Sodniki in učitelji so med tistimi, ki po napovedanem dvigu plač zaposlenih v zdravstvu pričakujejo višje plače. Foto: Shutterstock
Sodniki in učitelji so med tistimi, ki po napovedanem dvigu plač zaposlenih v zdravstvu pričakujejo višje plače. Foto: Shutterstock

Pričakovane višje plače v zdravstvu naj bi vsaj nekoliko ustavile množične odhode zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev iz javnega sistema, hkrati pa delno odpravile nekatera plačna nesorazmerja. Zdravnike, ki z vladno ponudbo niso zadovoljni in ne izključujejo niti stavke, je v četrtek pisno nagovoril minister Danijel Bešič Loredan, jih prosil za razumevanje in vnovič obljubil nov plačni sistem do konca prihodnjega leta.

Ajanović Hovnik: Enotni plačni sistem že vrsto let ne naslavlja več potreb

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je na tradicionalnem posvetu direktorjev in drugih vodstvenih delavcev v zdravstvu poudarila, da obstoječi enotni plačni sistem javnega sektorja že vrsto let ne naslavlja več aktualnih potreb, prav tako ne izpolnjuje zastavljenih ciljev, so sporočili z ministrstva za javno upravo. "Podatki in analize kažejo, da je povprečna plača različno rasla po posameznih dejavnostih in poklicnih skupinah znotraj enotnega plačnega sistema v javnem sektorju, med posameznimi poklicnimi skupinami so se porušila razmerja," je dejala.

Po njenih navedbah so porušena tudi razmerja med plačami javnih uslužbencev in funkcionarjev. To pa so nekateri izmed izzivov, ki zahtevajo drugačen razmislek o novem plačnem sistemu javnega sektorja, je pojasnila ministrica.

Prav tako meni, da bo treba ob prenovljenem plačnem sistemu ob enotni ureditvi vsebin, ki predstavljajo skupne temelje plačnega sistema, upoštevati specifike posameznih delov javnega sektorja. Po besedah ministrice pa bo treba upoštevati tudi povezanost plače z rezultati dela in večjo prilagodljivostjo, manj naj bi bilo administriranja in poenostavitev sistema, je poročal STA.

A delna zvišanja samo za ene poklicne skupine že povzročajo nezadovoljstvo v preostalem delu javnega sektorja. Potrebo po takojšnji uskladitvi že vidijo tudi v šolstvu, zlasti zaradi dviga plač zdravnikom, opozarja Branimir Štrukelj iz Sviza: "Ta enačaj v zahtevnosti in kompleksnosti teh delovnih mest je tradicionalno jasen v tej državi in z zvišanjem zdravniških plač seveda mi enako zahtevamo od države, da stori za univerzitetne profesorje in raziskovalce znanosti z doktorati."

Sorodna novica Po podpisu dogovora s Fidesom javni sektor na nogah: "Zadnji žebelj v enotni plačni sistem"

Tudi sodniki opozarjajo, da so razmerja drastično porušena. In to ne le v primerjavi z drugimi funkcionarji, za katerimi zaostajajo kar osem plačnih razredov, ampak tudi do javnih uslužbencev. Nezadovoljstvo je zato vse večje, prav tako jih tako različna obravnava močno žalosti, pravi Andrej Ekart iz Sodniškega društva: "Poslušamo zgolj obljube, da bodo pripravili izhodišča za prenovljen plačni sistem, da se do takrat ne bodo pogovarjali, po drugi strani pa vidimo, da nekatere druge plačne skupine, na primer zdravnike, obravnavajo popolnoma drugače, z njimi se neprestano o plačah usklajujejo."

Tudi šolstvu, kjer opozarjajo, da je ključni razlog za pomanjkanje več tisoč učiteljev prav neustrezno vrednotenje, vlada sporoča, naj počakajo na spremembe plačnega sistema: "Kar je za tako pomembno skupino, kot so izobraževalke in izobraževalci, žaljivo, po eni strani so se že dogovorili z nekaterimi drugimi deli javnega sektorja, na primer z zdravstvom, mi pa naj bi čakali na nekaj, kar bi lahko bilo tudi ob svetem nikoli."

Vlada izhodišč za pogajanja sicer še ni sprejela, nov plačni sistem, v katerem je obljubljen tudi poseben steber za zdravstvo, pa naj bi po optimističnih napovedih zaživel čez dobro leto.

Zapleti s plačami v javnem sektorju