Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik

Noveli zakona o tujcih ter zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev poenostavljata postopke za pridobitev dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi ter za zaposlovanje tujcev. Po pojasnilih ministrstva za notranje zadeve so predloga pripravili zaradi potrebe po tuji delovni sili v Sloveniji.

V osnutku novele zakona o tujcih je sicer MNZ sprva odpravil pogoj znanja slovenskega jezika na vstopni ravni za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine, a je vlada nato v DZ posredovala predlog, ki ta pogoj ohranja. Kar je naletelo na ogorčenje nekaterih nevladnih organizacij, ki poslance pozivajo, naj predloga ne potrdijo.

Na izredno sejo so sicer na seji kolegija uvrstili tudi dopolnitve zakona o makrobonitetnem nadzoru finančnega sistema, ki prinaša rešitev za omejitev vpliva vsakokratne korekcije minimalne plače na posojilno sposobnost gospodinjstev.

Redna marčevska seja

Redno sejo bodo poslanci začeli v ponedeljek s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Robertu Golob in ministrom.

Vsebinski del seje se bo začel v torek, ko bodo v skladu s časovnico, ki jo je potrdil kolegij predsednice DZ-ja Urške Klakočar Zupančič, poslanci znova odločali o noveli zakona o davčnem potrjevanju računov. Ta vnovič uvaja obveznost izročanja računa potrošniku za kupljeno blago oz. prejeto storitev, državni svet pa je na novelo izglasoval odložilni veto.

Na torkov del seje sta uvrščeni tudi resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske (SV) do leta 2040 ter novela zakona o službi v SV, ki med drugim prinaša znižanje zahtevane stopnje izobrazbe za zaposlitev v vojski na osnovnošolsko.

Na dnevnem redu bo še novela zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, s katero se spreminja koncept določanja ciljnih skupin, ki bodo deležne ukrepov za spodbujanje digitalne vključenosti.

Ker tokratna seja nima obsežnega dnevnega reda, se bo končala že v sredo, ko se bodo poslanci lotili še novele zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki vzpostavlja enotno agencijo za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost. Na dnevnem redu sta še novela zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti ter zakon o čezmejnem izvajanju storitev.