Jani Möderndorfer je napovedal, da v PS-ju ne bodo podprli začetka postopka za spremembo ustave, če ne bodo pustili najprej glasovati o njihovem predlogu. Foto: BoBo
Jani Möderndorfer je napovedal, da v PS-ju ne bodo podprli začetka postopka za spremembo ustave, če ne bodo pustili najprej glasovati o njihovem predlogu. Foto: BoBo
Borut Pahor
Tudi Pahorju se zdi Državni svet odvečen. Foto: BoBo
Ustavna komisija brez odločitve o DS-ju

Pozitivna Slovenija (PS) bo tako do prihodnjič pripravila predlog sprememb, s katerimi bi državni svet zgolj reorganizirali. Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je namreč napovedal, da PS v nasprotnem primeru začetka postopka za spremembo ustave ne bo podprl. Razprava in odločanje o tem, ali bo DZ začel postopek za spremembo ustave, bo tako 9. maja.
V današnji razpravi so podporo ukinitvi državnega sveta (DS) napovedali v vseh štirih strankah predlagateljicah - SDS-u, Državljanski listi, DeSUS-u in NSi-ju - pa tudi poslanec in predsednik SD-ja Borut Pahor. Nasprotno so se proti ukinitvi izrekli v PS-ju in SLS-u. V obeh strankah se namreč z ukinitvijo ne strinjajo, so pa za to, da se z določenimi spremembami izboljša njegovo delovanje.
V koaliciji navijajo za ukinitev
Štiri koalicijske stranke - SDS, Državljanska lista, DeSUS in NSi - so 17. aprila v parlamentarni postopek vložile predlog, da se državni svet, nekakšen drugi dom slovenskega parlamenta, ukine. Predlog bo tako najprej obravnavala ustavna komisija DZ-ja, člani komisije pa se bodo odločili tudi, ali bodo ustanovili posebno strokovno skupino, ki bo predlagano spremembo ustave preučila.

Preberite več
Državni svet - dvomilijonski strošek ali še nerealizirani drugi dom?


Prenos seje ustavne komisije lahko v živo spremljate na TVS 3 ali na našem spletnem predvajalniku.

Cerar: Zdajšnja oblika DS-ja ni optimalna
Pravnik Miro Cerar meni, da bi bilo smiselno, da bi tudi ta postopek spremembe ustave obravnavala ista strokovna skupina, ki že razpravlja o spremembah ustave glede postopka oblikovanja vlade in ki jo vodi sam. Cerar meni, da zdajšnja oblika državnega sveta ni optimalna, ob tem pa pojasnjuje, da obstajajo tri možnosti za spremembo: ali DS ostane v obstoječi obliki ali ga ukinejo ali preoblikujejo. Če predlogu za ukinitev nihče ne bo predstavil alternative oz. predlog za preoblikovanje ne bi imel podpore, pa Cerar dopušča ukinitev tega organa.

SDS predlaga krajši postopek imenovanja vlade
To je sicer že tretji (koalicijski) predlog za spremembo ustave od konstituiranja državnega zbora. Prvega (o skrajšanju postopka imenovanja vlade) je v postopek vložila poslanska skupina SDS-a, ki predlaga, naj mandatar za sestavo vlade pred državni zbor pride že s sestavljeno ministrsko ekipo. Tako bodo poslanci o tem odločali samo enkrat. Poleg tega pa SDS predlaga še, naj predsednik vlade dobi možnost, da sam zamenja največ tretjino ministrov. Ta sprememba ustave zdaj čaka na mnenje strokovne komisije, za zdaj pa kaže, da nima dovolj velike parlamentarne podpore.

Drugi predlog za spremembo ustave se nanaša na vpis fiskalnega pravila v ustavo. Poslanci so s 70 glasovi za že pred tedni sklenili, da je predlog primeren za obravnavo. Strokovna skupina bo do prihodnjega tedna pripravila besedilo novega 148. člena ustave, nato pa bo o tem odločala tudi ustavna komisija. A poslanska podpora zlatemu pravilu medtem upada, zato je njegova usoda precej negotova.

Ustavna komisija brez odločitve o DS-ju