Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nezadovoljen ostaja sindikat delavcev v zdravstveni negi, ker se vlada ne strinja z zvišanjem plač skupini E3. Vanjo spadajo bolničarji, medicinske sestre, reševalci, diplomirane babice in drugi.

Povišanje plač od enega do tri plačne razrede za določene zaposlene

Irena Ilešič Čujevič. Foto: BoBo
Irena Ilešič Čujevič. Foto: BoBo

Vsebino sporazuma bodo po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana podrobneje predstavili, ko bo sporazum parafiran. Ta naj bi za določene zaposlene v zdravstvu in socialnem varstvu sicer prinesel povišanje plač za od enega do tri plačne razrede, aprila 2023 pa še za en razred, v okviru dogovora s sindikati javnega sektorja.

Stavkovni sporazum bo poleg odprave plačnih anomalij vključeval tudi pripravo in sprejetje standardov in normativov v zdravstvu do 1. aprila 2023, je pojasnila predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujevič.

Iz dogovora izpadla plačna skupina E3

Sorodna novica Vlada in zdravniški sindikati niso dosegli dogovora

Poudarila je, da so se med pogajanji dotaknili vseh poklicnih skupin v zdravstvu in socialnem varstvu, tudi plačne skupine J, brez katere zdravstveni in socialnovarstveni sistem ne more delovati. Kljub temu ostaja grenak priokus, ker so na koncu pogajanj nekatera delovna mesta ostala neobravnavana, med njimi delovna mesta s peto stopnjo izobrazbe, kot so farmacevtski, laboratorijski, sanitarni in zobni tehniki.

Iz dogovora pa je izpadla plačna skupina E3, ki vključuje medicinske sestre, zdravstvene tehnike, bolničarje in negovalce, ker vlada ne želi "odpirati tistega, kar je bilo dogovorjeno novembra lani", torej v pogajanjih s prejšnjo vlado Janeza Janše.

A Ilešič Čujovič opozarja, da je bila skupina E3 sicer res predmet lanskih pogajanj, vendar ne v celotnem obsegu – tudi tukaj so bile anomalije, ki so jih želeli odpraviti na tokratnih pogajanjih.

Slavica Mencingar. Foto: BoBo
Slavica Mencingar. Foto: BoBo

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavica Mencingar je poudarila, da so vse do danes upali, da bo vlada v svoj predlog vendarle vključila tudi zaposlene na delovnih mestih skupine E3, ki so jim lansko leto plače dvignili zgolj za en ali dva plačna razreda.

Da prihajajoči dogovor ne bo vključeval vseh zaposlenih v zdravstvu, je označila za nesprejemljivo, saj bi se lahko zgodilo, da bi v istem timu delala zdravnik, ki mu vlada ponuja pet plačnih razredov, in medicinska sestra, ki ji vlada ne ponuja nobenega dodatnega plačnega razreda. "Mi v sindikatu delavcev v zdravstveni negi seveda takšnega dogovora ne moremo podpisati, kaj bomo naprej, ta trenutek težko napovem, saj bodo o tem odločali organi sindikata," je poudarila.

Drugi sindikati zdravstva in socialnega varstva bodo po besedah Ilešič Čujovič o podpisu odločali, ko bodo pripravljeni stavkovni sporazum in aneksi h kolektivnim pogodbam. V sindikatu zdravstva in socialnega varstva sicer morebitnemu podpisu dogovora ne nasprotujejo že vnaprej.

Novi plačni steber za zdravstvo

Bešič Loredan pričakuje, da jim bo anomalije dokončno uspelo odpraviti z novim plačnim stebrom za zdravstvo. Prav danes se skupina ministrov seznanja s predlogom ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, je pojasnil. "Načeloma je namen to jutri potrditi na vladi," je napovedal in dodal, da jih bodo nato predstavili tudi javnosti na posebni novinarski konferenci.

Fides odloča o morebitnem zaostrovanju sindikalnih dejavnosti

Včeraj je sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides neuspešno končal pogajanja z vlado, ker mu ta, kot pravi Fides, ni prišla nasproti. Prav zato danes odločajo o morebitnem zaostrovanju sindikalnih dejavnosti.

V Fidesu se ne strinjajo z vlado, ki bi zdravnikom do 57. razreda dodelila še pet razredov, drugim pa dva in odpravo plačnega stropa. Fides si namreč želi šest razredov za vse. Njihove želje pa ne pogojujejo vladnih potez, saj lahko podpišejo sporazum zgolj z enim sindikalnim podpisom.

Blizu dogovora s sindikati zdravstva, socialnega varstva
Bo Fides stavkal?
Množični odhodi zdravnikov