Branimir Štrukelj je pod določenimi pogoji za intervencijski zakon. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj je pod določenimi pogoji za intervencijski zakon. Foto: BoBo
Kakšna bo usoda intervencijskega zakona?

"To bi bilo tudi sporočilo mladim, da ni vseeno, kako delajo," je o pogoju sindikata po seji predsedstva novinarjem dejal predsednik konfederacije Branimir Štrukelj.

Zanje je po njegovih besedah tudi ključno, da dobijo zagotovilo, da v primeru, če bo intervencijski zakon začel veljati, v letu 2012 ne bo dodatnih enostranskih posegov v plačni sistem javnih uslužbencev.

Zavežejo naj se trenutne in bodoče parlamentarne stranke
Takšno zagotovilo naj bi po pričakovanju konfederacije podpisale aktualne parlamentarne stranke, ki bodo zakon v državnem zboru sprejemale. Pa tudi tiste, ki bodo najverjetneje v državni zbor šele prišle po volitvah, naj javno povedo, da bodo dogovor spoštovale, če bodo v vladi, pravi Štrukelj.

Konfederacija je bila danes enotna - z izjemo Policijskega sindikata Slovenije, ki opozarja na neuresničen sporazum, ki so ga podpisali z aktualno vlado. To je razlog, da nasprotujejo podpisovanju kakršnega koli dokumenta, dokler omenjeni sporazum ne bo uresničen, je pojasnil Štrukelj.

Miščevićevi bi počakali na novo vlado
Pogajalska skupina sindikatov javnega sektorja predloga poslanske skupine Zares, da bi ponovno obravnavali sicer modificiran predlog zakona o interventnih ukrepih v javnem sektorju za leto 2012, ne podpira in ne daje soglasja, je po sestanku dejal vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Dušan Miščević.

Pogajalska skupina namreč ocenjuje, da ni relevantnega sogovornika na drugi strani, ker ne vedo, s kom bi se pogajali in kdo bi lahko v bistvu jamčil, da bi bilo to, kar bi se dogovorili, tudi izpeljano. Zato v pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, kot pravi njihov vodja, menijo, da je bolje, da se vsa stvar prepusti novi vladi in pogajalcem, ki bodo za to imeli mandat.

Miščevič je sicer prepričan, da zakon ne bo sprejet. Po predlogu poslanske skupine Zares bi iz zakonskega besedila, ki ga je predlagala vlada, črtali predvideno zamrznitev napredovanj v višji plačni razred ali naziv. Dopuščajo pa tudi možnost delnega usklajevanja pokojnin in drugih nadomestil ter prejemkov.

Kakšna bo usoda intervencijskega zakona?