
Zvočni signal, ki ga uporablja IV. osnovna šola v Celju, je povzročil nemalo razburjenja. Foto: MMC RTV SLO

Varovani osebni podatki - ime, priimek, razred učenca in zvočni signal za neplačano kosilo - so bili namreč razkriti nepooblaščenim osebam, pravijo v uradu pooblaščenke in dodajajo, da sta tako zvočni signal kot tudi slikovni prikaz na zaslonu sistema za registracijo učencev predstavljata osebne podatke iz zbirke osebnih podatkov. Podatki so bili razkriti vsem ob zaslonu navzočim (tudi nepooblaščenim) osebam, s čimer je bil kršen zakon o varstvu osebnih podatkov.

Alarm je piskal ob katerem izmed 10 razlogov neustrezne registracije
Alarm oziroma pisk je bil sicer, so ugotovili, namenjen kot opozorilo osebju, ki deli hrano, na enega izmed desetih razlogov neustrezne registracije, med katerimi je tudi neplačano kosilo. Zvočni signal je bil komaj slišen že v oddaljenosti nekaj metrov od naprave.

Ob delilnem pultu je po informacijah pooblaščenke nameščen tudi zaslon, ki ob registraciji prikaže ime, priimek in razred učenca ter število preostalih obrokov. Na rdeče obarvanem polju pa se je izpisal razlog neustrezne registracije.

Zaslon je bil že po odredbi šolske inšpekcije obrnjen proti osebju, tako da ga učenci niso videli, so pojasnili v uradu informacijske pooblaščenke in dodali, da je bilo učencem kljub onemogočitvi registracije zaradi neplačanih obrokov vedno zagotovljeno kosilo.

Pooblaščenka prepovedala uporabo sistema
Čeprav je šola že sama izklopila zvočni signal in prikaz podatkov na zaslonu, bo informacijska pooblaščenka vseeno prepovedala nadaljnjo uporabo informacijskega sistema na način, ki nezakonito razkriva osebne podatke, in ustrezno ukrepala pri sumu prekrška.

"Poudarjamo, da se ugotovitve šolske inšpekcije, da šola zagotavlja šolsko prehrano učencem in izvaja evidentiranje porabe obrokov v skladu z veljavnimi predpisi, ne nanašajo na obdelavo in varstvo osebnih podatkov, katerih presoja sodi v pristojnost informacijskega pooblaščenca," so v uradu pooblaščenke še zapisali v sporočilu za javnost.