Foto: BoBo
Foto: BoBo

Potem ko se je sprva ob Peričevem domu pojavil plakat z napisom Heroj ali izdajalec?, so se v Izoli pojavili plakati z enakim sporočilom še s fotografijo poslanca DeSUS-a Branka Simonoviča in poslanca Feliceja Žiže. Simonovič in Perič sta to prijavila policiji ter v pisni izjavi dogodke označila za nedopustne, saj poslance pri njihovem delu varuje ustava in niso vezani na kakršna koli navodila.

Plakati ob Peričevem domu v bližini Izole so se pojavili v noči na torek, danes s podobnim sporočilom in fotografijami treh poslancev pa tudi na več mestih po Izoli. Na plakatih je fotografija poslanca z napisom Heroj ali izdajalec?

Simonovič in Perič sta oba dogodka naznanila na Policijski postaji Izola, ta pa je obvestila državno tožilstvo. Policija bo spremljala nadaljnji razvoj dogodkov, sta pojasnila.

Kot sta navedla, se v zadnjih dneh pritiski na poslance le še stopnjujejo. Ob tem se jima zdijo povsem nedopustni politični pritiski na poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žižo, saj ustava narodni skupnosti zagotavlja posebne pravice in povsem drugačen in nestrankarski položaj v kateri koli koaliciji.

Perič je na grožnje opozoril že v torek v oddaji Odkrito na Televiziji Slovenija 3. Na Facebooku je zapisal, "da je zvijanje rok poslancem postalo nekaj normalnega". "Vzdušje spominja na nekatere druge čase in oblasti," je dodal.

Poslance koalicijskega SMC-ja in DeSUS-a, ki pa je pred kratkim zapustil vlado Janeza Janše, namreč vabijo v novo vlado.

Možen kandidat za mandatarja je predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, ki vložitev konstruktivne nezaupnice napoveduje do konca leta. Erjavec trdi, da DeSUS zagotavlja glasove štirih poslancev za novo vlado, a poslanci o tem molčijo.

SMC je pretekli teden sporočil, da Erjavca za mandatarja ne bo podprl.