Prizor z ljubljanskega UKC-ja. Foto: UKC Ljubljana
Prizor z ljubljanskega UKC-ja. Foto: UKC Ljubljana

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je zdravnike in zobozdravnike seznanil s predlogom vlade za zvišanje plač do končne ureditve problematike znotraj celostne reforme.

Sorodna novica Zemljič: Fides bo odločitev o nadaljnjih korakih sprejel po anketi med članstvom

Po predlogu bi se delovna mesta zdravnika brez specializacije oz. zdravnika po opravljenem sekundariatu, ki so trenutno uvrščena v začetni 35., 37., 38. in 40. plačni razred, uvrstila v nova delovna mesta zdravnika brez specializacije z osnovno licenco, katerih začetni plačni razred bi bil po 1. aprilu 2023 za šest plačnih razredov višji.

Delovno mesto zdravnika sekundarija, ki je trenutno v 31. začetnem plačnem razredu, pa bi se razdelilo v dve delovni mesti, tako da bi bil zdravnik sekundarij v prvih šestih mesecih uvrščen v 35. začetni plačni razred, v času drugih šestih mesecev pa v 41. začetni plačni razred.

Vladni predlog po ministrovih besedah ne pušča v ozadju niti tistih z izkušnjami in velikim bremenom odgovornosti. Tako so v prvem koraku že odpravili dotedanji plačni strop, zdaj pa predlagajo dodaten dvig v najvišjih plačnih razredih oziroma v najvišjih nazivih. Po predlogu bi vsi, ki so obtičali v 57. plačnem razredu, s 1. aprilom 2023 prešli v 59. razred, hkrati pa bi pridobili možnost dodatnih napredovanj, kar za nekatera delovna mesta pomeni tudi končni 66. plačni razred.

Nov steber plačnega sistema

Napovedal je, da bodo plačni sistem zgradili v posebnem stebru zdravstva do 1. aprila 2023, ga do poletja vložili v zakonodajni postopek in uveljavili s 1. januarjem 2024. Takrat bodo upoštevali vse, česar se v okviru pogajanj ni dalo, ker terja sistemske premisleke in spremembe, je pojasnil.

Predlog po njegovih besedah ponuja, kar je v danih makroekonomskih razmerah in ujetosti v enotni sistem plač v javnem sektorju plač v tem trenutku mogoče. Ob tem se je treba po njegovem mnenju zavedati, da je pred vrati nepredvidljiva zima, spomladi pa bo država že vedela, kakšno bo finančno stanje države kot celote.

Bešič Loredan je proti koncu novembra povedal, da v decembru pričakuje začetek pogajanj o zdravstvenem stebru v enotnem plačnem sistemu. V tem stebru se bodo po njegovih besedah pogovarjali o vsem, tako o višini plač, pogojih dela, o dopustih kot o dodatkih, to pa bo veljalo za vse stebre v javnem zdravstvu.