"Družba ne bo uspešnejša, če ne bomo šli vsi v isto smer," je prepričan Posedi. Foto: BoBo

Nikjer v Sloveniji trenutno ni rožnato, razen za nekaj ljudi, ki živijo od tega, da delajo zmedo v družbi.

Janez Posedi

Na nujni seji Ekonomsko-socialnega sveta bi se po besedah predsednika Pergama Janeza Posedija vsi socialni partnerji opredelili do tega predloga in prevzeli odgovornost.

"S tem predlogom omogočamo socialnim partnerjem, novi vladi, državnemu zboru in vsem, ki morajo sodelovati v tem dogovoru, da se o tako usodnem vprašanju za državo, kot so javne finance, dogovorimo brez političnih kalkulacij, v miru in zavezani skupnemu cilju," je na novinarski konferenci glede intervencijskih ukrepov pojasnil Posedi.

Ščernjavič (začasna) zamenjava za Miščevića
Pogajalsko skupino dela sindikatov javnega sektorja bo po odstopu Dušana Miščevića zastopal sekretar republiškega odbora sindikata državnih organov Drago Ščernjavič, ki bo po potrebi skliceval pogajalsko skupino in jo tudi zastopal. Novega vodjo pogajalske skupine naj bi izbrali v času po predčasnih parlamentarnih volitvah. S predlogom predsednika Pergama Janeza Posedija glede interventnih ukrepov ni bil seznanjen in je zato ne more komentirati, je pojasnil Ščernjavič.
Miščević je ob odstopu pojasnil, da v tem trenutku v pogajalski skupini prevladujejo radikalci, "ki onemogočajo sprejemanje razumnih odločitev" in da sam pod takimi pogoji pogajalske skupine ne more več voditi.

"Kriza se bo verjetno poglobila"
"V tem obdobju se lahko z vsemi relevantnimi skupinami doseže dogovor, kako naj bo videti naša družba po tem, ko nas je doletela kriza. Kriza bo še verjetno daljša, se bo poglobila, in če ne bomo skupaj ocenili, kaj in kako, bo težko," je napovedal.

Povedal je, da je prezgodaj govoriti o zamrznjenosti oz. nezamrznjenosti. "Vlada, ki danes opravlja tekoče zadeve, je lani predlagala neke ukrepe v razmisleku, da bo dovolj. Očitno se je kriza podaljšala in bo treba najti drug temelj, in za to je potreben širši konsenz," je povedal.

"Uskladiti se moramo"
Dodal je, da je nemogoče, da bi imeli ukrepe kar tako nanizane. "Treba se je o njih dogovoriti čim širše, najti soglasje za to," je prepričan. Poudaril je, da je predlogov za rešitev gospodarske situacije veliko, vendar se izključujejo. "Uskladiti se moramo," je spet poudaril. Dejal je še, da je ESS odgovoren za doseganje socialnega konsenza v državi: "Je prvi in edini poklicani, ki mora odločati o tako dramatičnih posegih v družbo."

"ESS sestavljajo socialni partnerji: vlada, gospodarstvo in sindikati. Če se na ESS-ju gospodarstvo in sindikati dogovorijo, kje so skupne točke, bo morala vlada upoštevati te dogovore, in to morala realizirati," je dejal.

"Obdobje šestih mesecev pomeni prostor za normalen in trezen razmislek. Smo v predvolilnem obdobju in potem bomo v povolilnem obdobju, in če ne napravimo treznega razmisleka nekje drugje, imamo težavo. Spomladi moramo imeti dogovorjene ukrepe, za katerimi stojimo vsi ali pa 90 odstotkov prebivalstva Slovenije, drugače imamo resno težavo," je prepričan.

Zatrdil je, da morajo biti intervencijski ukrepi taki, da omogočajo družbi, da gre naprej. "Nikjer v Sloveniji trenutno ni rožnato, razen za nekaj ljudi, ki živijo od tega, da delajo zmedo v družbi," je dejal. Meni, da je vnaprej določati pogoje je nesmiselno. Pojasnil je, da so se v Pergamu o vsem pripravljeni pogajati, razen o nadomestilih za brezposlene. "Nekih drugih pogojev a priori ni," je povedal.

Posedi: Z SDS-om ne potekajo nobeni pogovori
Ob odstopu Dušana Miščevića z mesta vodje pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja je zagotovil, da sam za to mesto ni na razpolago, in opozoril, da bo iskanje novega vodje verjetno trajalo kar nekaj časa.

Pojasnil je tudi, da Pergam svoj program predstavlja vsem relevantnim političnim strankam, gospodarstvu in drugim družbenim skupinam ali zvezam. "V okviru tega smo se sestali s predsednikom SD-ja, s predsednikom države, z Gregorjem Virantom, Zoranom Jankovićem, Katarino Kresal, s predsednikom SMS-a, s predsednikom DeSUS-a. Iz Zaresa sta nas obiskala poslanca Juri in Gantar. Načrtujemo še srečanje z NSi-jem in SLS-om, za petek pa je dogovorjen termin z SDS-om. To je vse, kar smo imeli stikov z SDS-om. Predsednika stranke sem srečal na vrhu gospodarstva na Brdu. Z SDS-om ne potekajo nobeni dogovori, nobeni pogovori, nobena usklajevanja. Kar vemo o njih, vemo iz njihovega programa, ki je na spletni strani," je dejal.

Nikjer v Sloveniji trenutno ni rožnato, razen za nekaj ljudi, ki živijo od tega, da delajo zmedo v družbi.

Janez Posedi