Agencija za varnost prometa poziva, naj se vozniki vnaprej dogovorijo, kako bodo prišli domov z zabave, če so pili ali uporabili prepovedane psihoaktivne snovi. Foto: BoBo
Agencija za varnost prometa poziva, naj se vozniki vnaprej dogovorijo, kako bodo prišli domov z zabave, če so pili ali uporabili prepovedane psihoaktivne snovi. Foto: BoBo

Pijani udeleženci v prometu so letos do konca septembra povzročili skoraj 1.100 nesreč.

Koncert Policijskega orkestra s posebnim gostom Vladom Kreslinom bo 22. novembra ob 20.30 v Slovenski filharmoniji. Foto: Policijski orkester

Agencija za varnost prometa hoče z akcijo opozoriti na nesprejemljivost vožnje pod vplivom substanc, saj alkohol, mamila in druge psihoaktivne snovi poslabšajo sposobnosti za varno udeležbo v prometu. Alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na mišljenje in zaznavanje, zato smo manj sposobni za vožnjo in ustrezno odzivanje zlasti v kritičnih trenutkih.

Začela se je tudi akcija Slovenija piha 0,0, ki bo voznikom, ki bodo pihali na določenih policijskih kontročnih točkah, prinesla brezplačno vstopnico za koncert Policijskega orkestra z Vladom Kreslinom. A seveda le v primeru, da napihajo 0,0. Natančne lokacije 0,0 kontrole so objavljene na spletni strani www.nulanula.si, aplikaciji AMZS in na Facebook strani Slovenija piha 0,0. Obveščanje o lokacijah pa poteka tudi v sodelovanju z Valom 202.


1.100 prometnih nesreč zaradi alkohola

Na slovenskih cestah se je letos do 30. septembra zgodilo skoraj 1.100 prometnih nesreč, ki jih je povzročil udeleženec pod vplivom alkohola. Zaradi pijanih povzročiteljev je letos umrlo 14 ljudi, med katerimi je bilo kar 12 hkrati tudi povzročiteljev.

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola so povzročili vozniki motornih vozil v starosti od 25 do 34 let, sledijo pa jim vozniki, stari od 35 do 44 let. Med letošnjimi povzročitelji smrtnih nesreč je bilo osem voznikov osebnih vozil, dva mopedista, dva voznika tovornega vozila in dva kolesarja. Devet nesreč s smrtnim izidom se je zgodilo zunaj naselja, v kar 11 primerih od 14 pa se je nesreča zgodila zvečer ali ponoči.

Na cestah letos umrlo 88 ljudi
Samo v preteklem tednu so se na slovenskih cestah zgodile tri smrtne prometne nesreče, v katerih so umrle štiri osebe, skupaj so tako slovenske ceste letos zahtevale že 88 smrtnih žrtev. V enakem obdobju preteklega leta je bilo smrtnih žrtev 93, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se sicer zgodi ob koncih tedna ob petkih in sobotah in v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah. Gledano po obdobjih preko leta pa so najbolj problematični pomladni in poletni meseci ter obdobje martinovanja in prednovoletni čas.

218 km/h na gorenjski avtocesti
Čeprav je najpogostejši vzrok prometnih nesreč neprilagojena hitrost, se še vedno dogaja, da policisti izmerijo ekstremne prekoračitve omejitev. Tako so v nedeljo gorenjski policisti izmerili hitrost vožnje tujca, ki je pri omejitvi 110 kilometrov na uro od Lipc do Karavank z osebnim avtomobilom vozil s hitrostjo kar 218 kilometrov na uro. Voznika so kaznovali z globo 1.200 evrov in sankcijo devet kazenskih točk.

Pijani udeleženci v prometu so letos do konca septembra povzročili skoraj 1.100 nesreč.