Državni zbor je z 41 glasovi za in 37 proti ustavil postopek za spremembo ustave, s katero bi ukinili državni svet. Foto: BoBo
Državni zbor je z 41 glasovi za in 37 proti ustavil postopek za spremembo ustave, s katero bi ukinili državni svet. Foto: BoBo
Ustava
Ustava bi lahko po koncu izredne seje doživela nekatere popravke. Foto: MMC RTV SLO

Za ukinitev državnega sveta je glasovalo 41 poslancev iz SDS-a, Državljanske liste, DeSUS-a in NSi-ja, proti pa je bilo 37 poslancev. Za spremembo ustave bi potrebovali dve tretjini od 90 glasov.

A v največji parlamentarni stranki Pozitivni Sloveniji ukinitvi državnega sveta nasprotujejo. Proti predlaganim ustavnim spremembam so bili tudi v koalicijskem SLS, večinsko pa tudi v SD-ju, kjer je le Borut Pahor glasoval za ustavno spremembo.

Poenostavili bi postopek, prihranili sredstva
Predlog za ukinitev DS-ja je sicer vložila skupina poslancev s prvopodpisanim predsednikom Državljanske liste in državnega zbora Gregorjem Virantom. Po njegovem mnenju je ta institucija nepotrebna, z ukinitvijo pa bi poenostavili zakonodajni postopek in politični sistema, pa tudi prihranili javna sredstva.

Izpostavil je tudi vprašanje legitimnosti interesov in se vprašal, kako se lahko neka institucija, ki zagovarja parcialne interese delodajalcev, delojemalcev, lokalnih skupnosti, postavi nad odločanje poslancev državnega zbora.

Dragutin Mate (SDS) se je strinjal z Virantom, da ukinitev ne bi okrnila demokracije, Matej Tonin (NSi) pa je prepričan, da je DS ostanek političnega kupčkanja z začetka naše države in ta kompromis ostaja do današnjih dni.

Oslabitev predstavnikov lokalne ravni
Majda Potrata
(SD) po drugi strani meni, da sta bili strokovna in zainteresirana javnost izključeni iz razprave o tej ustavni spremembi. V SD-ju sicer vidijo prihodnost državnega sveta v njegovem preoblikovanju v smislu predstavništva lokalnih interesov.

S tem se strinjajo tudi v SLS-u. Mihael Prevc je dejal, da je mogoče res, da bi z ukinitvijo DS-ja poenostavili politični sistem in državno ureditev, vendar bi z ukinitvijo oslabili sodelovanje predstavnikov civilne družbe in lokalne ravni.

DS ostaja vsaj še tri leta
Ker so poslanci predlog za spremembo ustave zavrnili, v tem mandatu o vsebinsko istem predlogu ne morejo več glasovati. Letos se sicer izteče mandat DS-ja, zato bodo potrebne volitve v ta organ.

Kavčič upa, da se bo zatiranje DS-ja končalo
Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič je zadovoljen, da bo svet lahko nadaljeval delo. Upa, da se bo "praksa zatiranja DS-ja prekinila". V obravnavi predloga ga je posebej presenetilo, kako "malo je bilo prisotnega znanja in pripravljenosti, da preučijo protiargumente državnega sveta".

Na srečo pa je bilo po njegovih besedah število poslancev, "ki delajo in razmišljajo drugače, v tem primeru dovolj veliko". Zato tudi upa, da začenjajo novo obdobje boljšega sodelovanja med državnim zborom in državnim svetom.